Hatice Akbaş tartışmalı Imane Khelif olayına böyle bakıyor: Madalyalarına saygı duymak gerekiyor

Olimpiyat madalyalı milli boksör Hatice Akbaş çok tartışılan Imane Khelif hakkında konuştu. Akbaş hem Khelif hem de Yu Ting'in madalyalarına saygı duymak gerektiğini söyledi.

Spor 25 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Hatice Akbaş'tan interseks oldukları belirtilen boksörlerle ilgili açıklama geldi.

26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Olimpiyat Oyunları büyük ilgi çekti. En ilgi çekici konulardan biri kadınlar boksundaki “interseks” boksör tartışmasıydı. Uluslararası Boks Federasyonu’nun bir sene önce testosteron testlerinden geçemediği için yarışmalardan menettiği Cezayirli Imane Khelif 66 kiloda, Tayvanlı Lin Yu Ting 57 kiloda mücadele ettiler. Khelif ilk turda İtalyan rakibine attığı yumrukla direkt olarak galibiyete gitti. Öyle ki İtalyan sporcu “Hayatımda böyle yumruk yemedim” diyerek gözyaşı içinde organizasyona veda etti.

Maçın ve maç sonu açıklamaların ardından olay büyüdü. Ancak Khelif ve Lin Yu Ting rakiplerini bir bir eleyerek sıkletlerinde altın madalyaya gittiler. İkiliye elenen sporcular da X işareti yaparak bu sporcuların yarıştırılmasını protesto etti. X işareti kadınlardaki XX kromozomunu temsil ediyor. Erkeklerdeki Y kromozomunu taşıdığı öne sürülen iki ismin yarışması bu sporcular tarafından adaletsizlik olarak addediliyor. Tayvanlı sporcuya yenilerek bronz madalyada kalan Esra Yıldız Kahraman da kaybettiği yarı final maçının ardından aynı hareketi yapmıştı.

Paris 2024’ten kalan unutulmaz 10 anParis 2024’ten kalan unutulmaz 10 an

Konu hakkında söz alan isimlerden biri Türk boksunun olimpiyat madalyalı isimlerinden Hatice Akbaş oldu. Gümüş madalya alarak ülkeye dönen Hatice yaptığı açıklamada “Bir söylenti var. (IBA tarafından) Elimizde belge var deniyor testosteron hormonlarının çok yüksek olduğuna dair. Ama böyle bir belge sunulmadı ve orası olimpiyat. IOC böyle bir şey olsa kesinlikle müsaade etmeyecektir. Bir kadının bir erkekle dövüşmesi kesinlikle adaletli değil. Böyle bir şey olması bence mümkün değil. İkisi de olimpiyat şampiyonu oldu. Madalyalarına saygı duymak gerekiyor. Böyle bir durum olduğunu düşünmüyorum. Imane benim arkadaşım, sohbet ettiğim bir insan. Kız olduğunu biliyoruz tabii ki. Böyle bir durum söz konusu değil” dedi.

Imane Khelif'te işler terse döndü: Şiddet görmüş, kadın hakları savunucusu, idolImane Khelif’te işler terse döndü: Şiddet görmüş, kadın hakları savunucusu, idol

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.