Heykeli dikilen sporcu: Eda Erdem Dündar

Fenerbahçe'de 16 yıldır yaptıkları, başarıdan başarıya koşan Filenin Sultanları'na kaptanlığı... Eda Erdem Dündar, hem karakteri hem sporculuğuyla heykeli dikilecek bir insan oldu. İşte o heykel, bugün dikiliyor...

Spor 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Eda Erdem'in heykeli bugün açıldı.

“Verdiğiniz değer, gösterdiğiniz kıymet ve her zaman sağladığınız desteğiniz için Büyük Fenerbahçe camiasına şükranlarımı sunuyorum.”

Fenerbahçe yalnızca kulüp için değil ülke sporu için büyük değer Eda Erdem Dündar’ın heykelini Eylül 2023’te dikme kararı aldı. Yukarıdaki cümleler bu haberi aldıktan sonra sporcunun ağzından döküldü. Yalnızca bir nesli değil birden çok nesli etkileyen bir idol haline gelen Eda Erdem Dündar henüz sporculuğu devam ederken bu şerefe layık görüldü. Öyle ya belki de bir sporcunun en büyük hayali onun nazarında gerçek olacak. Heykeli efsanesi olduğu kulüp tarafından diğer efsanelerin yanına dikilecek. Can Bartu, Lefter Küçükandonyadis ve Alex de Souza heykelleri Eda Erdem heykeliyle beraber stadyumun hemen önündeki Gazi Mustafa Kemal Atatürk heykelinin yanında yerini alacak. Yoğurtçu Parkı’nda heykellerle fotoğraf çektirme ritüeli stadyum önüne taşınırken bir büyük değer daha efsanelerin yanında yükselecek.

Ve işte karşınızda Eda Erdem heykeliVe işte karşınızda Eda Erdem heykeli

 

“Hep uzun boylu bir çocuktum ama hiçbir zaman aklımda voleybolcu olmak yoktu”

22 Haziran 1987 İstanbul doğumlu Eda 2017’de Socrates’e verdiği bir röportajda bu sözleri söylemişti. İşte o Eda bir gün okulda kendini keşfeden İsmail Şahin sayesinde voleybola 24 Aralık 2000’de Beşiktaş JK altyapısında başladı. 2004 yılında A takıma yükseldi. Oynadığı son iki sezon Beşiktaş’ın kaptanlığını yapan Eda Ağustos 2008’de efsanesi olacağı kulüp Fenerbahçe tarafından kadroya dahil edildi. Eda aynı röportajda Beşiktaş’ta oynarken dahi kendisine hangi takımı tuttuğu sorulduğunda “Ölümüne Fenerbahçe” cevabını verdiğini belirtiyordu. Onun içinde yanan ateş bir gün uğruna marşlar söyleyip heykelini dikecek kulübe duyduğu aşkın ateşiydi.

Eda Erdem Dündar 2010’da kazandığı şampiyonluğu kupayı öperek kutluyor.

Söz konusu ateş o kadar güçlü yanacaktı ki Eda Erdem-Fenerbahçe beraberliği altı lig şampiyonluğuna sahne olacaktı. 2017’deki lig şampiyonluğu Galatasaray’a karşı gelirken yarı final eşleşmesinde CEV Şampiyonlar Ligi’nde toslanan Eczacıbaşı engeli vardı. İlk maç 3-0 bitti, ikinci maçı 3-1 kazanan Fenerbahçe eşleşmeyi bir şekilde altın sete taşıdı. Eczacı altın sette 13-7 öne geçerken Fenerbahçe mucizevi bir geri dönüşle karşılaşmayı kazanıp finale gitti. “Maç sonu duygularıma hâkim olamayıp hüngür hüngür ağlamışım” diyen Erdem final serisinde de Galatasaray’a karşı takımına önderlik ederek şampiyonluğun mimarlarından oldu.

Fenerbahçe ve Galatasaray takımları 2017’deki final serisi ardından beraber poz vermişlerdi.

Eda’nın o Eczacıbaşı maçından sonra döktüğü gözyaşları sevinçtendi. Ancak zorlu kariyer yürüyüşünde her zaman sevinçten gözyaşı dökemeyecekti. Fenerbahçe’yle 2012’de kazandığı Şampiyonlar Ligi zaferinin bir yenisini hala hasretle bekliyor Eda. Öyle ki onu ve takımını bu yolda şampiyonluktan alıkoyan VakıfBank defalarca canlarını yaktı. Bu sezona bakıldığında şu an için VakıfBank tehdidi Şampiyonlar Ligi için ortadan kalkmış görünüyor. Liderlik ettiği bir diğer takım Filenin Sultanları’ndan takım arkadaşı Melissa Vargas’ın katılmasıyla beraber Fenerbahçe söz konusu turnuvanın bu sezon için büyük favorilerinden biri olarak görüyor. Aynı A Milli Kadın Voleybol Milli Takımı’nın Vargas’ın katılmasıyla geçen yaz tüm büyük turnuvalarda favori haline gelmesi gibi, Fenerbahçe de Eda Erdem kaptanlığı ve Vargas’ın yıldızlığında Avrupa’da kupa hasretine son vermek isteyecek.

Bir hasret geçen yaz bitti

Eda Erdem’in 2005’ten beri düzenli olarak oynadığı, formasını 300’den fazla kez terlettiği ay-yıldızlı ekip de geçtiğimiz yaz altın madalya hasretini dindirdi. Filenin Sultanları ülkenin dört bir yanında büyük sevinç yarattı, her yaştan insanı günün farklı saatlerinde ekran başına dikti. Koca bir ülke ABD’deki Milletler Ligi finali için sabaha karşı ayaktaydı ve Eda Erdem’in ellerinde yükselecek kupanın hayaliyle ekran başına kilitlenmişti. O kupalar bir bir kalkarken o yolda verilen emekler de unutulmadı. Eda’nın formasını giydiği Milli Takım 2011, 2017 ve 2021 Avrupa şampiyonalarında üçüncü olan takım 2019’da ikinci olmuş bir türlü altına uzanamamıştı. 2023’te bu hasret de bitti, Sultanlar Avrupa şampiyonu oldu. Hem de yarı finalde İtalya’ya karşı setlerde 2-1 gerideyken dördüncü setin sonuna dört sayı geride girmişken…

Takımın mental olarak güçlü kalmasının temel sebeplerinden biri Eda’nın liderliğiydi. Tokyo 2020’de Kore’ye çeyrek finalde elendikten sonra dökülen gözyaşlarının bir karşılığı olacaktı. Eda o gün belki de son olimpiyatına bu şekilde veda etmenin hüznünü yaşıyordu. Ancak yine belki de kendi tasvir edemediği veya hayalini kuramayacağı kadar büyük bir sporculuk örneğiyle fit kalıp üç sene sonraki olimpiyata da takımın deneyimli kaptanı olarak gitmeye hazırlanıyor. Hem de kupa orucunu bitirmiş, bu kez kürsü için doğal adaylardan biri olan Sultanlar kadrosuna önderlik etmeye gidiyor.

Bu gözyaşlarını ne Eda ne de Türk voleybolseverler unutabildi.

Ödül havuzu doldukça doldu

Bireysel olarak yıllardır dünyanın en iyi orta oyuncularından biri olan Eda 2015, 2017, 2019, 2021 Avrupa Şampiyonalarında turnuvanın en iyi orta oyuncusu ödülüne layık görüldü. 2018 ve 2021 Milletler Ligi’nde de aynı ödüle layık görülen oyuncu kulüp kariyerinde altı lig ve bir Şampiyonlar Ligi kupası haricinde bir CEV kupası, dört Süper Kupa, üç Türkiye Kupası ve bir de Dünya Kulüpler Kupası şampiyonluğu yaşamayı başardı. 20 senelik profesyonel sporculuk kariyerinde neredeyse alınmadık kupa bırakmayan oyuncu, karakteriyle de örnek kişilik olmayı başardı.

Geçen yaz Arda Güler hakkında yaptığı “Kal be Arda” paylaşımıyla yalnızca voleybol takımını değil Fenerbahçe Spor Kulübü’nü baştan aşağı düşündüğünü ve desteklediğini gösteren Eda için heykel fikri taraftarın aklının bir köşesindeyken yönetimin de aklına düştü. Deneyimli sporcu için heykel yapım çalışmasına Pınar Öktem Doğan’la yapılan işbirliği çerçevesinde başlandı. Türk spor tarihinin en değerli kadın sporcularından biri için yapılacak heykelin 8 Mart gibi özel bir günde açılacağı açıklandı. Fenerbahçe diğer efsaneleriyle beraber Eda Erdem’in heykelini de stadyumun önüne açacaktı. İşte o heykel bugün 11.00 itibariyle görücüye çıkacak.

Henüz çocukken voleybol sporuna çekinceyle bakan, voleybolcu olmayı asla ama asla hayal etmeyen Eda Erdem ezeli rakipte forma giyerken dahi “ölümüne” desteklediğini gizlemediği Fenerbahçe’nin voleybol şubesine yaptığı katkılar sonrası beraber ölümsüzleşmiş olacak. Elbette onun katkıları yalnızca Fenerbahçe’ye değil “Bir gün ben de Eda olabilirim” hayali kurdurttuğu bir nesille beraber ülke voleyboluna ve ülke sporuna… İşte bu heykel de onun bu katkılarını her zaman hatırlatacak, bir an bile unutturmayacak…

İşte Eda’nın heykel olan o ikonik anı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.