Şampiyonluk ondan sorulur: Daniele Santarelli

Daniele Santarelli, 2023 senesi başında Milli Takımın yeni koçu olarak duyuruldu. Giovanni Guidetti döneminin ardından bir başka İtalyan antrenörün şampiyonluk hasretine son verip veremeyeceği merak konusuydu…

Spor 18 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Daniele Santarelli, ilk görev yılında Sultanlar'la tarih yazdı.

2018 Milletler Ligi, 2019 Avrupa Şampiyonası, 2020 Tokyo Olimpiyatları, 2021 Avrupa Şampiyonası ve daha niceleri… Filenin Sultanları son dönemde birçok başarıya imza attı ve Türk halkının göğsünü kabarttı. Fakat gelin görün ki bu başarılardan hiçbiri majör bir turnuva altın madalyası ya da şampiyonluğu değildi. Söz konusu kara talihi kırmanın bir yolu olmalıydı. Türkiye Voleybol Federasyonu, 2023 senesinin başında radikal denebilecek bir değişiklik kararı aldı. 2017’den beri devam eden Giovanni Guidetti dönemi sona erdi ve 2022’de Sırbistan’la dünya şampiyonu olan Daniele Santarelli ile anlaşıldı.

Daniele Santarelli, 8 Haziran 1981 tarihinde İtalya’nın Foligno kentinde dünyaya geldi. İtalyan antrenör voleybol kariyerine oyuncu olarak başladı ve ülkesi Serie B ekiplerinden Foligno, Vicenza, Legnago ve Terracina’da libero olarak forma giydi.

Melisa Vargas: Küba'nın istenmeyeni, Türkiye'nin şampiyonuMelisa Vargas: Küba’nın istenmeyeni, Türkiye’nin şampiyonu

Adım adım zirveye

Ardından antrenörlük kariyerine başlayan voleybol insanı kulüp düzeyinde Snoopy Pesaro, Urbino Volley, Robursport Pesaro ve Cassalmaggiore gibi ekiplerde kah asistan kah baş antrenör olarak çalıştıktan sonra rüştünü ispat edip Imoco Conegliano Volley’e geçti. Burada iki sezon asistan olarak görev yapan Daniele takımın baş antrenörü olarak ilk kez 2017-18’de parkeye çıktı. Kendisi adına ilk başarıları Imoco çatısı altında geldi. Daha sonra 5 kez kaldıracağı İtalya Ligi kupasını ilk sezonunda kazandı.

Imoco’da yaptıklarının ardından 2018’de milli takım kapısı açıldı ve 2021’e kadar çalıştıracağı Hırvatistan’ın başına geçti. Hırvatistan’da iki kez Altın Lig ikinciliği yaşayacaktı. 2022 yılına gelindiğinde Sırbistan Milli Takımı onun yeteneğine başvurdu. Buradaki macerası kısa ancak şaşaalı olacaktı. Dünya Şampiyonası sonunda zafere uzanan taraf Santarelli yönetimindeki Avrupa ekibi oldu. Yıldız yönetimi ve yıldızların saha içindeki kullanımı konusunda hem Imoco hem Sırbistan ona olağanüstü bir deneyim kazandırdı. Öyle ya Imoco’da 2017-18’den sonra 5 kez lig, 4 kez İtalya Kupası, 5 İtalya Süper Kupası, 2 kez Dünya Kulüpler Şampiyonası ve 1 kez CEV Şampiyonlar Ligi zaferi yaşadı.

Daniele Santarelli, Imoco’yla zirveyi gördü.

Guidetti’nin yerine geldi

Santarelli bireysel açıdan madalya dolabını doldurduktan sonra 2023’e kendisi adına büyük bir değişiklikle girdi. Aslına bakılırsa bu değişiklik geldiği yer için de değerliydi. Hem VakıfBank hem de Türk Milli Takımı’nın koçu Giovanni Guidetti Sırbistan’a gidiyor, kendisi de Türkiye’ye geliyordu.

Kulüp kariyerinde başarıdan başarıya koşan bir antrenörden diğerine geçiş, Türkiye’nin hedeflerinden bir şey götürmüyordu. Kan değişiminin yapacağı olumlu etkinin şampiyonluk orucunu gidermesi umuluyordu. Melissa Vargas’ın milli takıma dahil olacak olması ve Ebrar Karakurt’la aynı anda sahada olacakları bir formülün bulunması gerekliliği Santarelli’nin ilk ciddi sınavı olacaktı. İtalyan, uzun süredir milli takım formasına hasret kalmış bazı isimleri de takıma dahil edecek ve bu isimlerden bazıları vazgeçilmez parçalar haline gelecekti. Fenerbahçe’nin orta oyuncusu Aslı Kalaç ve yine Fenerbahçe’nin liberosu Gizem Örge, Guidetti döneminden büyük farklılıklar olarak göze çarpıyordu.

Santarelli’nin milli takıma yeniden kazandırdığı Gizem Örge, turnuvanın en iyi liberosu seçildi.

Geniş kadronun en büyük faydası uzun yaz sezonunda oyuncuların mental ve fiziksel açıdan dirençli kalmalarını sağlamaktı. Antalya’da başlayacak Milletler Ligi yolculuğu öncesi Daniele “Duygularımızdan ziyade duruşumuz belirleyici olacak” diyerek mental açıdan nasıl bir duruş sergileneceğini belirtiyordu. Öyle ki bu duruş, yarı finaldeki ABD ve finalde Çin maçlarında ortaya çıkacaktı.

Taze kan zafer getirdi

Guidetti döneminde smaçör pozisyonunda görmeye alıştığımız Hande Baladın’ın yerinde Saliha Şahin, İlkin Aydın ve Derya Cebecioğlu gibi isimler de sık sık şans buluyordu. Zehra Güneş’in dinlendiği zamanlarda Aslı Kalaç ve Kübra Akman Güneş’i aratmıyordu. Gizem Örge adeta Simge’den formayı kapmıştı. Ayça Aykaç ise maçlara smaçör formasıyla çıkıyor ve Ebrar yerine oyuna dahil olduğu zamanlarda formasyonu tamamlayan ve savunmayı güçlendiren isim oluyordu.

Alışılmış milli takım geride kalmış, yıldızlarını çeşitli şekillerde kullanan ve taze kanın etkisini gören bir milli takım gelmişti. Final etabı gelip çattığında neyse ki herkes sağlıklı ve formundaydı. Vargas, 3. etapta dinlendirilmiş ve ABD’ye diri getirilmişti. Santarelli, kendisinden en çok beklenen şeyi yapmış ve artık ilk 6’da Vargas – Ebrar ikilisi rakiplerin korkulu rüyası olmak adına sahada yerini almıştı. Bu oyunculara güçlü smaçlarını yapmak adına paslarını atacak isimse Elif Şahin’di. Cansu kenardan gelerek ritmi değiştiren isim olacaktı. Bu rotasyon ve plan İtalya’ya karşı baskın oyunla son 4 biletini getirdi. Yarı finalde ABD’ye karşı 6. maç sayısıyla galibiyet geliyor ve bu noktada adeta bir psikolojik eşik aşılıyordu.

Gizem Örge bunu kişisel algıladı! Guidetti'nin kulakları çınladıGizem Örge bunu kişisel algıladı! Guidetti’nin kulakları çınladı

Psikolojik üstünlük

Her sayıda kenardan sahaya dalarak oyuncularını motive eden ve onlara sarılan pozitif görüntüsüyle dikkat çeken İtalyan Santarelli, finale de az önce saydığım rotasyonla başladı. İlk set görece baskın oyunla geride kalırken ikinci setle beraber hücumda sıkıntı baş gösterdi. Üçüncü sette söz konusu sorun aşıldı. Son sete belki de maçtaki en iyi set başlangıcını yapan Çinlilere karşı başta Vargas olmak üzere tecrübeli Eda Erdem Dündar ve yetenekli Zehra’yla karşı koyan milli takımda Santarelli’nin kenardaki sevinçleri bir noktadan sonra şampiyonluk sayılarının geri sayım sevincine dönüştü. İtalyan, son servisi atarken gözyaşlarına hakim olamayan Kaptan Eda’nın sevincinin de milyonlarca voleybol sevdalısının da mutluluğunun da mimarı oldu.

Milletler Ligi’nde zafer Filenin Sultanları’nın

İtalyan, şampiyonluğun ardından Ebrar ve Vargas’ın aynı anda sahada uyum içinde oynamaları hakkında “Öncelikle onlar tek bir amaç için savaşıyorlar. Eminim Ebrar, Melissa’nın harika olduğunu anlamıştır. Onunla konuştuğumda, onu bekleyen bu yeni mücadelenin doğru olduğuna ikna olmuştu” diyecekti. Ayrıca yetenekli antrenör “Bu takıma ve oyuncularına çok güveniyorum. Kendimi Türk takımına adamak için verdiğim karara da aynı derecede inanıyorum. Bu, bu ekiple uzun bir yolda sadece ilk adımım. Bu başlangıçtan son derece mutluyum” ifadelerini kullanarak gelecek için de mesaj verecekti.

Ancak geçtiğimiz gece için en akılda kalan anlardan biri, şampiyonluğun ardından Erik Dalı ile yapılan kutlamada Daniele’nin 42 senelik İtalyan gibi değil de 40 yıllık Türk gibi oyun havasına eşlik etmesiydi…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.