Hollanda ekolü, bu kez Giovanni van Bronckhorst’la Türkiye’de: İşte ‘Gio’nun yolculuğu

Beşiktaş, Hollandalı futbol insanı Giovanni van Bronckhorst ile sözleşme imzaladı. Geçtiğimiz sezon beş teknik patron değiştiren Kara Kartal, artık van Bronckhorst ile istikrar yakalamaya çalışacak. İşte Gio'nun İstanbul'a geliş yolu...

Spor 15 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Giovanni van Bronckhorst önümüzdeki iki yıl Beşiktaş'ın umudu olacak.

Hollanda’nın efsanesi Rinus Michels, total futbol anlayışını 60’lar ve 70’lerde ülkenin genlerine kazırken, her pozisyonu belli seviyenin üstünde oynayan oyuncularla Harika Portakal’ı yaratmayı öngördü. Bir nesil, portakal rengi formaların o eşsiz futbolunu izleyerek Hollanda taraftarı oldu. 1988’de Almanya’da Avrupa şampiyonu olan takımın temeli, 70’lerde iki kez Dünya Kupası şampiyonluğunun ucundan dönen o felsefeyle atılmıştı. Aynı felsefe 90’lar ve 2000’lerde de dünya yıldızları çıkardı.

Bu felsefenin yarattığı yıldızlardan biri de Feyenoord altyapısında yetişti. 5 Şubat 1975 doğumlu Giovanni van Bronckhorst, altı yaşında girdiği Feyenoord altyapısında yıllarca kavrulduktan sonra 16 yaşında profesyonel oldu. Kendi takımında fazla forma şansı bulamadıktan sonra Waalwijk’te forma giydi. 1995-96 sezonunda orta saha olarak görev aldığı Feyenoord’da süreleri arttı. Ajax ve PSV’nin hükümdarlığındaki Eredivise’de başarılardan uzak kalırken kendini gösterdi ve dönemin İskoç devi Rangers’a 5 milyon sterlinden fazla bir ücret karşılığında transfer oldu.

Van Bronckhorst burada kendini gösterdikten sonra dünya futbolunun en önde gelen kulüplerinden Arsenal’ın ve Arsenal’da eşsiz futbol aklı Arsene Wenger’in dikkatini çekti. Emmanuel Petit’nin ayrılığı sonrası bir başka Fransız Patrick Vieira’nın partneri olması umuduyla 8 milyon sterlin karşılığında Londra’nın yolunu tuttu. Beraber Premier Lig ve FA Cup şampiyonlukları yaşadığı ve iki sezon geçirdiği Wenger hakkında 2018 yılında konuşurken “Antrenman metotlarından çok etkilendim. Şimdi Feyenoord’da aynı yöntemleri kullanıyorum. Bu da Arsene’in üzerimdeki etkisi hakkında çok şey söylüyor” dedi.

Giovanni van Bronckhorst Barcelona’da forma giydi.

Oradaki yükselişi diz sakatlıklarına rağmen kendisini Barcelona’ya taşımaya yetti. Hollandalı futbol insanı Frank Rijkaard’ı, Johan Cruyff’ün Barcelona’da yarattığı kültürü sürdürmesi için göreve getiren Barça, van Bronckhorst’u transfer etti. Normalde orta saha olan oyuncu burada bir sol beke evrilerek kariyerini sürdürdü. Dört sezon geçirdiği takımda iki LaLiga ve bir Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşarken en önemli parçalardan biriydi. Barcelona’dan ayrıldıktan sonra evine Feyenoord’a döndü. Burada tıpkı ilk döneminde olduğu gibi bir kez Hollanda Kupası kazanırken ligde Ajax ve PSV duvarı karşısındaydı. Deneyimli sol bek futbolu 2010 Dünya Kupası sonrası bıraktı. Takımıyla finale kadar ilerlediği ancak finalde İspanya’ya takıldıkları bu turnuvada Uruguay’a attığı efsanevi gol hala jenerikleri süslüyor. Tesadüf o ki söz konusu golü attığında Uruguay kalesinde yer alan Fernando Muslera, Süper Lig’de de Gio’ya rakip olacak.

Van Bronckhorst 106 kez terletip 6 gol attığı Hollanda Milli Takımı’yla son turnuvasının ardından zaman kaybetmeden antrenörlüğe adım attı. Bir yıllık aranın ardından Feyenoord’da Ronald Koeman’ın yardımcılığını yapmaya başladı. Daha sonra beraber yol yürümeye devam edeceği kader ortağı Jean-Paul van Gastel ile de burada bir araya geldi. Beşiktaş 2023-24 sezonunun ortasında van Gastel’i NAC Breda’dan ayıramadığı için van Bronckhorst’ta imza attıramama durumuyla karşı karşıya kalacak ve görevine üç ay sonra son vermek durumunda kalacağı Fernando Santos’la anlaşmak zorunda kalacaktı.

2014-15 sezonunun sonunda Fred Rutten’in Feyenoord’dan ayrılması sonrası yardımcılıktan teknik direktörlüğe terfi etti. Daha sonra şampiyonluk da yaşayacağı Feyenoord’daki ilk dönemi hakkında “Kulübün bir çocuğu olarak Feyenoord’da diğer birçok antrenörden daha fazla kredim olduğu için şanslıydım. Başlangıçta kendim çok fazla şey yapmak istiyordum. Bu süre zarfında yetki devretmeyi öğrendim, bir baş antrenör olarak her şeyi kendim yapmak zorunda olmadığımı öğrendim” dedi. İlk sezonu sonunda yerel kupayı kazanan Feyenoord, ikinci sezonunda 18 yıllık Hollanda Ligi şampiyonluğu hasretine son verdi. Van Bronckhorst, çocukluğundan beri gönül verdiği takımla futbolcu olarak olmasa da teknik direktör olarak şampiyonluk yaşadı ve uzun süreli hasrete son verdi. Bir sonraki sezon yeniden kupayı kazanan Feyenoord’da 2018-19 sezonu sonunda ayrılık zamanı geldi. Van Bronckhorst, Çin macerasına atılmak üzere çocukluk aşkından bir kez daha ayrıldı.

Beşiktaş'ta Giovanni van Bronckhorst resmî imzayı attıBeşiktaş’ta Giovanni van Bronckhorst resmî imzayı attı

Pep Guardiola’yı rol model aldığını belirten Van Bronckhorst, Çin’de zorlu bir süreç geçirdi. Ailesinden fazlasıyla uzakta olan hoca pandemi etkisiyle adeta bir cam fanusun içinde ekibiyle tıkılı kaldı. 2020’nin sonunda buradan ayrıldı ve futbolculuğunda formasını giydiği bir başka takım Rangers’la anlaştı. Takımıyla şampiyonluk yarışında Celtic’in gerisinde kalsa da 14 yıl sonra ilk defa bir Avrupa kupası finalinde boy gösterme hakkı kazandılar. Burada Eintracht Frankfurt’a penaltılar sonucu yenildiler. Ancak bir hafta sonra İskoçya Kupası’nda Hearts’ı geçip bu kupayı 13 yıl sonra müzeye götürdüler. Yarı finalde ezeli rakip Celtic’i elemiş olmaları kazanılan zaferi daha da anlamlı kıldı. Ancak ertesi sezon işler yolunda gitmedi. Avrupa’da sıfır çeken takım, Ange Postecoglou yönetimindeki Celtic’in de henüz ilk yarı bitmeden dokuz puan gerisinde kaldı. Hal böyle olunca van Bronckhorst’un görevi de sona erdi.

Van Bronckhorst futbolculuğunun yanından bundan 12 sene önce eşi Marieke ile bir vakıf kurdu. Kendi adını taşıyan vakıfla alakalı “Vakfımız aracılığıyla çocuklar zorlandıkları konularda yirmi hafta boyunca haftada bir gün destekleyici eğitim alıyorlar. Ve bunu sporla birleştiriyoruz. Bu, insanlara her zaman kendi geminizin kaptanı olmanız gerektiğini söyleyen Nelson Mandela’nın ilham kaynağıdır, böylece hangi yöne gitmek istediğinize kendiniz karar verebilirsiniz.” açıklamasını yapıyor.

Beşiktaş-Brad Friedel birlikteliği resmileştiBeşiktaş-Brad Friedel birlikteliği resmileşti

Krizler aşıldı, Hollandalı İstanbul’da

Hollandalı teknik direktörün adı ilk olarak Aralık 2023’te Beşiktaş’la anıldı. Rıza Çalımbay’la yollarını ayıran kulüpte Hasan Arat yönetimin adaylarından birinin van Bronckhorst olduğu söylendi. Ancak yapılan görüşmeler yol arkadaşı van Gastel’in NAC Breda’dan ayrılmamasıyla tıkandı. Van Gastel, takımını Eredivise’ye çıkardıktan sonra sezon sonuyla beraber ortada bir pürüz kalmadı. 2023-24 sezonunu beş teknik direktörle geçiren Beşiktaş’ta yönetim uzun vadeli hedefler için 49 yaşındaki teknik direktörün kapısını bir kez daha çaldı ve olumlu dönüş aldı. Van Bronckhorst ekibiyle beraber eksiksiz bir şekilde İstanbul’un yolunu tuttu ve 2+1 yıllık sözleşmeye imza attı.

Kariyeri boyunca Arsene Wenger, Louis van Gaal, Ronald Koeman gibi önemli isimlerin yanında veya yönetiminde çalışan van Bronckhorst artık Beşiktaş’ta başarı kovalayacak. Ülkesinin futbol anlayışına uygun şekilde total bir futbol insanı olan van Bronckhorst, tecrübesini ve bilgi birikimini Dolmabahçe’ye taşıyor. “Artık ben de bir Kartal’ım” diyerek siyah-beyazlı sayfayı açan Hollandalı, Kartal’ı yüksekten uçurmaya ve Kartal’la beraber yüksekten uçup büyük kupaların peşinde koşmaya çalışacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.