Leverkusen’in mükemmel sezonu yara aldı, Atalanta tarih yazdı

UEFA Avrupa Ligi finalinde İtalyan temsilcisi Atalanta ve sezonu namağlup sürdüren Bundesliga şampiyonu Bayer Leverkusen karşılaştı. Maçı 3-0 kazanan Atalanta hem kupayı kazandı, hem de rakibinin yenilmezlik serisini sezonun son maçında dağıttı.

Spor 23 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Atalanta tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi'ni kazandı.

UEFA Avrupa Ligi’nde sezonun şampiyonunu belirleyecek maç Atalanta ve Bayer Leverkusen arasında İrlanda’nın başkenti Dublin’de oynandı. İtalyanlar tarihinin ilk Avrupa Ligi zaferini elde etmek, Almanlar ise namağlup sezonun son maçını da kazanıp bir kupayı daha müzelerine götürmek için yeşil zemine çıktı.

İtalyan taraftarların yoğun desteği altında başlayan maça iyi giren taraf Atalanta oldu. Rakip kaleye akın akın yüklenen mavi-siyahlılar 12’nci dakikada sağdan ceza alanına giren Zappacosta’nın arka direğe çevirdiği topta önemli bir fırsat yakaladı. Rakibine rağmen vuruşunu yapmayı başaran Nijeryalı Ademola Lookman takımını 1-0 öne geçiren golü kaydetti.

Golün ardından İtalyanların baskısı kesilmedi. Xabi Alonso’nun takımı kendi sahasından çıkmakta zorlanırken Gasperini’nin öğrencileri yoğun presini sürdürdü. Bu esnada Leverkusen hücuma çıkmaya çalışırken topu kaptırdı. İlk golün de sahibi olan Lookman önce Xhaka’dan sıyrıldı ardından da ceza sahası yayı üzerinden yaptığı vuruşla bir kez daha fileleri bulup 26’ncı dakikada takımı adına farkı ikiye çıkardı.

Finalde dakikalar 34’ü gösterirken Leverkusen gole yaklaştı. Soldan topla bindiren Grimaldo şut şansı yakaladı ancak İspanyol oyuncunun vuruşu kaleci Musso’da kaldı. Bu sezon sergilediği futboldan çok uzak bir görüntü çizen Alman temsilcisi devrenin kalanında pozisyon üretmekte zorlanınca Dublin’de soyunma odasına Atalanta’nın 2-0’lık üstünlüğüyle gidildi.

Ademola Lookman finale damga vurdu.

Xabi Alonso’nun ikinci yarıya çıkarken Boniface’i sahaya sürmesi Leverkusen’in baskıyı yoğunlaştırmasına sebep oldu ancak Atalanta bu süreci gol yemeden atlatmayı başardı. Finalde Alman temsilcisi için süre daralırken günün yıldızı Ademola Lookman tekrar sahne aldı. 75’te Scamacca’nın pasıyla topla buluşan Nijeryalı sol ayağıyla yaptığı sert vuruşta topu ağlara gönderip kendisinin ve takımının üçüncü golünü atarak Atalanta’ya şampiyonluğu müjdeledi. Maçın kalan süresinden başka gol sesi çıkmayınca Bayer Leverkusen’i 3-0 mağlup eden Atalanta tarihinin ilk Avrupa finalinde ilk Avrupa Ligi şampiyonluğuna ulaştı. Xabi Alonso’nun öğrencilerinin yakaladığı 51 maçlık yenilmezlik serisi de böylelikle sonlanmış oldu.

Teknik adamlık kariyerinin ilk kupasına ulaşan Gian Piero Gasperini maç sonu yaptığı açıklamada “Ne kazandığımız değil, nasıl kazandığımız önemli. Premier League lideriyken Liverpool’u, Portekiz şampiyonu Sporting’i ve şimdi de Bayer Leverkusen’i geçtik. İnanılmaz gururluyuz” dedi.

Sezon telafi finali: Beşiktaş-TrabzonsporSezon telafi finali: Beşiktaş-Trabzonspor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.