Larkin ve Wilbekin yerli statüsünü kaybedebilir: Her şey Tahkim’e bağlı

TBF yönetmeliğine göre milli takıma gelmeyi reddettikleri için 5'er maç ve 90'ar bin TL para cezası alan Shane Larkin ve Scottie Wilbekin, yerli oyuncu statülerini kaybettiler. Kulüplerin Tahkim'e yaptıkları itirazdan oyuncular lehine karar çıkmazsa bu durum değişmeyecek.

Spor 29 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Shane Larkin ve Scottie Wilbekin yerli statüsünü kaybediyor.

Basketbol yaz sezonunun ülkemizde en çok konuşulan konularından biri devşirme oyuncular Shane Larkin ve Scottie Wilbekin’in Olimpiyat Ön Eleme Turnuvası oynayacak milli takıma gelmemeleri oldu. Oyunculardan ikisinin de sakatlıkları olduğu ancak TBF bünyesindeki doktorların kontrollerinden geçmedikleri için cezayla karşı karşıya kalabilecekleri söylendi. Anadaolu Efes cephesi Larkin’in kontrollere geldiğini, dizinde ödem tespit edildiğini belirtti. Gelen haberlere göre uygulanan tedavi sonrası Larkin, ileri tetkik için yeniden kontrole gelmesi gerekirken kendisine ulaşılamadı. Fenerbahçe forması giyen Scottie Wilbekin ise en baştan itibaren sakatlığı olduğunu belirterek kontrollere gelmedi. Fenerbahçe, oyuncunun sezonun sonunu sakat geçirdiğini ve tedavisini sürdürmek adına ABD’de olduğunu belirten bir açıklama yayınladı.

Devşirmelere '12 Dev Adam' cezasıDevşirmelere ’12 Dev Adam’ cezası

Söz konusu açıklamaların ve durumun adeta yılan hikayesine dönmesinin ardından TBF oyuncular hakkında kararını açıkladı. Shane Larkin ve Scottie Wilbekin’e Süper Lig’in ilk 5 maçında oynamama ve 90’ar bin TL para cezası verildi. Söz konusu cezanın verildiği madde dün sosyal medyada olay oldu. Oyuncuların, yerli oyuncu statüsünü kaybettikleri haberleri yayıldı. Bunun sebebi, verilen cezanın yarattığı sonuçtu. Basketbol Müsabaka Talimatı’nın 10. madde 8. fıkrasında “Doğumdan sonra Türk vatandaşlığına geçmiş ve büyükler kategorisinde Türk Milli takımlarında oynayarak ülkemiz ümit, genç ve yıldız takımlarından yetişmiş olan basketbolcu hakkını kazanan basketbolcular; milli müsabakaya katılmama nedeniyle Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılmaları halinde bu hakkı kaybederler.” kısmı uyarınca ceza alan oyuncuların Türk statülerini kaybettiği anlaşılıyordu.

Shane Larkin 2020 Şubat ayında, Scottie Wilbekin ise Haziran 2018’de Türk vatandaşı olmuşlardı. Son 3 yılda genel olarak Larkin’in terlettiği milli takım formasını zaman zaman Scottie Wilbekin de terletti. Milli takımlarda maksimum bir devşirme oyuncunun oynamasından ötürü iki oyuncudan yalnızca biri kadroya yazılabiliyordu. Geçtiğimiz Olimpiyat Ön Eleme Turnuvası’na iki oyuncunun da gelemiyor oluşu kamuoyunda da oyunculara karşı tepkilerin oluşmasına yol açmıştı. Bazı sosyal medya kullanıcıları oyuncuların elinden yerli statüsünde oynama haklarının alınması gerektiğini savunuyorlardı. Görünen o ki TBF’nin aldığı kararla beraber söz konusu istek karşılık buldu.

Fransa'da Dünya Kupası hüsranı! Takımda Rusya isyanıFransa’da Dünya Kupası hüsranı! Takımda Rusya isyanı

Anadolu Efes ve Fenerbahçe için iki oyuncunun Süper Lig’de Türk statüsünde olmaları bu oyuncular haricinde 5’er yabancı oyuncunun kadroya yazılabilmesi kolaylığını sağlıyordu. Bu hakkı kaybedecek olan takımlar oyuncuların cezalarında değişikliğe gidilebilmesi için Tahkim Kurulu’na gittiler. Tahkim şayet oyuncular lehine dolayısıyla takımlar lehine bir karar almazsa hem Larkin hem de Wilbekin yerli statüsünde sahada yer alma haklarını kaybedecekler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.