Kırkpınar’da bir devir kapanıyor: Her çantasını alan gelemeyecek

Her sene Edirne’de düzenlenen 662 senelik Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Güreş Ağası Seyfettin Selim, güreşecek pehlivan sayısının 600-700’e düşeceğini açıklayarak “Kırkpınar'a her çantasını alan gelemeyecek" dedi.

Spor 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kırkpınar'da yeni dönem başlıyor.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Türk spor mirasının en özel kalıntılarından ve günümüze dek korunmuş en büyük tarihlerden biri. Bu sene 7-9 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek özel etkinlik öncesi Güreş Ağası Seyfettin Selim açıklamalarda bulundu.

Selim, seneye uygulamaya konacak puan usulü katılım şartı sisteminden bahsetti ve bunun organizasyonun kalitesini artıracağına vurgu yaptı. Yılda 2 bin 500 sporcunun mücadele ettiği Kırkpınar’da bu sayının gelecek sene dörtte bir oranında düşeceğini öne süren Güreş Ağası “Ligde alınacak puanlarla, Kırkpınar’da güreşecek pehlivan sayısı önümüzdeki yıl 600-700’e düşecek. Pehlivanlar aşırı güreş yapmayacaklar. Güreşler dinlene dinlene, sporcu sayısı az olduğu için daha da güzel olacak” dedi.

Rıza’nın 'kriptoniti' Paris’e geliyorRıza’nın ‘kriptoniti’ Paris’e geliyor

Seyfettin Selim, bu durumun Kırkpınar için her isteyenin geleceği bir yer olmaktan çıkacağını belirterek, “Seneye herkes buraya hakkıyla gelecek. Kimse kusura bakmasın, Kırkpınar da bunu hak ediyor. Kırkpınar’a her çantasını alan gelemeyecek” şeklinde konuştu. Kazanana bir milyon lira ödül verileceğini de açıklayan Güreş Ağası, yeni bir başpehlivan çıkması halinde bizzat özel bir ödül vereceğini de duyurdu.

Başpehlivanların aldığı maddi karşılık hakkında da konuşan Selim “Tanınmış bir Kırkpınar başpehlivanı oluyor, gittiği her yerde ona göre para alıyor. Ondan dolayı eskisi gibi değil şimdi. Eskiden Kırkpınar’da başpehlivan olmak bugüne göre daha kolaydı. Çünkü Kırkpınar başpehlivanları böyle para kazanamıyordu. Şimdi çok para var. Başpehlivanlar için söylüyorum, analarının ak sütü gibi helal olsun” dedi.

Yağlı güreşte VAR dönemiYağlı güreşte VAR dönemi

Selim, bu yıl izlediği güreşlerde Yusufcan Zeybek, Tanju Gemici, İsmail Koç, Orhan Okulu, Ali Gürbüz ve İsmail Balaban’ın performanslarını beğendiğini belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.