İngiliz futbolu “Hakem devrimi”ne gidiyor

İngiliz futbolunun yönetim organı Football Association, 2026 yılına kadar "tarihi açıdan yeterince temsil edilmemiş" geçmişi olan ırklardan hakemlerin sayısını yüzde 50 oranında artıracak.

Spor 29 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
6. hafta hakemleri açıklandı.

Irkçılık karşıtı hareket ve toplumsal açıdan azınlık kısmı temsil edenlere yönelik hakların artmasına yönelik aksiyonlar son yıllarda etkisini artırdı. Bu etkiyi en fazla hisseden ve hissettiren yerlerden biri de spor sahaları. Özellikle pandemi döneminde ABD’de George Floyd’un polis memurları tarafından canice katledilmesinin ardından başlayan “Black Lives Matter” ve UEFA tarafından yıllardır yürütülen “Say No To Racism” hareketleri ve söz konusu sloganlar fazlasıyla ünlü.

İngiliz futbolunun yönetim organı Football Association da konuyla bağlantılı bir yeni adım atıyor. Organizasyon, ülkede görev alan hakemlerin “tarihi açıdan yeterince temsil edilmemiş” arka plana sahip ırklardan olanlarının saysını artıracak. İngilizler bu artışın yüzde 50 oranında daha fazla alım yaparak artmasını planlıyor. Buna göre 2026 senesine kadar 1000 kadın ve 1000 siyahi veya Asyalı hakem futbol müsabakalarında görev yapmak üzere FA bünyesine kazandırılacak.

Futbolda bir devir kapandı: David Silva emekli olduFutbolda bir devir kapandı: David Silva emekli oldu

FA’in söz konusu adımı atmasındaki temel sebeplerden bir diğeri çeşitlilik olduğu kadar hakemlere karşı gösterilen şiddetin ve uygulanan tacizin de azaltılması. “Büyümek, rehberlik etmek ve yönetmek” adı altında duyurulan stratejinin amaçları 4 maddede sıralandı:

  • Hakemliği ilgi çekici bir kariyer seçimi haline getirmek
  • Hakemlik deneyimini geliştirmek
  • Hakemlik mesleğini daha kapsayıcı yapmak
  • Hakemlerin performanas ve gelişimini artırmak

Şu anda hakemlerin yüzde 8’i Asyalı veya siyahi ve yalnızca yüzde 3 oranında profesyonel futbolda varlar. 2008’deki Uriah Rennie’den bu yana herhangi bir Asyalı veya siyahi hakem Premier Lig maçında görev almadı. Kadınların oranı da yüzde 8 oranında ve elit seviyede yüzde 2.5 oranında varlık gösterebiliyorlar. 2026’ya kadar iki grup için de oranı yüzde 10 seviyesine çekme çabası var. Futboldaki ırkçılık karşıtı örgüt Kick It Out, atılan adımları pozitif olarak değerlendirdi.

Söz konusu değişimin hedeflerinden biri de hakemlere şiddetin azaltılması. İstatistiklere göre 2021-22 sezonunda 380 kişi hakeme tacizden oyundan atıldı. FA, bu tarz bazı durumların önüne geçebilmek adına puan silme cezası verme gibi kuralları da düşünüyor.

Kanserden kurtuldu, Galatasaraylıların sevgilisi oldu: Jo WilsonKanserden kurtuldu, Galatasaraylıların sevgilisi oldu: Jo Wilson

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.