Kulüpler Birliği İzmir’de yaşananları kınadı: Galatasaray ‘Tesadüf değil’ dedi, Fenerbahçe cevap verdi

Göztepe Fenerbahçe maçında yaşanan olaylarla ilgili demeç savaşı yaşandı. Galatasaray yaşananlara tesadüf değil derken Fenerbahçe'den yanıt geldi, Kulüpler Birliği'nin kınama metnini üç kulüp imzalamadı.

Spor 18 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe'den saldırgan hakkında suç duyurusu.

Fenerbahçe ve Göztepe, Gürsel Aksel Stadyumu’nda Süper Lig ikinci hafta maçında karşılaştı. İlk yarısı Fenerbahçe’nin 2-0 üstünlüğüyle biten karşılaşma 2-2 sonuçlandı. Romulo’nun duraklama anlarında bulduğu golle bir puanı alan Göztepe Süper Lig’de puanını dörde yükseltirken Fenerbahçe dört puana geldi ve ilk puan kaybını yaşadı.

Maça ikinci yarının başında yaşananlar damga vurdu. Fenerbahçe taraftarı karşılaşma başından itibaren deplasman tribününe giriş sorunu yaşadı. Biber gazlı müdahaleye uğrayan taraftarın durumunu duyan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Kulüp Genel Sekreteri Burak Kızılhan taraftara destek olmak için deplasman tribününe gitti. Buraya giderken Göztepe tribünlerinin yoğun yabancı maddesine maruz kaldılar. Dönüşte de aynı maddelere maruz kalan ikiliden başkan Ali Koç daha sonra Göztepe Kulübü’nde yönetimde olduğu ortaya çıkan birinin saldırısına uğradı. Koç yere düşerken çevresindekiler tarafından kaldırıldı ve sahayı terk etti. Maçın 50. dakikasında meydana gelen olaylar nedeniyle maç kısa süre durakladı. Bu olayların yankıları hala sürüyor. Birçok kulüpten geçmiş olsun mesajları gelirken Türk futbolunun yönetici organları yine çatışma halinde olaya bakış açılarını şekillendiriyor.

Ali Koç deplasman tribününde böyle görüntülendi.

Kulüpler Birliği’nin açıklamasına üç kulüpten imza gelmedi

Ali Koç’un başkanı olduğu Kulüpler Birliği’nden konuya ilişkin şu açıklama geldi: “Kulüpler Birliği Vakfı olarak, Trendyol Süper Lig’in ikinci haftasında oynanan Göztepe A.Ş. – Fenerbahçe A.Ş. maçında, Sayın Başkan Ali Y Koç’a yönelik gerçekleştirilen ve Göztepe taraftarlarına ve camiasına isnat edilemeyecek üzücü saldırıyı kınıyoruz. Suçluların bir an önce adalet önüne çıkmasını bekliyor ve futbolun birleştirici gücüne her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde tüm paydaşları sağduyuya davet ediyoruz.”

Sports Digitale’in haberine göre metnin altına Galatasaray, Göztepe ve Başakşehir imza atmadı.

Galatasaray: Zamanında tepki verilse bunlar olmazdı

Galatasaray konuyla ilgili yaptığı açıklamada yaşananların tesadüf olmadığına dikkat çekerek Ali Koç’un daha önce yaptıklarını hatırlattı. İşte o açıklama:

Dün oynanan Göztepe – Fenerbahçe maçında çıkan olaylardan dolayı iki kulübümüze ve tüm spor camiasına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yaşanan bu hadise, milyonların tutkuyla takip ettiği Türk futbolunu kaosa sürükleyerek, toplumsal huzuru bozma senaryosunun bir devamıdır.

Galatasaray Spor Kulübü olarak, son dönemde yaptığımız uyarıların hepsi, bu ve benzeri olayların, yenileri yaşanmadan önüne geçilmesi içindi. Geçtiğimiz sezon Türk hakemlerini taraftarının önüne atarak `gördüğünüz yerde ifşa edin’ çağrısı yapanların, Trabzonspor’un stadında provokasyon gayretinde olanların ve maçımızdan sonra boş stadyumumuza kanunsuzca, baskın yapar gibi girerek Stat İşletme Direktörümüzü öldüresiye darp edenlerin, dün yaşanan olayların da içinde olması tesadüf değildir. O dönemde bahsi geçen hadiselere Türk futbolunun paydaşları yerinde tepki vermiş olsaydı, belki de üzücü olaylar bu noktaya gelmeyecekti.
Geçtiğimiz sezon sahada FIFA kokartlı bir hakemimizi yumruklamaya kadar giden bu gerilim dolu futbol ikliminin sorumluları ve başta sosyal medyada olmak üzere şiddeti teşvik eden, destekleyen her kim olursa olsun, engellenmelidir.

Galatasaray Spor Kulübü olarak, sahalarda şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu bir kez daha belirtip, şiddete karışan tüm bireyleri Türk futbolundan uzaklaştırmak için hukuk başta olmak üzere tüm caydırıcı tedbirlerin vakit kaybetmeksizin devreye sokulması için çalışacağımızı Türk spor kamuoyuna duyururuz.

Fenerbahçe Genel Sekreteri Kızılhan: Galatasaray kendi işleriyle uğraşsın

Burak Kızılhan Fenerbahçe TV’deki ana haber bültenine katıldı ve açıklamalarda bulundu. Kızılhan Galatasaray’ın açıklamasına “Malum camianın yapmış olduğu açıklamayı okudum, yorum bile yapamıyorum. Fırsat ellerine geçtiğinde tekrar gündeme geldiler. Kendi statlarındaki baskın yapar gibi girerek dedikleri konuyu başkanın görmemesi mümkün değil. Tüm spor kamuoyunun merak ettiği konu var. Başkan Dursun Özbek bu hadise yaşanırken statta mıydı değil miydi o konu bir aydınlanırsa sevinirim. Onlar kendi işleriyle uğraşsınlar, bir sürü problemleri var. Göztepe’nin açıklaması da inanılır gibi değil.” diyerek yanıt verdi.

Kızılhan İzmir’de yaşananları “Her şey çok iyi başlamıştı. Güzel bir deplasmandı. Hazır bir şekilde İzmir’e seyahatimizi yaptık. Maalesef maç günü yaşananlar akılalmaz. Önümüze düşen görüntüler bizi şoke etti. Nerede görülmüş bir takımın formasının yakılması. Kimdir bu insanlar! Yazık, günah! Hiç kimse mi yok etrafta!
Bir taraftarımızın meydanda forması üzerinden çıkarıldı. Ne bu, gasp değil mi! Ne yapıyor orada emniyet güçleri. Bizim canımızı çok sıkan maç öncesi yaşananlar oldu. Çok merak ediyorum hem o formayı yakanları ve bu formayı çıkaranlara ne yapacaklar çok merak ediyorum. Yaptılarsa çok özür diliyorum. En büyük provokasyon bu.
Bütün taraftarlarımızın kimlik kontrolü, paso kontrolü, üst araması yapılıyor. Bunlar taraftar. Hepsini bir kere aramışsın, bir daha stadın önünde niye arıyorsun? Biz stada girdiğimizde maalesef taraftarımız hala stadın dışındaydı. Burada taraftarımıza yapılan olaylar bizleri şoke etmiştir. Akılalmaz görüntüler vardır. Biber gazı ile taraftarımıza orantısız güç uygulanmıştır. Biber gazı ne demek, ne oluyor? Bunun manası nedir? Madem girişlerde sıkıntılar var daha erken alırsınız taraftarı içeri. Türkiye’nin dört bir yanında deplasmana gidiyoruz. Bu sıkıntılar neden İzmir’de oluyor?” diye anlattı.

Futbolun bir kara gecesi daha: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç sahada saldırıya uğradıFutbolun bir kara gecesi daha: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç sahada saldırıya uğradı

“TFF yetkilileri bizimle birlikteydi”

Kızılhan sözlerine “Bu statta şaşırdığım olaylardan biri de şu; biz maçı izleyemedik çünkü 5. dakikadan itibaren protokol tribünü koltukları kırıldı. Bakım mı yapılmadı bilmiyorum ama inşallah bir sonraki maça bunu düzeltirler ve diğer takımlar bunu yaşamaz. Hem localar tarafından hem de taraftarlar tarafından çok ciddi taciz ve kötü kelimelerle ilk yarıyı tamamladık. Hatta sayın başkanımız oradan sorumlu emniyet müdürüyle konuştu ve bu konuyu aktardı. O da ‘İkinci yarıda bu sayıyı artırmamız gerekiyor ama maalesef yeterli sayıda emniyet gücünü buraya getirmedik’ dedi. Telefonumuz da susmuyor, taraftarlar henüz içeri girememiş. Maç öncesi, ilk yarı, maç sonu ben şahsen Göztepeli yöneticileri görmedim. TFF yetkilileri vardı, sağ olsunlar hep bizimle birlikteydiler. Aşağıda yönetici olduğunu söyleyen bir şahıs başkanımız sahadayken provokasyonun en büyüğünü yaptı. Biz orada görüşmemizi yaptıktan sonra karşımıza çıktı. Onun dışında gördüğümüz bir Göztepeli yönetici görmedim. Ciddi algılar başlamış. 200-250 taraftarımızın hala stada giremediğini duyunca onların yanına gitmek üzere protokolden deplasman tribününe gitmek üzere yola çıktık. Biz 2-0 öndeyiz. Neden provoke edelim? Ne yapsaydık oradan uçsa mıydık? Ancak bu şekilde gidebilirdik. Başka bir amacımız olsa 10 kişi giderdik. Neden sadece akreditasyonu olan gitmedi. Diğer yöneticilerimiz de üst tarafta sıkıntı yaşayan taraftarlar için üstten gitti. Bizim yöneticimiz Alper Alpoğlu biber gazı yedi dün. 15-20 dakika gözleri kapalı kaldı. Onlarca kişi dün biber gazı yedi. Neden biletli taraftar maça giremiyor? Geç kaldığınız için. Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu.

Federasyona göre Koç talimatlara aykırı hareket etti

Yaşananlarla alakalı olarak Futbol Federasyonu’nun yaptığı açıklamada şu sözler yer aldı:

TFF’den konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Açıklamada Ali Koç’un talimatlara aykırı şekilde sahaya girdiği belirtilirken Fenerbahçe başkanına yapılan saldırı kınandı. İşte o açıklama:

Süper Lig’in 2. haftasında oynanan Göztepe A.Ş. – Fenerbahçe A.Ş. müsabakasında futbol sahalarında görmek istemediğimiz birtakım hadiseler yaşanmıştır.

Misafir takım taraftarlarının tribüne girişlerinde yaşanan birtakım olaylardan dolayı, misafir takım kulüp başkanının talimatlara aykırı bir şekilde sahaya girip müdahale etmesini doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz.

Bununla birlikte; misafir takım kulüp başkanına münferiden yapılan fiziki müdahaleyi çirkin buluyor ve hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı’na geçmiş olsun dileklerimiz iletiyoruz.

Yaşanan olayların, futbolda oluşturmak istediğimiz kardeşlik iklimine faydası olmadığı aşikardır. Futbolun tüm paydaşlarının ortak olduğunu, futbolumuzun marka değerini daha iyi noktalara taşıyabilmek için bu paydaşların sağduyulu bir şekilde birlikte hareket etmesi gerektiğini önemle belirtmek isteriz.

Süreç detaylı bir şekilde federasyonumuzun ilgili kurulları tarafından değerlendirilecek olup, gerekli kararlar ivedilikle alınacaktır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.

 

Futbolun bir kara gecesi daha: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç sahada saldırıya uğradıFutbolun bir kara gecesi daha: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç sahada saldırıya uğradı

TFF akreditasyon talimatının akredite alanlar başlığı üçüncü paragrafına göre “Müsabaka esnasında saha içerisinde görev yapacak kişilerin akreditasyon kartlarında, yeşil zemin üzerinde “3” rakamının bulunması veya “T Alanı” ifadesinin yer alması zorunludur. Bunun dışında sahaya giriş yetkisi olan kişiler müsabakanın başlamasından 18 dakika öncesinden müsabakanın tamamlanmasını takip eden 15 dakika sonrasına kadar bu alanlarda bulunamazlar.” deniyor. Federasyonun yaptığı açıklamaya göre Başkan Ali Koç’un kartında söz konusu rakam veya harf yeşil zemin üzerinde yer almıyor.

Göztepe’den izinsiz giriş vurgusu

Göztepe Kulübü’nden gelen açıklama TFF’nin akreditasyon yönetmeliğiyle ilgili hatırlatmayı vurgular nitelikteydi. İşte o açıklama:

Dün stadımızda Fenerbahçe ile oynanan lig müsabakası sırasında, yalnızca akredite kişilerin girebileceği alanlara – CEO’muz Kerem Ertan’ın tüm uyarılarına rağmen – maç devam ederken ve taraftarlarımızı provoke edecek şekilde izinsiz giriş yapılması asla kabul edilemez. Bu tür bir eylemin, Fenerbahçe’nin veya herhangi bir kulübün stadında gerçekleşmesi halinde doğuracağı olası sonuçları kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Saha içinde yaşanan, futbolla ilgisi olmayan bu görüntüleri kesinlikle tasvip etmediğimizi belirtir; 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında açıkça suç teşkil eden bu eylemin sorumlularının gerekli cezayı almaları için tüm hukuki adımları atacağımızı ve konunun takipçisi olacağımızı spor kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

Avrupa basınında gündem…

Yaşanan olaylar Avrupa basınında da gündem oldu. İngiliz Daily Mail “Türk futbolunda yeni bir şiddet döneminin başlangıcı” derken AS “Türkiye’de skandal: Fenerbahçe Başkanına şişe yağmuru” dedi. Portekiz’den A Bola ise “Fenerbahçe Başkanı su şişeleriyle düşürüldü” diyerek olayları okuyucularına aktardı. 

Böylelikle geçen sezon Faruk Koca’nın Halil Umut Meler’e saldırısı, İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu’nun takımını sahadan çekmesi, Galatasaray-Fenerbahçe maçının Suudi Arabistan’da oynanmaması, Fenerbahçe’nin Süper Kupa maçına 19 yaş altı takımla çıkıp sahadan çekilmesi ve ligin 37. haftasındaki derbinin ardından yaşananlarla beraber bu sezon da Türk futbolu farklı bir vukuatla Avrupa basınında manşete taşındı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.