İşte Türk futbolunun ihraç ettiği en pahalı futbolcular

Fransız sağ bek Sacha Boey Galatasaray'dan Bayern Münih'e 30 milyon euro gibi rekor bir bedelle transfer oldu. Bu transfer Türk futbol tarihinin en pahalı satışlarını akıllara getirdi.

Spor 29 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İşte Türk futbol tarihinin en pahalı satışları.

Alman devi Bayern Münih devre arası transfer dönemindeki flaş transferini Galatasaray’dan yaptı. Bundesliga’da şampiyonluk savaşı veren takım sağ bek bölgesini 23 yaşındaki Fransız Sacha Boey ile güçlendirdi.

Münih’in bu transfer için Galatasaray’a yaptığı 30 milyon euro’luk ödemeyse Türk futbol tarihine geçti. Boey bir Türk kulübünün sattığı en pahalı futbolcu oldu. Oyuncu için beş milyon euro da bonuslar bulunuyor, ancak Galatasaray’ın Fransız’dan elde edeceği direkt gelir bile tarihe geçmeye yetti. Bu transfer başarısı akıllara tarihteki diğer rekorları getirdi.

Sacha Boey’dan Galatasaray’a veda, Bayern Münih’e merhaba: İşte tarihi bonservis bedeli…Sacha Boey’dan Galatasaray’a veda, Bayern Münih’e merhaba: İşte tarihi bonservis bedeli…

Boey’in değerinin bu denli yükselmesinde Şampiyonlar Ligi gruplarında gösterdiği performansın etkisi yadsınamaz. Aynı etkiyi Cenk Tosun’un Beşiktaş’tan Everton’a transferinde gördük. Siyah-beyazlılar 2017-18 sezonunda Şampiyonlar Ligi gruplarını 14 puanla yenilgisiz lider bitirirken Cenk Everton’ın yolunu 22.5 milyon euro gibi bir bedelle tutmuş ve o dönemin rekorunu kırmıştı.

Cenk Tosun Everton formasıyla bekleneni verememişti.

Cenk öncesi söz konusu rekor Elvir Balic’teydi. Fenerbahçe’den Real Madrid’e giden Balic takımına 21 milyon euro gibi o dönem için astronomik sayılabilecek bir para kazandırmıştı.

Fenerbahçe için bir diğer transfer başarısı Vedat Muriç oldu. Vedat, 2019-20 sezonu başında Rizespor’dan kadroya katıldı. O dönem Galatasaray’la da bir transfer yarışına girilmiş, galip çıkan Fenerbahçe olmuştu. Sarı-lacivertliler bu transferin getirisini bir sezon sonra Lazio’dan 21 milyon euro kazanarak aldı.

Vedat şimdilerde kariyerine LaLiga’da devam ediyor.

Fenerbahçe’nin Real Madrid’e gönderdiği bir diğer futbolcu Türk futbolunun geleceği olarak gösterilen Arda Güler oldu. Madrid ekibi Arda için 20 milyon euro gibi bir bedeli gözden çıkardı. Transfer sürecinde Barcelona ile çekişen LaLiga devi, özel yetenek için Fenerbahçe’ye 10 milyon euro bonus ödemesi yapmayı da kabul etti.

Süper Lig kulüplerinin Fransız pazarına kattığı en değerli oyuncuysa Yusuf Yazıcı oldu. Trabzonspor daha sonra Ligue 1 şampiyonluğu yaşayacak oyuncuyu Lille takımına 18.5 milyon euro karşılığında gönderdi.

Yusuf Lille’le PSG’nin önünde şampiyonluk kazandı.

Sacha Boey’in Bayern Münih’te takım arkadaşı olacağı Kim Min-jae ise Fenerbahçe tarihinin en büyük transfer başarı hikayelerinden biri. Sarı-lacivertliler oyuncuyu Çin’den transfer etti ve yalnızca bir sezon sonra Napoli’ye 18.05 milyon euro’ya sattı. Napoli’de İtalya şampiyonu olan Koreli bu sezon başında 50 milyon euro karşılığında Bayern Münih’e transfer oldu.

Fenerbahçe’nin Napoli’ye tek satışı Kim Min-jae değildi. Bu sezon Leipzig’e geçen ve Fenerbahçe’ye henüz 17 yaşındayken Makedonya’dan gelen Eljif Elmas İtalyan kulübüne 17.7 milyon euro karşılığında transfer olmuştu.

Galatasaray’ın Sacha Boey öncesi satışından en fazla para kazandığı futbolcu Badou Ndiaye oldu. Premier Lig ekiplerinden Stoke City’ye gönderilen oyuncudan 16 milyon euro bonservis geliri elde edildi.

Galatasaray'ı kabustan 'Harry Potter' uyandırdıGalatasaray’ı kabustan ‘Harry Potter’ uyandırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.