Küçük şehrin büyük filmi: Sahnenin adı Leverkusen, başrolde Xabi Alonso!

Bundesliga'da bitime beş hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Bayer Leverkusen hem tarihinde ilk kez lig zaferine ulaştı, hem de Bayern Münih'in 11 yıllık saltanatını yıktı. Takımın bulunduğu şehir ise ilginç bir hikaye barındırıyor.

Spor 16 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Xabi Alonso yönetimindeki Bayer Leverkusen bitime beş hafta kala tarihindeki ilk Bundesliga şampiyonluğunu ilan etti.

Almanya Bundesliga’da Werder Bremen’i 5-0 mağlup eden Bayer Leverkusen, bitime beş hafta kala kulüp tarihinin ilk lig şampiyonluğunu elde etti. Sezonu namağlup götüren Leverkusen bu şampiyonlukla Alman devi Bayern Münih’in 11 sezonluk şampiyonluk ambargosuna da son verdi.

Werder Bremen karşısında kazandığı şampiyonluk maçıyla üst üste 43’üncü galibiyetini alan Leverkusen, Avrupa’nın büyük liglerinde milenyum çağında art arda en çok maçta yenilmeyen takım olma rekorunda da Juventus’u yakaladı. Juve, 2011 ve 2012 mayıs ayları arasında mağlubiyet yüzü görmemişti.

Küçük şehrin büyük takımı

Leverkusen’e tarihinin ilk şampiyonluğunu getiren futbol takımı şehir sakinlerini sevince boğdu. Almanya’da federasyonun uyguladığı yasak gereği takım isimlerine sponsor alınmadığı biliniyor. Bu sebeple Bundesliga’da Leipzig’i satın alarak yatırımlarını Almanya’ya taşıyan Red Bull ilgili yasağa takılıp takımın adını RasenBallsport (Çim topu sporu) Leipzig olarak değiştirmişti. Hal buyken Leverkusen’in dünyanın en büyük ilaç firmalarından biri olan Bayer’i isminde bulundurması kafa karıştırıyor. Ancak Leverkusen şehrinin Bayer fabrikasıyla arasında bulunan sıkı ilişki bu yasağı da esnetme sebebi olarak öne çıkıyor.

Bayer’in ilaç üretimlerini yaptığı dev tesis 160 bin kişiye ev sahipliği yapan şehrin çoğunluğuna istihdam sağlıyor. Şehirde yaşayan emekli nüfusun da büyük bir kısmı ilaç fabrikasından emekli olan insanlardan oluşuyor. Mütevazı nüfusuyla öne çıkan Leverkusen’in 1904’de kurulan futbol takımının da doğrudan doğruya Bayer’de çalışan işçiler tarafından kurulması ve ilk günlerinden beri bu isimle mücadele etmesi güncelde de takımın isim sponsorluğuyla Bundesliga’da mücadele etmesinin önünü açıyor.

Bu sezon en çok Karabağ’a karşı zorlandılar

Bundesliga’nın yanı sıra Almanya Kupası ve UEFA Avrupa Ligi’nde de mücadele eden Bayer Leverkusen, sezon başından beri çıktığı hiçbir maçı kaybetmedi. Bu süreçte kırmızı-siyahlıları en çok zorlayan takım UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda karşılaştığı Karabağ oldu. Azerbaycan temsilcisi Bakü’de oynanan ilk maçta Alman ekibine karşı 2-0 öne geçmesine rağmen Leverkusen beraberliği son saniyede kurtarmıştı. Almanya’da oynanan rövanşta da Azerbaycan temsilcisi yine 2-0 öne geçmiş ancak Leverkusen benzer bir şekilde bu kez son saniyede galibiyet golünü bulup rakibini turnuvanın dışına itmişti. Bundesliga’da alınan birkaç beraberlik ve son saniyede kazanılan galibiyetler haricinde iki maçta birden Xabi Alonso’nun öğrencilerini Karabağ’dan daha fazla terleten bir takım olmadı.

Xabi Alonso’nun başarı öyküsü

Xabi Alonso şampiyonluğu böyle kutladı.

119 yıllık kulüp tarihinin ilk lig şampiyonluğuna ulaşan Bayer Leverkusen’de teknik direktör Xabi Alonso’nun oynattığı futbol büyük takdir topladı. 42 yaşındaki genç teknik adam takımının başında geçirdiği ilk sezonu Bundesliga’da şampiyon olarak tamamlarken Leverkusen Almanya Kupası ve UEFA Avrupa Ligi’nde de yoluna emin adımlarla devam ediyor.

Real Madrid altyapısında teknik adamlık kariyerine başlayan Alonso, futbolcu olarak yetiştiği Real Sociedad’ın B takımını çalıştırarak ilk profesyonel deneyimini yaşamıştı. Devamında Bayer Leverkusen’e geçen İspanyol, 2022’nin ekim ayında geldiği kulübü göreve geldikten sonra üst sıralara taşımıştı. Bu sezon ise genç teknik adamın üst seviyede sezon başı kampı geçirip transferde söz sahibi olduğu ilk yıl olarak öne çıktı. İlk şansında kusursuza yakın bir takım yaratmayı başaran Alonso, takımını 119 yıllık tarihinin ilk şampiyonluğuna taşıyarak dev kulüplerin radarına girdi. Eski takımlarından Liverpool, Real Madrid ve Bayern Münih genç teknik adamı takımın başına geçirmeyi düşündü ancak Alonso Bayer Leverkusen’le devam diyerek takımının başında kalmayı tercih etti.

Xabi Alonso’nun bir önceki sezon devraldığı Bayer Leverkusen, 1979 yılından bu yana en kötü sezon başlangıcını yapmış durumdaydı. Tabiri caizse dipten aldığı takımı 18 aylık süreçte zirveye çıkarıp tarihinin ilk şampiyonluğuna ulaştıran İspanyol teknik adamın önünde kariyerinin üst seviyedeki ilk tam sezonunu üç kupayla tamamlama ihtimali sürüyor. Bu sezon Avrupa’nın büyük liglerindeki tek namağlup takımı yöneten Alonso’nun Bundesliga’da gelen şampiyonluk sonrası oyuncularının motivasyonunu koruyup Almanya Kupası ve Avrupa Ligi’nde de zafere ulaşıp ulaşamayacağı merak konusu.

Jose Mourinho parmakla göstermişti

Futbolculuk kariyerinde de en başarılı takımlarda ve en üst düzey teknik direktörlerle çalışan Xabi Alonso, oynadığı dönemlerde de kulübede oturan takım elbiselileri bakış açısıyla etkilemeyi başarmıştı. Real Madrid yıllarında birlikte çalıştığı Portekizli teknik adam Jose Mourinho, o yıllarda henüz alt yaş kategorilerinde çalışan Xabo Alonso’nun ileride çok iyi bir teknik adam olacağına dair inancını şu sözlerle aktarmıştı:

Başarılı teknik adamın genç yaşta yakaladığı bu başarılı şöhreti nasıl ilerleteceği ve gelecekte yeteneklerini 160 bin kişilik Leverkusen şehrinden hangi metropol merkezlerine taşıyacağı merakla bekleniyor ancak buna karşın bilinen tek bir şey var; Alonso’nun yaşattığı peri masalı Leverkusen şehrinde futbol aşkı devam ettiği sürece nesilden nesile anlatılacak ve anılarda yüzyıllarca yaşayacak.

Bayer Leverkusen tarih yazdı: ŞampiyonBayer Leverkusen tarih yazdı: Şampiyon

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.