Kentucky mahsulleri Sacramento Kings adına feneri yaktı

NBA play-offları cumartesi gecesi itibarıyla başladı. İlk gecenin nefes kesen maçlarından birinde Sacramento Kings, 17 sene sonra çıktığı play-off arenasında Golden State Warriors’ı 126-123 mağlup ederek seride 1-0 öne geçti.

Spor 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sacramento'yu Kentuckyliler taşıdı!

Sacramento Kings modern NBA’in ve hatta Amerikan sporlarının en kötü yönetilen organizasyonlarından biri olarak nam salmış durumdaydı. Geçen sezon ortasında yapılan Tyrese Haliburton – Domatas Sabonis takası da eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Takım, normal sezonda kazanma konusunda usta olan Mike Brown’la anlaştı ve yeni sezon play-off hedefiyle girdi.

Avrupa'nın en büyüğü FenerbahçeAvrupa’nın en büyüğü Fenerbahçe

Feneri yaktılar

“Light the Beam” yani “Feneri yak” sloganıyla sezon içerisinde NBA gündemini sürekli olarak meşgul eden Kings, 17 senelik play-off hasretini Batı Konferansı’nı 3. sırada tamamlayarak dindirdi. Kings, bu açıdan Amerikan sporlarındaki en uzun seriye son verdi.

Kings’in ilk turdaki rakibi ise sezon boyunca zaman zaman sakatlıklardan muzdarip olan ve normal sezonu 6. sırada tamamlayabilen son şampiyon Golden State Warriors oldu. Kings, ev sahibi avantajının olduğu seriye muazzam bir maçın sonunda 126-123 galip gelerek 1-0 önde başladı.

Maçta Kings adına iki isim ön plana çıktı. Kings’in en büyük iki yıldızından biri olan De’Aaron Fox karşılaşmayı 38 sayı ve 5 asistle tamamladı. Oyuna benchten dahil olan Malik Monk ise 32 sayıyla galibiyette önemli rol oynadı.

Kentucky’de beraberlerdi

De’Aaron Fox ve Malik Monk, ilk olarak Sacramento Kings’te takım arkadaşı olmadılar. İkili, ülkenin önde gelen basketbol okullarından Kentucky’de birlikte oynadıktan sonra NBA’e girmişlerdi. 2017 draftının iki gözde oyuncusu olarak NBA’e adım atan ikiliden Fox, 5. sırada Sacramento Kings, Monk 11. sırada Charlotte Hornets tarafından draft edildi.

Fox, her ne kadar yetenek tavanı fazlasıyla üst düzeyde olsa da bu sezona kadar beklenen patlamayı yapamamıştı. Bu sezon ise bir play-off takımının lideri olabileceğini kanıtladı. Monk içinse işler daha karışıktı. Zira Monk, Charlotte’la kendisinden beklenen seviyeye hiçbir zaman yükselemedi ve 2021 yazında serbest kaldı. Patlayıcı bir skorer olarak NBA’de yer edinmesi beklenen Monk’a aradığı şansı Los Angeles Lakers vardı. Lakers’ın korkunç 2021-22 sezonunda pozitif sinyaller veren yegane isim olan Monk kendini NBA camiasına burada kanıtladı.

Fenerbahçe'den 50 sayı fark yedi, Galatasaray'ı yendiFenerbahçe’den 50 sayı fark yedi, Galatasaray’ı yendi

Monk, yaz aylarında Sacramento Kings’le 2 sene için 19 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Böylelikle Kentucky’de takım arkadaşı olup, 2017 draftıyla beraber profesyonel arenaya birlikte adım atan De’Aaron Fox’la Malik Monk’un yolları bir kez daha bu sefer Sacramento’da kesişti.

İlk maça damga vurdular

Golden 1 Center’dan en ucuz biletlerin dahi neredeyse 500 dolardan satışa sunulduğu haberini geçtiğimiz günlerde yapmıştık. Fakat şartlar ne olursa olsun salonun dolacağını da belirtmiştik. Aynen beklediğimiz gibi oldu ve Sacramento taraftarı 17 senelik özlemi dindirmek için salonu ağzına kadar doldurdu.

Kings taraftarı play-off özlemini dindirmek için salonu doldurdu

Bu inanılmaz atmosferde oynanan ilk maç atmosfere yakışır şekilde çekişmeli başladı. İkinci çeyrekle beraber Golden State Warriors şutörleriyle birlikte ritim bulmaya başlarken Sacramento’da devreye giren isim Kentucky’den şutör gard olarak NBA’e gelen Malik Monk oldu. Monk, kendisini Gary Payton II ve Andrew Wiggins gibi Golden State’in kalburüstü savunmacılarının savunduğu çeyrekte takımını üst üste basketleri ve asistleriyle ayakta tuttu. Hem potaya giderek hem de üç sayılık atışlarla Warriors savunmasının başını ağrıtan Monk farkın açılmasını önledi.

Üçüncü çeyrekte ise sazı eline alan isim Kentucky’den point gard olarak NBA’e gelen De’Aaron Fox oldu. Fox, bir ara farkın Golden State Warriors lehine çift hanelere çıktığı anlarda devreye girdi. Maçı yine dengede tutmayı başaran Kings, üst üste üçlüklerle skorda öne dahi geçti. İlk yarıda toplam 9 sayı üreten Fox, bu çeyrekte tam 14 sayı attı. Özellikle takımın ikinci yıldızı Domatas Sabonis’in Draymond Green karşısında iyice sindiği çeyrekte Fox, bir lider misali takımına can simidi oldu.

NBA'den Dallas Mavericks'e taviz yok: Cezayı kestilerNBA’den Dallas Mavericks’e taviz yok: Cezayı kestiler

Son çeyrek ise adeta anlatılmaz yaşanırdı. Hem Kings hem Warriors son çeyreğe fazlasıyla yüzdeli üçlüklerle başladı. Klay Thompson ve Stephen Curry gibi yıldızlarının ritim bulduğu Warriors, bir türlü skoru kendi lehine çeviremedi. Sebebi de yılın clutch oyuncusu (maç sonlarını en iyi oynayan oyuncuya verilecek ödül, bu sezon ilk kez verilecek) ödülünün en büyük adaylarından biri olan De’Aaron Fox’tan başkası değildi.

Fox, üçüncü çeyrekte kaldığı yerden devam etti ve 15 sayı daha atarak takımını galibiyete götüren yolu açtı. Fox’a işin hücum kısmında en büyük yardım yine Malik Monk’tan geldi. Monk, skor 124-123’ken attığı iki kritik serbest atışta da hata yapmadı ve yeterince büyük oynadığı maçı bir büyük oyuncu soğukkanlılığıyla noktaladı. Sonuç olarak Sacramento görkemli bir galibiyetle play-off hasretini dindirerek seride 1-0 öne geçti.

NBA camiasında serinin yakın olduğu taraf eşleşme belli olduğundan beri Golden State Warriors olarak görülüyor. Hem tecrübesi hem de sağlıklı olarak seriye gelmeleriyle beraber Warriors, Kings’in bir adım önünde gösteriliyor. Ancak ilk maç, bilhassa Fox’un mesaj vermesi açısından değerliydi. Fox, bir süre Stephen Curry’yi dahi savundu ve işin savunma kısmında da rol aldığı maça tam manasıyla damga vurdu. Sonuçta Kings, play-off hedefiyle girdiği sezonda hedefine ulaşmanın ötesinde play-offlara görkemli bir galibiyetle başladı. Kentucky mahsulleri Kings adına play-offta feneri yaktı…

Sacramento ve yıldızları önce inandılar, şimdi başarmanın peşindeler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.