13 yaşındaki Yağız Kaan, ‘Tarihin en iyi satranççısı’ denen Magnus Carlsen’i mat etti

Satrançta Türk sporu adına tarihi bir gün yaşandı. 13 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş damalı tahtada tarihin gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu kabul edilen Magnus Carlsen'i 41.2 saniyede mat etti. Carlsen bu yaşadığını geçmişte ünlü Kasparov'a yaşatmıştı.

Spor 8 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Yağız Kaan, Carlsen'e yaşadığını yaşattı!

Geçen aylarda henüz 12’nci yaşının ortalarındayken ‘Büyük Usta’ (Grandmaster) unvanını alarak tarihte bunu başaran en genç dördüncü isim olan Türk satranç oyuncusu Yağız Kaan Erdoğmuş kariyerinin en büyük zaferine imza atarak tüm dünyaya adını duyurdu.

Yağız Kaan katıldığı turnuvada tarihin en iyi satranç oyuncusu olarak gösterilen 33 yaşındaki Norveçli Magnus Carlsen’le bir dakikalık zaman sayacıyla limitli tutulan ‘Blitz’ oyununda karşı karşıya geldi. Açılışta iki taraf da yaptıkları hamlelerle ‘Viyana gambiti’ olarak adlandırılan varyantı damalı tahtaya yansıttı. Devamında iki oyuncu da ‘kısa rok’ hamlesinde bulunarak konumlarını sağlama aldı.

Rakibi Carlsen’in süresinin bitimine 17.5 saniye kala Vezir H6 hamlesini oynayan Yağız Kaan masanın hakimiyetini bir anda tamamıyla eline geçirdi. Devamında Carlsen ne kadar dirense de oyun kurtarılamayacak hale gelmişti. Yağız Kaan Erdoğmuş rakibinden daha az süre kullanarak oynadığı bu oyunda süresinin 41.2 saniyesi harcayarak Magnus Carlsen’i mat etmeyi başardı.

Satrançta tarihin en iyisi olarak gösterilen Magnus Carlsen de bundan yıllar önce benzer bir durum yaşamıştı. Magnus henüz çocukken o yıllarda tarihin en iyi satranç oyuncusu olarak gösterilen Bakü doğumlu Rus ‘Büyük Usta’ Garry Kasparov’la karşılıklı masaya oturmuş ve rakibini dize getirmeyi başarmıştı. Carlsen, Kasparov’u alt ederken 13 yaşındaydı. Kaderin cilvesi bu kez satranç tahtasında tecelli etti, Magnus Carlsen 13 yaşındaki Yağız Kaan’a bu tarihi oyunda boyun eğdi.

Türkiye'nin en genç satranç büyük ustası Ediz Gürel 10Haber'e konuştu: Hedefim dünya sıralamasıTürkiye’nin en genç satranç büyük ustası Ediz Gürel 10Haber’e konuştu: Hedefim dünya sıralaması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.