İtalya’da gol yok, umut var

Türkiye, Euro 2024 öncesi hazırlık maçında son Avrupa şampiyonu İtalya ile golsüz berabere kaldı. Semih Kılıçsoy ilk kez A Milli Takım forması giyerken Ozan Kabak'ın sakatlanması üzüntü yarattı.

Spor 4 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
A Milli Futbol Takımı, Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde İtalya ile karşılaştı.

EURO 2024 öncesi iki hazırlık maçından ilkine çıkan Türkiye A Milli Futbol Takımı, Bologna’da son Avrupa şampiyonu İtalya ile karşılaştı. 14 Haziran’daki turnuva öncesinde hazırlıklarına devam eden ekip ilk provasına 22.00’de başlayan maçla çıktı.

A Milli Futbol Takımı’nda teknik direktör Vincenzo Montella, Avusturya ile oynanan son hazırlık karşılaşmasına göre ilk 11’de 7 değişikliğe gitti. Milliler maça Altay Bayındır, Zeki Çelik, Ozan Kabak, Abdülkerim Bardakcı, Mert Müldür, Kaan Ayhan, Hakan Çalhanoğlu, Oğuz Aydın, Yusuf Yazıcı, Kenan Yıldız, Barış Alper Yılmaz 11’yle başladı. İtalya’da Vicario, Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Dimarco, Cristante, Jorginho, Orsolini, Pellegrini, Chiesa, Retegui 11’i vardı.

Vincenzo Montella ilk 11 tercihi hakkında “Ferdi’nin yorgunluğu vardı, riske etmedik. İrfan Can’ın sakatlığı vardı, kondisyonunu kazanabilmesi için yavaş yavaş fırsat veriyorum. İsmail Yüksek de sakatlığını atlatıyor ve gayet iyi gidiyor. Bu sabah Yunus Akgün’ün de ufak bir durumu oldu. Bu tarz hazırlık dönemlerinde bunlar olabiliyor” diye konuştu.

Erden Timur görevi bıraktı: 'Tutunacak dal aradım, bir tane bulamadım'Erden Timur görevi bıraktı: ‘Tutunacak dal aradım, bir tane bulamadım’

7. dakikada İtalya etkili geldi. Federico Dimarco’nun ceza alanındaki Retegui’ye pasında oyuncunun şutu auta gitti. 19’da Pellegrini’nin, Türkiye kalesine yaklaşık 22-23 metre mesafeden, hafif sol çaprazdan kullandığı frikikte top üstten dışarı çıktı. Bologna’daki maçı izlemek için 20 bin biletli seyirci tribündeki yerlerini aldılar. 24. dakikada Hakan Çalhanoğlu’nun ortasında Kaan Ayhan’ın kafa vuruşu üstten auta gitti. 31. dakikada gelişen tehlikeli atakta Cristante topu getirdi, sağ kanattan ortasında Retegui’yi aşan topa Chiesa vurdu, top dışarı çıktı. 38. dakikada Ozan Kabak Retegui ile girdiği ikili mücadele sonrası sağ dizinden sakatlandı ve yerde kaldı. Ozan maça devam edemedi, sedyeyle kenara gelirken Merih Demiral oyuna dahil oldu. Ozan kenara gelirken hem İtalyan futbolcular hem İtalyan futbolseverler oyuncuya alkışlayarak moral vermeye çalıştılar. İtalya 45+3. dakikada Dimarco ile etkili oldu, oyuncunun ortasında top Merih’ten sekip kornere çıktı. Pellegrini’nin kullandığı duran topta Cristante kafayı vurdu, meşin yuvarlak direkten döndü, soyunma odasına 0-0’la gidildi.

İkinci yarı başlarken Ozan Kabak’ın hastaneye götürüldüğü bilgisi geldi. Oğuz Aydın yerini Abdülkadir Ömür’e bıraktı. 54. dakikada Zeki Çelik ortaladı, Kenan Yıldız vurdu, savunmadan seken topa Barış Alper kafa vurdu ancak top kaleci Vicario’da kaldı. 55. dakikada Yusuf Yazıcı yerini Orkun Kökcü’ye bıraktı. 59. dakikada Pellegrini’nin ortasında Retegui estetik bir şut denedi ancak top dışarı gitti. Bahis oynadığı gerekçesiyle 7 ay futboldan men cezası alıp mayıs ayında sahalara dönen Fagioli, 62. dakikada Jorginho yerine oyuna girdi. 63. dakikada kullanılan köşe vuruşunda top arka direkteki Merih’e kadar gitti. Demiral’ın şutunda Vicario başarılı oldu. 66’da Zeki Çelik ve Kaan Ayhan çıkarken yerlerine Cenk Özkacar ve Berat Özdemir girdi.

Jose Mourinho ilk dersi futbol basınına verdi Jose Mourinho ilk dersi futbol basınına verdi 

81. dakikada Barış Alper yerini Semih Kılıçsoy’a bıraktı. Semih kariyerinde ilk kez A Milli Takım formasıyla sahaya çıktı. 83. dakikada geçiş fırsatı yakalayan Türkiye, Abdülkadir’le hızlı çıktı. Hull City’de forma giyen oyuncu topu taşıdı ve pasını Benficalı Orkun’a verdi. Orkun’un ceza alanı dışından şutu savunmadan döndü. Bir dakika sonra gole bu kez İtalyanlar yaklaştı. Cambiasso’nun şutunu etten duvar karşıladı. Son dakikada Cambiasso’dan pası alan Raspadori şutu attı ancak Altay Bayındır başarılı oldu. Karşılaşma 0-0 sona erdi.

Türk milli takımının teknik patronu Vincenzo Montella “Güzel akşamların böyle bir kötü hatıraları olabilir. Ozan için iyi hissiyatlarımız yok. Avrupa Şampiyonası öncesi böyle sakatlıklar yaşayınca daha da üzücü oluyor durum. Skordan memnunuz. 1-1 de bitebilirdi maç. Bazı kurgusal detayları düzeltebileceğimizi düşünüyorum. Rakibimiz, güçlü bir rakip. Geliştirebileceğimiz noktalar da var. Bu şekilde devam edeceğiz. Burada olan bütün futbolcularımız, hak ettikleri için buradalar. Bu akşam itibarıyla iki futbolcumuz daha A Milli Takım forması giydi. Hem bugünün hem de yarının değerleri. Aslında fikirlerim net. Oyuncularımızı gördükten sonra kararım netleşecek. Geliştirebileceğimiz noktalardan biri derinliği iyi kapatmak. Özellikle bağlantıları topa sahipken daha iyi yönetebiliriz. Savunma arkasına sarkmaları da geliştirebiliriz. Bunlar geliştirebileceğimiz şeyler.” diye konuştu.

Ozan Kabak’ın durumu hakkında da konuşan Montella “Ozan hakkında hala bilgi alamadık ama iyi bir hissiyatımız yok. Sezonun bu bölümünde herkesin hayalleri var, bu hayallerin bu şekilde yok olması üzücü tabii ki. Bu bir hazırlık maçı değildi. Aradığımız takım ruhunu sahada yakalama fırsatımız oldu. Maçın sonunda takımlar biraz yorgundu ama dengeli bir maç oldu. İtalya biraz daha önde gözükse de gol beklentileri 0.67’ye 0.68 şeklindeydi, yani dengeli bir maçtı. Topa sahipken daha net işler yapabilirdik. İkinci yarıda o yüzden Abdülkadir’i tercih ettik. Orkun ile de değerli işler yapabileceğimizi gördük. ” dedi. İtalyan basınından gelen grubu geçmenin yeterli olup olmadığı sorusuna “En genç milli takım biziz. Üst üste üçüncü kez Avrupa Şampiyonası’na katılıyoruz, son iki turnuvada gruptan çıkamamıştık. Büyük hayallerim var ama bu hayallere küçük adımlarla gitmeyi seviyorum. İlk hedefimiz gruptan çıkmak” diye yanıt verdi. Kenan Yıldız’ı da değerlendiren teknik direktör “Kenan Yıldız tam bir futbolcu. Kenan’ın fiziksel olarak geliştiğini söyleyebilirim. Henüz 18 yaşında ve hala gelişebilir, maçın içindeki enstantaneleri yönetme konusunda gelişebilir. Bu kadar tanınmış bir oyuncu olarak kendini bozmaması gelecek için olumlu bir not” diye konuştu.

‘Ozan Kabak kötü görünüyor’

Maça 11’de başlayan isimlerden Yusuf Yazıcı “Ozan Kabak konusunda çok üzgünüz. Çok yakındık pozisyona. Umarım iyi olur ama biraz kötü gözüküyor. O pozisyondan sonra biz de biraz sarsıldık. Çok iyi bir sezon geçirdim. En son 1 ay önce oynadım, ben de sakatlanmıştım. İyi bir hazırlık maçı oynadık bence. İlk yarı özellikle kompakt bir oyun vardı. Bir sonraki maçımızda umarım yapamadıklarımızı yaparız, yaptıklarımızı da daha iyi yaparız. Her futbolcu bu turnuvalarda olmayı ister. Ayrılacak isimler tabii ki üzülecek ama yapacak bir şey yok. Futbolun içinde var bunlar. Bir önceki Avrupa Şampiyonası’ndan edindiğim tecrübeye göre ilk maçı kazanmak çok önemli olacaktır. Sakin ve dinamik bir milli takım görüyorum. EURO 2020’den daha iyi bir turnuva geçireceğimize inanıyorum” dedi.

Ozan Kabak sedyeyle kenara geldi.

Kaan Ayhan da Ozan’ın durumunun iyi gözükmediğini belirtirken “Maçı çok ciddiye aldık. Son iki maçta öz güvenimiz bozulmuştu. Maçın gidişatına göre takım da ona göre bir özveriyle oynadı. Ofansif aksiyonlarda daha başarılı olabilirdik. Üzgün değiliz ama daha gidecek çok yolumuz var. Kulüpte sağ bek, burada orta saha oynadım. Pozisyon olarak orta saha benim evim. Bugün benim için de iyi bir başlangıç oldu hazırlık sürecine. Bu benim için alışma maçıydı. Takım arkadaşlarımı da tebrik ediyorum. Umarım turnuvada milletimize iyi bir milli takım izletiriz. Çok çalışıyoruz” diye konuştu. Maça sol bekte başlayıp sağ beke geçen Mert Müldür ise “Takım olarak taktik disipline çok sadık kaldık. 90 dakika iyi mücadele ettik. Sağ bek, sol bek fark etmiyor. Benim için de Barış için de Kaan ağabey için de aynı bu durum. Hocamız nerede oynatırsa oynarız. Gerektiğinde stoperde de oynayabilirim, sıkıntı olmaz” dedi.

İtalya Teknik Direktörü Luciano Spaletti “Hazırlık süresindeyiz, bazı hatalarımız oldu ama daha iyi hazırlanmamız gerekiyor. İki gün sonra kadrodan kimlerin çıkacağına karar vereceğim. Türk Milli Takımı’nı gördünüz, dengeli bir maç olduğunu düşünüyorum. Montella her zaman çok kurnaz, ona karşı oynarken dikkatli olmak gerekiyor. Ozan’ın sakatlığına çok üzüldük. Hangi takımdan olursa olsun bir oyuncunun bu şekilde sakatlanarak sahadan ayrılması çok üzücü” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.