Maignan’ın yaşadığı ilk değil… İşte İtalyan futbolundaki ırkçılık vakaları

Serie A'da oynanan Udinese-Milan maçında Milan kalecisi Mike Maignan ırkçı saldırılara maruz kaldı. Ancak bu ilk değil. İtalya'da siyahi futbolculara ırkçılığın birçok örneği var.

Spor 21 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Maignan, ırkçı saldırıya uğradı ancak İtalya'da bu ilk değildi.

Serie A’da oynanan Udinese-Milan maçı 10 dakikalık kesintiye uğradı. Sebebi Milano ekibinin kalecisi Mike Maignan’a yapılan ırkçı saldırıydı. Kaleci sahayı terk etti, takım arkadaşları ona arka çıktı.

Maignan ve Milan takımının 10 dakika sonra sahaya dönmesiyle maça devam edildi. Konuk takım sahadan 3-2 galip ayrılmayı başardı. Milan Kulübü tarafından olayla alakalı olarak “Oyunumuzda ırkçılığa kesinlikle yer yok: Dehşete düştük. Biz seninleyiz Mike” dendi. Maignan ise “Bu şekilde futbol oynayamayız. İlk kale vuruşunda ‘maymun’ tezahüratı yaptılar ve hiçbir şey söylemedim. İkincisinde yine yaptılar ve ben de yedek kulübesi ile 4. hakemi çağırdım. Çok sert yaptırımlar gerekiyor. Sadece konuşmak hiçbir işe yaramaz…” dedi.

Serie A ırkçılıkla sarsıldı, Milan son saniyede kazandıSerie A ırkçılıkla sarsıldı, Milan son saniyede kazandı

Maignan’ın başına gelenler İtalyan futbolunda ırkçı saldırıların tarihini hatırlattı. Eskiden beri devam eden söz konusu saldırıların son hedefi Maignan daha önce de benzer sorunu yaşamıştı. Milan’ın yetenekli kalecisi 20 Mart 2022’de Cagliari maçında ırkçı saldırıya uğramıştı. Ancak o gün Udinese maçındaki gibi tepki vermeyen Maignan ve beraberinde savunmacı Fikayo Tomori’nin ırkçı saldırıya uğradığını teknik direktör Stefano Pioli açıklamıştı. Cagliari taraftarının ırkçı saldırısına uğrayanlar yalnızca Tomori ve Maignan değildi. 2019’da Juventus forveti Moise Kean de benzer saldırılara maruz kalmıştı.

Nisan 2023’te Romelu Lukaku Inter formasıyla Juventus deplasmanında son dakikada beraberlik golü kaydetti. Bunun üzerine ırkçı tezahüratlarda bulunan Juventus taraftarı kulüplerinin bir maç saha kapama cezası almasına yol açtı.

Lukaku’ya yapılan ırkçı saldırı cezasız kalmadı.

Juve taraftarının ırkçı saldırılar nedeniyle ceza aldığı tek maç bu değildi. 2009 yılında Inter forması giyen Mario Balotelli’ye benzer saldırılar yapılmış ve Juve bir maç ceza almıştı.

Bir başka ırkçı saldırı Napoli oyuncularına yapıldı. Fiorentina taraftarı Ekim 2021’de Kalidou Koulibaly, Victor Osimhen, Zambo Anguissa gibi isimlere ırkçı saldırıda bulundu. Bundan bir ay önce de Lazio taraftarı Milan’lı Tiemoue Bakayoko ve Franck Kessie gibi oyunculara ırkçı saldırı yaptı.

Kasım 2019’da Mario Balotelli, Hellas Verona maçında ırkçı saldırıya uğradı. Verona Kulübü bir röportajında Balotelli’ye açıkça ırkçı ifadelerde bulunan taraftar grubu liderinin stadyuma girmesine Haziran 2030’a kadar yasakladı.

Balotelli de İtalya’da oynadığı dönemde ırkçı saldırılara maruz kaldı.

Mayıs 2014’te Milan’ın siyahi futbolcuları Kevin Constant ve Nigel de Jong’a Atalanta taraftarları muz attı. 2005 yılında Messina-Inter maçı sırasında Marco Zoro Inter’li taraftarların saldırısına uğradı. Zoro sahayı terk etmek istedi. Inter forması giyen Adriano başta olmak üzere sahadaki futbolcular Zoro’yu ikna ettiler ve karşılaşma devam etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.