Maskesiz kahraman ve Arda atar, Türkiye güler!

Galler karşısında iki gol VAR'dan döndü, bir penaltı kaçtı. İkinci yarıda kırık burnunu korumak için giydiği maskeyi fırlatıp atan Umut Nayir ve Arda Güler'in harika golüyle Milli Takım Galler engelini aştı: 2-0.

Spor 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Milli Takım, Galler'i 2-0'la geçti ve liderliğini sürdürdü.

A Milli Takım, 2024 Avrupa Şampiyonası Elemeleri D Grubu 4. maçında Samsun’da Galler’i ağırladı. Rakibin birkaç gün önceki karşılaşmada kendi evinde Ermenistan’a yenilmiş olması, bu maçın değerini iki kat artırıyordu. Maç fazlasıyla liderlik koltuğunda olan milliler, avantajını pekiştirme amacıyla sahaya çıkacaktı. Kırmızı kart cezalısı Keiffer Moore’un yokluğu rakip için büyük eksikti.

Maç, millilerin istediği tempoda başlamadı. Ancak 9. dakikada Merih Demiral’ın savunma arkasına attığı topa hareketlenen Zeki Çelik, topu ortaya çevirdi ve topu uzaklaştırmak isteyen Mepham kendi ağlarına gönderdi. Uzun süreli VAR incelemesinin ardından gol iptal edildi ve maçta eşitlik sürdü. Maç devam ederken Sky Italia, sistemde bir hata oluştuğu, VAR hakemleri Massimiliano Irrati ile Gianluca Aureliano maçın hakemi Maresca’yı pozisyonu izlemesi için mecburen çağırdığı haberini yaptı.

Ofsayt pozisyonunda çekilebilen VAR çizgisi ekrana böyle yansıdı.

İlk yarının kalan kısmında aradığı fırsatları bulamayan millilerde Ferdi, 40. dakikada rakibi Morell’le ikili mücadeleye girdi. Morell, yaptığı sert hareketin üstüne direkt kırmızı kartla oyun dışı kaldı. İlk yarı 0-0 bitti.

Hakan Çalhanoğlu penaltıyı kaçırdı

İkinci yarının başında Galler duran topla etkili oldu ancak Mert Günok kurtardı. 64’te Ferdi’nin ortasında top Aaron Ramsey’nin eline çarptı ve Türkiye penaltı kazandı. Hakan Çalhanoğlu vuruştan yararlanamadı ve beraberlik sürdü. İkinci yarıda oyuna dahil olan isimlerden Umut Nayir, önce burnunda kırık olduğu için taktığı maskeyi kenara fırlattı, birkaç dakika sonra girdiği pozisyonda golü attı. Ancak 68. dakikada gelen gol, öncesindeki elle oynama gerekçesiyle geçerlilik kazanmadı. 72. dakikada yine Umut sahneye çıktı. Sağ kanattan ortayı yapan Barış Alper, adeta Letonya maçını hatırlattı. Bu kez kafayı vuran isim Umut’tu. Milliler, aradığı gole 72. dakikada kavuştu.

80. dakikada ise belki de 2024 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nin en sansasyonel gollerinden biri atıldı. Arda Güler sağ çaprazdan Galler kalesindeki örümcek ağlarını temizledi. Arda bununla beraber Milli Takım tarihinde resmi maçlarda gol atan en genç oyuncu oldu (18 yaş 114 gün). Bu gol, aynı zamanda maçın sonucunu belirledi: 2-0.

Türkiye, bu sonuçla gruptaki puanını 4 maç sonunda 9’a yükselterek maç fazlasıyla liderliğini sürdürdü. Galler ise üst üste aldığı yenilgilerle 4 puanda kaldı.

Kuntz, ‘göreve devam edecek misiniz?’ sorusuna yanıt verdi

Maçın ardından açıklamalarda bulunan Alman çalıştırıcı Stefan Kuntz “Her şeyin geliştiğini ve büyüdüğünü söylüyordum. İnsanlar dışarıdan göremeyebilir ancak ben bunun bugün sahaya yansıdığını düşünüyorum. Atmış olduğumuz önceki tohumların biraz yeşermiş olmasını, meyvelerini görmüş olduk bugün. Taktiksel olarak beklentilerimizi sahaya yansıttılar” dedi.

Kuntz, görevine devam edip etmeyeceğiyle alakalı gelen soruyaysa “Geçen sene benzer bir maçta Uluslar Ligi’nde 4 maç kazandık. Bu dönemde yine benim gitmem gerektiğiyle ilgili haberler çıktı. Ama maçtan önce de söyledim, ben burada olmaktan mutluyum, buradaki gelişimi görüyorum. Buradaki insanlara biraz olsun daha iyi bir milli takım sunduğum için mutluyum” diyerek yanıt verdi.

Kuntz, oyundan ve skordan memnundu.

Alman hoca, Arda Güler’le alakalı gelen soruya “Kesinlikle hiç üzerine tartışmamıza gerek yok, Arda’nın sol ayağı benimkinden daha iyi. Ama yani şunu da söylemek lazım, onun şu andaki vücudu da benim 14 yaşımdaki vücudumdu. Orada da ben daha öndeyim” şeklinde esprili bir biçimde cevapladı.

Arda Güler’den transfer açıklaması

Maçın ardından yayıncı kuruluşun röportajlarına birlikte katılan Arda Güler ve Hakan Çalhanoğlu arasında güzel bir diyalog geçti. Muhabirin “Kimle başlayalım?” sorusuna “Sen önce başla abi” şeklinde cevap veren Arda’ya karşılık Çalhanoğlu “Geleceğin 10 numarasıyla başlayalım” diyerek yanıt verdi. Arda, “Öncelikle çok mutluyum galibiyet için. Milli Takım’da ilk golümü attığım için çok mutluyum. O an top sol ayağımda durdu. Biraz gördüm kaleciyi, vurdum, Allah’a şükür gol oldu” dedi. Fenerbahçe’deki geleceği veya olası transferiyle alakalı gelen soruya Güler “Öncelikle her şeyin, herkes için hayırlı olmasını istiyorum. Şu anda galibiyetten ve golümden başka bir şey düşünmüyorum” şeklinde cevap verdi.

Ali Koç'un tarifleri! Fenerbahçe kaos kulübüAli Koç’un tarifleri! Fenerbahçe kaos kulübü

Hakan Çalhanoğlu ise maçın gidişatını Arda’nın oyuna girişinin etkilediğini belirterek, “Arda’nın maşallah var, kalitesi ortada. Geleceğin 10 numarası. Arda ağabeyler, Emre ağabeyler zamanında, “Bana takımın kaptanı olacaksın” demişlerdi. Bir gün biz de bırakacağız, takım Arda’ya emanet olacak. Çok büyük bir yetenek. Allah’ım onu nazarlardan korusun” dedi. Hakan, ilk defa penaltı kaçırdığı için üzgün olduğunu ifade ederken gelecek hedefleri hakkında da “Futbolu bırakınca hocalık yapmayı düşünüyorum” diye konuştu.

Mütevazı ve aynı zamanda destansı bir hikaye: RodriMütevazı ve aynı zamanda destansı bir hikaye: Rodri

Açılış golünün sahibi Umut Nayir ise şöyle konuştu: “2-3 dakika önce attım ama iptal oldu. İptal olacağını biliyordum. Golü atınca telafi ettim. Barış çok iyi ortaladı, kaleci kurtaracak diye korktum ama gol oldu.”

Maç sonunda Arda’nın golünü öven isimlerden biri de Merih Demiral’dı. Merih “Böyle bir gol en son ne zaman gördüm hatırlamıyorum. Muhteşem bir goldü” dedi.

Büyükekşi’den açıklama: Kuntz’un geleceği belirsiz

Maçın ardından açıklamalarda bulunan Mehmet Büyükekşi, Arda Güler’in Türkiye’deki gençlere örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi. Büyükekşi, teknik direktör Stefan Kuntz’la yola devam edilip edilmeyeceği konusunda şöyle konuştu: “Riga’ya giderken 2 maçtan sonra karar vereceğiz dedim. 2 maç güzel geçti. Letonya maçında öldük öldük dirildik ama bugün güzel performans gösterdik. Perşembe günü genel kurulumuz var, seçimden sonra yeni yönetimle karar vereceğiz. Bayramı geçelim ondan sonra kararı alacağız. Şu anda galibiyetin tadını yaşayalım. Hocamıza çok teşekkür ediyorum.”

 

Umarız Arda’sı gelir ve Almanya’ya gideriz!Umarız Arda’sı gelir ve Almanya’ya gideriz!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.