Kader bağlayınca: Çağlar ve Cengiz yeniden bir arada

Altınordu, Leicester City, Fenerbahçe… Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da yolları kesişen İzmir’in futbolcu madeninden çıkan iki elmas Çağlar Söyüncü ve Cengiz Ünder şimdi de Fenerbahçe’de buluştular.

Spor 27 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Çağlar Söyüncü ve Cengiz Ünder ikilisi, Altınordu ve Leicester City ardından Fenerbahçe’de de beraber oynayacaklar.

Rodrigo Becao’nun sakatlığı, Samet Akaydin’in Panathinaikos’a kiralanması derken Fenerbahçe stoper rotasyonuna takviye yapmak durumunda kaldı. Sarı-lacivertliler için Gana’nın Afrika Uluslar Kupası’na erken vedası Alexander Djiku’nun takıma erken dönmesi için şanstı. Ancak pozisyonda derinlik elzemdi. Önce Leonardo Bonucci kadroya dahil edildi. Ardından hem yerli olması hem de iki ayağını birden kullanabilmesiyle Çağlar Söyüncü ismi öne çıktı. Bu transfer aynı zamanda iki eski dostun, ayrılmaz takım arkadaşlarının yeniden bir araya gelmesi anlamı taşıyordu.

Çağlar Söyüncü Fenerbahçe’deÇağlar Söyüncü Fenerbahçe’de

İzmir’in futbolcu madeninde iki elmas

Futbola 2011’de Menemen’de başlayan Çağlar bir sene sonra Buca’ya oradan da Aliağa’ya transfer oldu. Yetenekli isim 2014-15 sezonuna Altınordu çatısı altında başladı. Bir sezon sonra tam 30 lig maçına çıkan oyuncu kendini gösterdi. Aynı sezon hem yaşıtı hem takım arkadaşı Cengiz Ünder de yıldızını 31 maçta 6 gol 4 asistle parlatıyordu. Bu performans Cengiz’e Süper Lig kapısını aralıyor, Başakşehir onun için 4.8 milyon Euro ödüyordu.

İki genç yeteneğin, Türk futboluna uzun yıllar hizmet etmesi beklenen iki ismin yolları böylece ayrıldı. Çağlar için de Altınordu vakti dolmuştu. Ancak onun yolu Cengiz’in yolundan biraz daha farklı seyredecekti.

Çağlar Söyüncü ve Cengiz Ünder Altınordu Kulübü’nde beraberken.

Alman ekolü

İlk durak 7.93 milyon Euro karşılığında Freiburg oldu. Buradaki ilk sezonunda 20 Bundesliga maçına çıktı Çağlar. Aynı zamanda yavaş yavaş milli takım havuzuna da dahil oluyordu. 2017-18 sezonunda toplam 30 maçta boy gösterdi. Hızı ve pas kalitesiyle dikkatleri üzerine çeken isim Leicester City’nin yolunu tutacaktı. Premier Lig ekibi milli futbolcu için 21.1 milyon Euro’yu gözden çıkardı.

Durgun başlayan macera zirveye uzandı

Çağlar’ın kariyeri buradaki ilk sezonunda duraklama dönemine girdi. Yalnızca 11 maçta görev alan oyuncu kendini gösteremedi. Ayak sakatlığının da etkisiyle İngiliz futboluna alışma süreci uzadı. Ancak o pes etmedi ve 2019-20 sezonunun başıyla beraber formayı kaptı.

Hâl böyle olursa Beşiktaş farkı zor kapatırHâl böyle olursa Beşiktaş farkı zor kapatır

Harry Maguire’ın Ağustos 2019’da Manchester United’a rekor bedelle transferi Leicester taraftarını endişeye sürüklüyordu. Ne de olsa transferin son gününde kadronun en değerli parçalarından birini kaybetmişlerdi. Ancak küllerinden doğan bir Anka kuşunun zirveye uçuşunu izlemeye başladılar. Çağlar Söyüncü sırtına geçirdiği formayı bir daha çıkarmadı. Brendan Rodgers Çağlar için Aralık 2019’da “O hiçbir şeyden korkmuyor” diyerek genç stoperin cesur oyun tarzını övüyordu. Taraftarlar milli stoper için “Maguire’a ihtiyacımız yok bizim Çağlar’ımız” var diyerek tezahürat yapıyorlardı.

O sezon 34 Premier Lig maçına çıkan Çağlar takımının bel kemiği oldu. 35. haftada kırmızı kart görüp üç maç ceza alması takımı dağıtan unsurlardan biriydi. Son dört haftada üç kez yenilen Leicester Şampiyonlar Ligi potasını kıl payı kaçırdı. Ancak bu hayal kırıklığı, Çağlar Söyüncü’nün Premier Lig’de sezonun takımına seçilmesine engel olmadı. 

Türk işi transfer öyküsü: İstenmeyen adamdan tarihin en pahalısınaTürk işi transfer öyküsü: İstenmeyen adamdan tarihin en pahalısına

İtalya‘dan misafir var

2017-18 sezonu başında 14.25 milyon Euro karşılığında Roma’ya transfer olan Cengiz Ünder, çok istediği Premier Lig hayalini 2020-21 sezonu başında gerçekleştiriyordu. Çağlar-Cengiz ikilisi, Ünder’in Leicester’a kiralanmasıyla yeniden bir araya geldi. Çağlar, Cengiz’in transferini “Seni havaalanında bekleyeceğim. Beni tanıman için kağıda ne yazmalıyım?” diyerek karşılıyor ve kutluyordu.

Çağlar takımın vazgeçilmezlerinden olmayı sürdürürken Cengiz o denli istikrarlı forma bulamadı. Kanat oyuncusu 19 maçta 2 gol 3 asist yaptıktan sonra kiralık sözleşmesinin bitimiyle önce Roma’ya döndü ardından Marsilya’nın yolunu tuttu. Ancak bu, ikilinin son buluşması olmayacaktı.

Gözden düşüş ve Ada macerasının sonu

2021-22 sezonunu toplam 41 maça çıkarak geçiren Çağlar için 2022-23 sezonu adeta kariyerinin dip sezonu oldu. 2021 yazındaki EURO 2020’den beri pandemi sezonundaki zirvesinden uzak kalan isim, menajer Rodgers’ın da açıklamaları doğrultusunda anlaşılacağı üzere fiziksel açıdan da eski gücünden uzaktı. Öyle ki yalnızca 7 Premier Lig maçında süre alabildi. Hoş Çağlar’ı güçlü bulmayan ve forma şansı vermeyen Rodgers sezonu daha bitiremedi. 2015-16 sezonunda peri masalıyla şampiyon olan Leicester, yedi sene sonra küme düştü.

Milli takım formasıyla Çağlar Söyüncü.

Yeni sayfa yeni buluşmalar

Çağlar için artık yeni bir sayfa açma vakti geldi. İngiliz takımıyla sözleşmesi biten stoper, Avrupa’nın dev kulüplerinden Atletico Madrid’le anlaştı. Bir senesi yedek kulübesinde hatta bazen kadro dışında geçen bir oyuncunun Atletico gibi stoper rotasyonunda birçok özel isme sahip bir kulüp tarafından tercih ediliyor olması dahi potansiyelin ne seviyede olduğunu kanıtlar nitelikteydi. Çağlar her ne kadar sezon başladıktan sonra istediği fırsatları bulamıyor olsa da hala bir vitrin değeri olduğunu gösteriyordu. Ancak o vitrinde dura dura paslanmanın tehlikesi büyüktü. Ne de olsa EURO 2024 gibi bir fırsat vardı ve milli takımın vazgeçilmezi olduğu zamanlara dönmek için oynaması gerekiyordu.

Takımdan ayrılmak isteyen oyuncu için birçok kulüp teklif yaptı. Türkiye’den Çağlar’ın kapısını çalan takım Fenerbahçe oldu. Sarı-lacivertliler Atletico’nun kiralamak istediği futbolcuyu satın alma opsiyonuyla kadroya katma niyetindeydi. Ne de olsa yabancı sınırı 12’ye düşmüş, Çağlar bulunmaz nimet haline gelmişti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Atletico sıkı pazarlıklar sonucu oyuncuyu opsiyonsuz kiralamayı kabul ettirdi. Fenerbahçe yeni stoperine böylece kavuşuyordu.

Tek kavuşanlar Çağlar ve Fenerbahçe değildi. Yaklaşık on sene önce Altınordu’da başlayan, milli takım sayesinde hiç kopmayan, Leicester döneminde bir sezon aynı soyunma odasını paylaşan dostluk Çağlar-Cengiz ikilisi bu kez Fenerbahçe forması altında birleşiyordu. Söyüncü’nün transferinin resmî olarak açıklanmasın sonucu Cengiz Ünder, üç buçuk sene önce Çağlar’ın yaptığı paylaşımın aynısını yapıyordu: “Seni havaalanında bekleyeceğim. Beni tanıman için kağıda ne yazmalıyım?”

Çağlar Söyüncü Fenerbahçe’nin geniş stoper rotasyonunda kendine yer bulmaya ve EURO 2024 öncesi formunu artırmaya çalışacak. Kariyerinde lig şampiyonluğu olmayan oyuncu için Fenerbahçe’nin şampiyonluk yolculuğu yeni bir tecrübe olacak. Çağlar Söyüncü, futbol dünyasındaki en eski dostlarından adeta kaderin bağladığı Cengiz Ünder’le beraber Fenerbahçe’nin başarısı için ter dökecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.