İsmail Kartal’ın Fenerbahçe’si büyük maçlarda başka

Fenerbahçe, bu sezon Süper Lig'de oynadığı altı büyük maçın yalnızca birinde kaybetti. Kanarya hem Beşiktaş hem Galatasaray'ı deplasmanda mağlup etmeyi başardı. Sarı-laciveetliler son olarak Cimbom deplasmanında 1-0 galip döndü.

Spor 20 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'de İsmail Kartal kritik galibiyetin sevincini doyasıya yaşadı.

Derbi maçların ertesinin vazgeçilmezleri tarihi istatistiklerin güncellenmiş halleridir. Dün akşamki Galatasaray-Fenerbahçe maçının ertesi de buna benzer birçok istatistiği beraberinde getirdi. Fenerbahçe büyük bölümünü 10 kişi oynadığı mücadelede rakibini 1-0 mağlup ederek şampiyonluk umutlarını son maça taşıdı.

Söz konusu 1-0’lık galibiyetle puanını 96’ya çıkaran Kanarya lig tarihinde kendi rekorunu geride bıraktı. Ancak Fenerbahçe’nin rekorlarından çok onları bu rekorlara taşıyan İsmail Kartal’ın derbi ve büyük maç karnesi daha da dikkat çekti. Öyle ki bu sezonki son büyük maçına çıkan Fenerbahçe oynadığı altı maçın yalnızca birini kaybetti. Fenerbahçe evinde Trabzonspor’a 3-2 yenilmişti. Söz konusu maçta sezonun kilit isimlerinden Alexander Djiku, Becao ve Fred oynamamıştı. Bunun dışında oynadığı iki iç saha maçında yenilmeyen Kanarya Beşiktaş’ı 2-1 mağlup edip Galatasaray’la 0-0 berabere kalmıştı. Fenerbahçe, iki derbi deplasmanının ikisini de kazandı. Beşiktaş’ı 3-1 yenen sarı-lacivertliler son olarak Galatasaray’ı 1-0 yendiler. Trabzonspor deplasmanından da 3-2 galip ayrılan Fenerbahçe’nin üç ezeli rakibini de deplasmanda yendiği son sezon 2006-07 sezonuydu.

Kartal’ın takımından birçok rekora kapı açan galibiyet

Fenerbahçe rakibi karşısında 21. dakikada 10 kişi kaldığı derbi deplasmanından 1-0’lık galibiyetle ayrıldı. 71. dakikada Çağlar Söyüncü’nün golü Fenerbahçe’yi galibiyete taşıdı ancak bundan önemlisi Fenerbahçe maç boyunca rakibine fırsat tanımadı. İsmail Kartal’ın takımı İrfan Can Kahveci, Cengiz Ünder, Becao, İsmail Yüksek gibi oyuncularından yoksun çıktığı deplasmanda kalesinde isabetli şut görmedi. Opta verilerine göre Galatasaray, bu sezon Süper Lig’de en az şut çektiği (11), orta yaptığı (12) ve köşe vuruşu kazandığı (1) iç saha maçını Fenerbahçe karşısında oynadı.

Cimbom’un 2014-15 sezonundan bu yana bir Süper Lig sezonunda en az isabetli şut çektiği takım Fenerbahçe oldu. Galatasaray ilk yarıdaki maçta bir isabetli şut çekebildiği rakibine karşı ikinci maçta hiç isabetli şut atamadı ve kaleci Livakovic’e tehdit teşkil edemedi. Ayrıca Galatasaray, Süper Lig’de detaylı Opta verisinin mevcut olduğu 2014/15 sezonundan bu yana çıktığı 178 iç saha maçı arasında isabetli şut çekemeden tamamladığı ilk karşılaşmayı Fenerbahçe karşısında oynadı. Galatasaray’ın Süper Lig’deki 21 maçlık iç saha galibiyet serisi de bu maçla son buldu. Opta’nın bir başka verisine göre İsmail Kartal, Süper Lig tarihinde Ignace Molnar’ın (Haziran 1959-Mart 1968) ardından Galatasaray’a karşı üst üste dört gole kapama yapan ikinci teknik direktör olmayı başardı.

Öte yandan Fenerbahçe tarihinde ilk kez bir sezonu deplasman mağlubiyeti almadan tamamlayacak. Sarı-lacivertliler bu sezon çıktığı 19 deplasman maçının 16’sını kazanırken üç maçta berabere kaldı. Adana Demirspor’la 0-0 berabere kalan ekip Sivasspor’la 2-2 Konyaspor’la da 0-0 berabere kalmıştı. Bu beraberliklerin son üç deplasman maçının ikisinde gelmesi Fenerbahçe’ye şampiyonluk yarışında büyük yara verdi. Ancak yine de Kanarya tarihinin en iyi deplasman karnesini çıkarmayı başardı. Bu sezon deplasmanda oynadığı 19 Süper Lig maçının 12’sinde gol yemeyen Fenerbahçe, 54 yıl sonra lig tarihindeki en yüksek sayısını tekrarladı. İsmail Kartal Süper Lig tarihinde en az beş büyük maçta (Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor) Fenerbahçe’nin başında görev yapan Türk teknik direktörler arasında en yüksek galibiyet yüzdesinin sahibi oldu (8/15).

İsmail Kartal ve ekibi şampiyonluk şansını son maça taşımakla kalmayıp sezonun en stresli dönemecini de gösterişli bir galibiyetle dönmüş oldu. Kartal, hem Olympiakos eşleşmesinde verdiği hem de Konyaspor ve Sivasspor deplasmanlarında verdiği bazı kararlarla eleştiri oklarının hedefi haline gelmiş olsa da büyük maç performansıyla özel bir sezonu geride bırakmayı garantiledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.