Merih Demiral’sız Türkiye ‘değirmenler’e karşı

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası çeyrek finalinde Türkiye ve Hollanda karşı karşıya gelecek. Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak maç saat 22:00'de başlayacak. Karşılaşma TRT1 ekranlarından naklen yayınlanacak.

Spor 6 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Türkiye ve Hollanda EURO 2024'te yarı final bileti için çarpışacak.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) çeyrek final maçında Hollanda ile karşı karşıya gelecek. Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada son sekiz takım arasına kalan Türkiye, Hollanda’yı da geçerek yarı finale yükselmeyi hedefliyor. Başkentte yer alan Berlin Olimpiyat Stadı’ndaki maç, TSİ 22.00’de başlayacak. Karşılaşmada Fransız hakem Clement Turpin düdük çalacak. Turpin’in yardımcılıklarını aynı ülkeden Nicolas Danos ve Benjamin Pages yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi, Almanya Futbol Federasyonundan Felix Zwayer olacak. Karşılaşmada Fransız Jerome Brisard ise VAR görevini üstlenecek. Bu turu geçen ekip, İngiltere-İsviçre eşleşmesinin galibiyle 10 Temmuz’da Dortmund’da yarı final mücadelesine çıkacak.

Merih ve diğer eksikler…

A Milli Takım’da kritik maç öncesi eksik isimler dikkat çekiyor. Çekya karşısında sarı kart görüp cezalı duruma düşen İsmail Yüksek ve Orkun Kökçü Hollanda karşısında forma giyemeyecek. UEFA tarafından tartışmalı bir şekilde iki maçlık cezaya çarptırılan Merih Demiral da çeyrek final maçında takımıyla sahada yer alamayacak. Cezalarını tamamlayan kaptan Hakan Çalhanoğlu ve Samet Akaydın ise sahadaki yerini alabilecek. Hollanda cephesinde ise kart cezalısı herhangi bir isim bulunmuyor.

Hollanda’ya karşı 15’inci sınav

Türkiye ve Hollanda, EURO 2024 çeyrek final karşılaşmasıyla birlikte tarihlerindeki 15’inci maçlarına çıkacak. İki ülke A milli futbol takımları arasında ilki 1958’de oynanan ve Türkiye’nin Metin Oktay’ın golleriyle 2-1 kazandığı özel maçla başlayan rekabette geride kalan 14 karşılaşmadan dördünü Türkiye, altısını Hollanda kazandı, dört karşılaşma da berabere sonuçlandı. Bu müsabakalarda Türkiye’nin 14 golüne, Hollanda 21 golle cevap verdi.

İki takım arasındaki son maç 7 Eylül 2021 tarihinde Amsterdam’da oynandı ve Hollanda karşılaşmadan 6-1 galip ayrıldı. Milliler son 16 turunda son maçında 6-1 yenildiği Avusturya’yı elemeyi başarmıştı.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) çeyrek final maçında Hollanda ile karşılaşacak A Milli Futbol Takımı, tarihindeki 631’inci müsabakaya çıkacak.

Vincenzo Montella: Bize haksızlık yapıldı

A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella maç öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Merih’e verilen cezayla ilgili konuşan Montella, “Bu cezanın adil olmadığını düşünüyoruz. Çünkü siyasi bir hareket değildi. Öyle yorumlandı. Sadece doğru şekilde anlaşılmayan bir hareketti. Bu ceza Türk gururunu dizginlemez. Siyasi sembol değil. Bizim tarihimizin sembolü. Türk olmanın gururunu taşıyan bir sembol. Biz daha da arzulu daha da büyük onurla ve gururla sahaya çıkacağız ve ülkeyi gururlandırmak istiyoruz. Bize haksızlık yapıldı. Eminim herkes son derece motive olacaktır. Bu taraftar için de geçerli” dedi.

Oyuncularının performansıyla gurur duyduğunu belirten Montella, “Geçtiğimiz ay içerisinde oynadığımız hazırlık maçlarında çok eleştirildik. Her zaman aklınızdaki 11’i sahaya sürebileceğiniz durumda olmayabiliyorsunuz. O yüzden değişikliklere gitmeniz gerekiyor. Sahaya girdiği takdirde her oyuncu ne yapması gerektiğini biliyor. Hepsi ile gurur duyuyorum. Herkes bugüne kadar çok iyi maçlar çıkarttı. Hoca olarak ben bundan gurur duyuyorum” dedi.

Hem Hollanda karşılaşmasının, hem de EURO 2024 finalinin oynanacağı Berlin Olimpiyat Stadı’nda bir basın mensubunun “Finalin oynanacağı stadyumdayız. Kendinizi finale yakın hissediyor musunuz?” sorusuna Montella şöyle yanıt verdi:

“Biz her defasında önümüzde ne varsa ona göre hareket etme durumundayız, spesifik bir hedef koymaktan ziyade. Maçları takip ediyoruz. Güvenle sahaya çıkacağız. Alçak gönüllü olmayı da unutmamız ve duygularımızı yönetmemiz gerek. Turnuvadaki en genç takımız. Çok az sayıda oyuncu bu seviyede daha önce top oynadı. Bizim bu maça odaklanmamız gerek, kazanmak istiyoruz.”

Özellikle kaybedilen Portekiz maçı sonrası kendisi hakkında çok fazla eleştiri yapıldığı hatırlatılan İtalyan teknik adam, “İtalya’dan bunu çok iyi biliyoruz, hocanın rolü her şeyin sorumluluğunu üstlenmektedir. O yüzden eleştiriyi kabul etmek durumundayız. Bazen eleştiri haklı olabilir ve düşünmeye sevk edebilir. Bazen çok adil olmayabilir. Bazen yüzünüzü güldürebilir. Eğer eleştiri kaldıramıyorsanız teknik direktörlük yapamazsınız” dedi.

Türkiye’den ‘biz’ diye bahseden Montella, aradaki bu bağın nasıl oluştuğuyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

“Çok basit. Ben Napoli’de küçük bir şehirde büyüdüm. Orada Napolilere karşı ırkçılık ve ön yargılar vardı. Türkiye’ye geldiğimde, düşünce yapısıyla benzerlikler gördüm. Kendimi gerçekten evimde hissediyorum. Sanki çocukluğuma dönmüş gibi hissediyorum. Taraftara şunu söylemek istiyorum, kendiniz olsun ve bugüne kadar yaptığınızı yapın. Türk gururunuzu sergileyin. Takıma yakın durun, bizi destekleyin. Maçın içinde bizim duygularımıza hakim olmamız gerekiyor. Turnuvanın en genç takımıyız. Bizim yapmamız gereken tüm bu duygusal boyutunu yönetmek ve bunu enerjiye dönüştürüp, sahada kullanmak. Biz daha genciz ve bir anlamda daha fazla enerjimiz olabilir, bu da bize avantajı getirebilir.”

Ferdi Kadıoğlu: Biz bu cezayı adil bulmuyoruz

Hollanda doğumlu milli futbolcu Ferdi Kadıoğlu, Hollanda maçı öncesi basın toplantısında konuştu, “Benim için çok özel bir maç olacak. Annem Hollandalı, babam Türk o yüzden ailem için de özel bir maç olacak. Türk taraftarlarının çok sayıda olmasını bekliyoruz, kendi sahamızda olacağız gibi geliyor” dedi.

Merih’e verilen iki maçlık cezayla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Ferdi, “Merih’in yaptığı işaret siyasi bir anlam taşımıyordu, Türk taraftarı ve milleti ile birlikte dünyanın her yerinde bir kutlama yapmak istedi. Biz bu cezayı adil bulmuyoruz, diğer oyuncuların da aynı şekilde düşündüğünü tahmin ediyorum. Yarınki maça ekstra motivasyonla çıkacağız, yarın için hazır olacağız. Kadroda değişiklik yapmamız gerekecek gibi gözüküyor. Her halükarda çıkıp maçımızı oynayacağız, ailemden dostlarımdan birçok mesaj aldım, yarın çok güzel bir maç olacak. Ceza almış olması talihsiz, dolayısıyla Merih’in yerine başkasının oynaması gerekecek ama eminim her oynayan elinden geleni yapacaktır. Hollanda’nın bireysel anlamda çok kaliteli oyuncuları var. Neler yapabileceklerini biliyorum. Hollanda güçlü bir takım ama biz de sahaya tutku ile çıkıyoruz ve yüreğimizi ortaya koyuyoruz” dedi.

Ronald Koeman: Yapmamız gereken topa sahip olup taraftarın sesini kısmak

Hollanda Teknik Direktörü Ronald Koeman da karşılaşma öncesi düzenlenen basın toplantısında demeçler verdi. Türkiye’nin, yüreğiyle oynayan bir takım olduğunu aktaran deneyimli çalıştırıcı, “Biz her zaman kendimize odaklanıyoruz ve çok iyi bir oyun oynayabileceğimizi Romanya karşısında gösterdik. Farklı rakipler karşısında kendimize alan yaratmaya çalışıyoruz. Bunu mevcut takımımızla yapabileceğimiz gibi bir takım değişikliklere de gidebiliriz. Zaten buna çalışıyoruz. En önemli şey kendi oyunumuzu oynamak ve maçı kaybetmemek. Ne kadar iyi olabileceğimizi göstermek. Bu noktaya kadar bunu yaptık, kendimizi öz güvenli hissediyoruz ama zor bir maç olacak” dedi.

Türk taraftarların stadyumda yaratacakaları atmosferle alakalı bir soruyu da yanıtlayan Koeman, “Çok oyuncumuzun ve benim bu konuda tecrübemiz var. Türk takımlara karşı maçlara çıktık ve her zaman harika bir atmosferde maçlar oynandı. Yapmamız gereken topu tutmak, topa hakim olmak ve taraftarın sesini bu şekilde kısmak. Yarın da bu olacaktır ama tabi sakin kalmamız gerekiyor. Ciddiyeti elden bırakmamamız gerekiyor ve odaklanmış konsantre şekilde maç oynamamız gerekiyor. Karşımızda istekli iyi futbol oynayan bir takım var ama hepimiz biliyoruz ki zaman zaman açık verebiliyorlar ve sizde doğru tercihte bulunarak bunlardan istifade edebiliyorsunuz” dedi.

Danzel Dumfries: ‘Bu maç için ekstra motivasyona gerek yok’

Hollanda’nın başarılı sağ beki Danzel Dumfries de hocasıyla birlikte katıldığı basın toplantısında soruları yanıtladı. Inter’de forma giyen 28 yaşındaki futbolcu kendi oyununa odaklanacağını dile getirdi ve “Bu maç için ekstra motivasyona gerek yok. Çeyrek finalden bahsediyoruz, burada bulunmak çok güzel bir şey. Diğer oyuncuların da yok. Zor bir maç olacağını biliyoruz. Odaklanmalı ve topa sahip olmalıyız. Büyük enerjiyle sahaya çıkmalıyız. Rakibimiz de böyle yapacaktır, beklentimiz bu yönde” dedi.

Kontrollü oynamaları gerektiğini aktaran Dumfries, şunları kaydetti:
“Bazen coşkuyu siz de paylaşabiliyorsunuz ama kontrollü gitmeniz gerekiyor. Konsantre çıkacağım çünkü o coşku sizi etkilemesin. Yaşla da birlikte bu durumları daha iyi okuyabiliyorsunuz. Turnuva esnasında taraftarımızın ne kadar iyi olduğunu gördük. Bizi gerçekten güçlendirdi. Yarın bizim taraftarımızın da aynı şeyi vermesini bekliyoruz. Taraftarımızın desteği tabii bizi güçlendirir.”

UEFA'dan Merih Demiral'a yargısız infaz: Türkiye ayağa kalktıUEFA’dan Merih Demiral’a yargısız infaz: Türkiye ayağa kalktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.