Tarikatın ‘ölüm ormanı’: 429 ceset bulunmuştu, 10 suçlama yöneltilecek

Kenya'daki 'Müjde' Kilisesi'nin 'cennete ulaşmak için' açlık grevi yapma öğüdü nedeniyle yüzlerce kişinin öldüğü olayda sanıklar hakim karşısında.

Dünya 17 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Shakahola ormanında aramalar sürüyor. Fotoğraf: Africa News

Dünyanın gözünün geçen sene Doğu Afrika ülkesi Kenya’ya dönmesine neden olan tarikat vahşetinde yeni bir gelişme yaşandı. Kenya’daki Paul Mackenzie liderliğindeki Uluslararası ‘Müjde’ Kilisesi dünyanın görüp görebileceği en büyük toplu intihar vakasıyla gündeme gelmişti. Müritlerine “Tanrı’ya ulaşmak için” açlık grevi yapmayı öğütleyen Mackenzie ve beraberindeki 94 şüpheli 10 farklı suçlamayla yüzleşecek.

Şüpheliler cinayet, taksirle adam öldürme, bedensel hasara neden olma, suç örgütü kurmak ve yönetmek, aşırılıkçılık ve terör gibi suçlamalarla karşı karşıya. Bu suçlamalara ek olarak kurbanların çoğunun çocuk olması nedeniyle çocuk istismarı, çocuğa zulmetmek ve eğitim hakkını ellerinden almakla da suçlanacaklar.

Mackenzie Shakahola ormanındaki toplu mezarların ortaya çıktığı geçen Nisan ayından bu yana gözaltında. Şu ana kadar açlıktan ölen hatta işkence gördükleri adli tıp raporlarıyla ortaya çıkan 429 kişinin cesedine ulaşıldı. Yetkililer ormanda 600’den fazla ceset bulmayı bekledikleri için de araştırmalar devam ediyor.

Organ kaçakçılığı şüphesi de araştırılıyordu

Bulunan cesetler üzerinde otopsi yürüten Adli Tıp Kurumu’nda görevli patolog Dr. Johansen Oudor cesetlerin ortaya çıktığı günlerde “Müritlerin ana ölüm sebebi açlık gibi görünse de çocuklar dâhil bazı müritlerin boğulduğuna ve dövüldüğüne dair izler olduğunu” söylemişti. Mahkemeye delil olarak sunulan belgelerde cesetlerden bazılarının organlarının çıkarıldığı iddiasına yer verilmiş, “Şüphelinin birkaç kişinin dahliyle organ kaçakçılığı yaptığına dair şüpheler olduğu” belirtilmişti.

Yetkililer hem araştırmaları hem de yasal prosedürleri hızlandırdı. Çünkü Kenya yasalarına göre Mackenzie iki hafta içinde suçlama yöneltilmezse serbest bırakılabilir. Nedeni de Mackenzie’nin kiliseyi 2019’da kapattığını ve bu sebeple ölümlerle ilgisi olmadığı iddiası.

Mackenzie ve 94 şüphelinin Malindi’de çıkarılacakları mahkemede resmen suçlanması bekleniyor.

Sanıklar mahkemeye getirildi.
Fotoğraf: The Star

Ugandalı atlet Kenya'da öldürüldüUgandalı atlet Kenya’da öldürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.