Kader ağlarını 2015’te ördü: Fred Fenerbahçe’de

Yeni sezon planlaması çerçevesinde transfer çalışmalarını sürdüren Fenerbahçe, Manchester United’dan Fred’i kadrosuna kattı. Oyuncu, Shakthar Donetsk'te oynadığı dönemde doping suçlamasıyla karşı karşıya kalmış, söz konusu dönemde Ukrayna ekibine elenen Fenerbahçe de durumdan şikayetçi olmuştu.

Spor 13 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fred Fenerbahçe'de.

Fenerbahçe, 9 senelik şampiyonluk hasretini dindirmek adına iddialı transferler yaptığı bir yaz sezonu geçiriyor. Edin Dzeko ve Dusan Tadic gibi tecrübeli yıldızları alan sarı-lacivertliler, Rodrigo Becao ve Sebastian Szymanski gibi maliyetli hamleler yaptı. Son olarak Cengiz Ünder’le de ismi anılan, kaleci ve orta sahaya da transferler yapması beklenen Kanarya, Manchester United’ın yıldızı Fred’i kadrosuna kattı.

Fred transferi taraftar nezdinde büyük beğeni topladı. Uzun süredir orta saha hamlelerini bekleyen Fenerbahçe taraftarı, Galatasaray’ın da uzun süre boyunca ilgilendiği ve kadrosuna dahil etmeye çalıştığı Fred’in transfer edilmesi sonrası sosyal medyada olumlu tepki verdi. Savunmaya yönelik ve hücuma yönelik orta saha bölgelerinde de görev alabilen oyuncunun öncelikli yeri merkez orta saha. 8 numara pozisyonunda tükenmez enerjisi ve atletik meziyetleriyle ön plana çıkan Fred, 90 dakika boyunca bitmeyen eforuyla tribünlerin yeni sevgilisi olmaya aday.

Qua vadis taraftar? Qua vadis basın?Qua vadis taraftar? Qua vadis basın?

Frederico Rodrigues de Paula Santos yani kısaca Fred, 5 Mart 1993 tarihinde Belo Horizonte, Brezilya’da dünyaya geldi. Futbola her Brezilyalı genç gibi sokaklarda top teperek başlayan deneyimli isim henüz 13 yaşında Atletico Mineiro’da oynamaya başladı. 2009’da bir seneyi Porto Alegre’de geçiren isim, ardından Internacional’in yolunu tuttu ve burada profesyonel oldu. 2011-12 sezonunda çıktığı 33 maçta attığı 6 gol ve yaptığı 6 asist Avrupa futbolunda dikkat çekmesini sağladı.

Shakthar Donetsk’in Brezilya bağlantısını kullanarak radarına aldığı potansiyelli isim, Temmuz 2013’te 15 milyon Euro karşılığında Mircea Lucescu’nun takımına transfer oldu. Buradaki henüz ilk sezonunda ligi kazandı. Ertesi sezon şampiyonluktan uzak kalındı. Fred’in rolü 10 numaradan daha çok 8 numaraya evrildi ve oyuncu merkez orta sahada daha fazla vakit geçirdi. Şampiyonluktan uzak kalınınca Şampiyonlar Ligi vizesi için de play-off oynama mecburiyeti doğdu. İşte Fred ve Fenerbahçe’nin yolları ilk kez burada kesişti.

Fred Shakthar formasıyla sahada.

İlk maçı 0-0 biten ikinci maçında Shakthar’ın evinde 3-0 kazanarak turladığı eşleşmenin yıldızlarından biri Fred oldu. Oyuncu hakkında çıkan doping söylentileriyse gündeme bomba gibi düştü. Fenerbahçe, konunun takipçisi olacağını resmi hesaplarından yaptığı paylaşımlarla belirtti. Söz konusu paylaşımlar, geçtiğimiz gün transfer netleştikten sonra yeniden gündemdeydi. Kader ağlarını belki de 2015’te örmüştü. O sene Şampiyonlar Ligi hasretini dindiremeyen Fenerbahçe, belki de Fred’in performansıyla bu sezon sonunda Şampiyonlar Ligi’ne dönebilecek.

Oyuncu Ukrayna’daki başarılı kariyerine 3 sezon daha devam etti. 2017-18 sezonunun sonuna gelindiğinde 3 lig, 3 Ukrayna Kupası ve 4 de Süper Kupa kazanmış “winner” olarak nitelendirilebilecek Brezilyalılardan biri olarak Avrupa’nın devlerinin radarındaydı. Henüz 25 yaşında yaptıkları kendisini Brezilya’nın Rusya’daki 2018 Dünya Kupası kadrosuna yazılmasını da sağladı. İsmi artık Premier Lig’in aşağısıyla anılmıyordu.

Hem 2018 hem 2022’de Brezilya Milli Takımı’nın vazgeçilmezlerinden.

Transfer çalımlarının öznesi

Pep Guardiola’nın ekibi Manchester City’nin oyuncuyu kadrosuna katacağı düşünülüyordu. Ocak 2018’de Manchester’ın mavi cephesi Fred için teklifte bulundu. Shakthar, Şampiyonlar Ligi’nde de yoluna devam ettiği için bu transfer bitirilemedi. Nitekim Ukrayna ekibi o sezon çeyrek final aşamasına kadar yükselecekti. Oyuncu ertesi yaz bu kez Kırmızı Şeytanlar’la anıldı. Jose Mourinho’nun menajerliğini yaptığı United, 52 milyon sterlin karşılığında Brezilyalıyı kadrosuna kattı. Fred, Manchester’a transfer olmak istemesinin başlıca sebebini Jose Mourinho’nun varlığı olarak anacaktı.

Fred’in United’daki ilk dönemi hayal kırıklığı yarattı. Paul Pogba’nın sakatlıkları, Nemanja Matic’in istikrarsız performansıyla oyuncu kendine iyi bir partner bulamıyordu. Daha sonra Mourinho, o dönem oyuncuyu transfer etmek istemediğini ancak Ed Woodward’u para harcama noktasında ikna etmesinden ötürü bu transferi gerçekleştirdiğini açıklayacaktı. Manchester’a istim üstünde gelen ancak daha sonra gözden düşen oyuncunun yeniden çıkışa geçmesi için Norveçli Ole Gunnar Solskjaer’in başa geçmesi gerekecekti.

İsmail Kartal: Bir daha da kağıttan okumamİsmail Kartal: Bir daha da kağıttan okumam

Yeniden yükseliş

2018-19 sezonunda toplam 25 maç oynayabildikten sonra, 2019-20 sezonunda yeniden istikrarlı günlerine dönen Fred 48 maça çıktı. Oyuncu 2020-21 sezonunda da aynı sayıyı yakaladı. 2018 sonundaki teknik direktör değişikliğinin ardından artık, Ole’nin vazgeçilmezlerinden biri olduğu çok açıktı. Oyuncu 2018-19 sezonunun ikinci yarısıyla beraber olan değişimi, PSG’ye karşı 3-1 kazanılan son 16 maçından sonra “Zorlu birkaç ay geçirdim. Oynayamıyordum. Aklımdan birçok şey geçiyordu. Ole bana çok yardım etti. Benimle çok konuştu. Michael Carrick de benimle konuştu. Bunlar beni sakinleştirdi ve bir şeylerin değiştiğini gördüm. Bana güvendiler, bu güveni hissettim. Çok mutluyum, özgüvenim yerine geliyor” diyerek anlatacaktı.

Fenerbahçe'nin transfer uçakları durmadı, Galatasaray'a suçlama!Fenerbahçe’nin transfer uçakları durmadı, Galatasaray’a suçlama!

2021-22 sezonunu hem ön libero hem de merkezde geçiren Fred, ceza alanı koşularını daha fazla yapmaya başladığı bir dönem geçirdi ve 36 maçta 4 gol 6 asistle eski üretken günlerinden enstantaneler sergiledi. Sezon ortasındaki Ole Gunnar-Ralf Ragnick geçişi kariyerinde yine majör bir değişime işaretti. 2022-23 sezonuna ise bambaşka bir teknik direktör Erik Ten Hag’la başladı. Ancak Ten Hag dönemi en fazla maça çıktığı United sezonu olarak tarihe geçecekti. 30 yaşındaki isim 56 maçta 6 gol ve 6 asistle takımına katkı sağladı. United’ın tekrar Şampiyonlar Ligi bileti almasına yardım etti. Fred için yeniden yapılanma sürecinde olan takımından ayrılık vakti gelmişti ancak en azından istikrarsız günlerini geride bırakarak görevinden el çekiyordu. Yeni durağının öyle veya böyle İstanbul olacağı netti. Temmuz ayı boyunca adı Galatasaray’la anıldı. Transferinin maliyeti yüksek olduğu için sarı-kırmızılıların hedefi olmaktan uzaklaştı. Ancak Anadolu cephesinden sarı-lacivertliler harekete geçti. Fred, Manchester’dan İstanbul’a 213 maç, 14 gol, 19 asist ve 2023’te kazanılan bir Lig Kupası’yla beraber Fenerbahçe’ye imza atmak üzere indi.

Fred’in Manchester kariyerindeki tek kupa sevinci buradaki son sezonunda geldi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.