Montella’dan harika siftah! Hırvatistan geçildi, EURO 2024 için dev adım atıldı

Vicenzo Montella yönetiminde ilk maçına A Milli Takım, Hırvatistan'ı deplasmanda Barış Alper Yılmaz'ın golüyle 1-0 devirdi. Türkiye, maç fazlasıyla liderliğe yükselirken EURO 2024'e katılmak için büyük avantaj elde etti.

Spor 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Barış Alper Yılmaz'ın golünden milli futbolcular büyük sevinç yaşadı.

EURO 2024 elemelerinde D Grubu’nda ilk iki sırada yer alan Hırvatistan-Türkiye karşılaşması ilklerin mücadelesiydi. İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella, A Milli Futbol Takımı’nın başındaki ilk maçındaydı. Hırvatistan ise açılışı Haziran 2023’te yapılan 13 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip Opus Arena’da ilk milli maçına çıkıyordu.

İlk maçında Montella, savunmada Fenerbahçe’de sadece Maribor maçında ilk 11’de oynayan Samet Akaydin’e şans verdi. İtalyan teknik direktör, karşılaşmadan önce “Benim futbola bakışımda, derinliğe koşu atan iyi futbolculara ihtiyacımız var. Kerem ve Barış bunlardan biri. O yüzden böyle bir taktik var. Rakip takımda da iki önemli stoper var. Bizim aslında amacımız onları hızımızla zor anlar yaşatmak” dedi ve forvette Barış Alper Yılmaz’a görev verdi. Montella, iki tercihinde de haklı çıktı. Savunmada Samet Akaydin partneri Abdülkerim Bardakcı ile birlikte harika bir performans sergiledi. Barış Allper Yılmaz Milli Takım’daki ilk golünü Hırvatistan filelerine yolladı.

Barış Alper Yılmaz, golünün yanında mücadelesiyle de göz doldurdu.

Maçtan dakikalara gelince oyuna iyi başlayan Türkiye oldu. 2. dakikada Kerem’in pasıyla Hırvatistan ceza sahası önünde topla buluşan Barış Alper, sol çaprazdan ceza sahasına girer girmez köşeye plasesini yaptı, kaleci Livakovic soluna uzanıp meşin yuvarlağı kornere çeldi. 9’da ay-yıldızlı ekip yine etkili geldi. Sağ kanattan ceza sahasına giren Barış Alper, Kerem’e pasını verdi. Kerem’in gelişine sert şutunda, kaleci Livakovic köşeye giden topu kornere gönderdi. 13’te milli takım bir kez daha gol şansını kullanamadı. Kaleci Uğurcan’ın Hırvat savunması arkasına yolladığı uzun topu kontrol eden Kerem, Livakovic ile karşı karşıya kaldı. Kerem’in şutunda, Livakovic’e çarpan top kornere çıktı.

En sonunda Livakovic geçildi

A Milli Takım formasıyla ilk golünü atan Barış Alper Yılmaz, 2016’da Hakan Çalhanoğlu’ndan (Eylül 2016) bu yana Hırvatistan filelerini ceza sahası dışından havalandıran ilk Türk oyuncu oldu. Karşılaşmanın ilk yarısı 1-0 Türkiye’nin üstünlüğüyle tamamlandı.

İkinci yarının ilk pozisyonu yine Türkiye’den geldi. 54’te sol kanattan ceza sahasına giren Kerem Aktürkoğlu, uygun pozisyondaki Barış Alper’e pasını attı. Penaltı noktası önünde topla buluşan Barış Alper, gelişine çok sert vurdu, meşin yuvarlak üstten auta gitti. Türkiye’nin yorulmasından sonra ikinci yarının ortasından itibaren Hırvatistan baskısını arttırdı. 66’da Stanisic’in ceza sahasına sert ortası Uğurcan’dan sekerek ters tarafa açıldı. Barisic’in pasıyla ceza sahasında topla buluşan Kovacic’in şutunu, kale önünde Abdülkerim uzaklaştırdı. 82’de Majer’in sağ kanattan ortasını ceza sahasında Petkovic indirdi, Majer yakın mesafeden vurdu, Uğurcan’dan seken topu savunma uzaklaştırdı.

90’da yürekler ağza geldi, penaltı VAR’dan döndü

90’da Hırvatistan’ın sağdan kullandığı korner atışında ceza alanı içinde Samet Akaydin’den seken top Hakan Çalhanoğlu’na çarptı. Hakem Anthony Taylor, elle müdahale gerekçesiyle penaltı noktasını gösterdi. Daha sonra VAR uyarısıyla pozisyonu kenardan izleyen Taylor, penaltı kararını iptal etti. Kalan dakikalarda pozisyon vermeyen Türkiye, Hırvatistan deplasmanından 1-0’lık galibiyetle dönmeyi başardı. Maçtan sonra büyük sevinç yaşandı.

Hırvatistan’da ilk galibiyet

Milli Takım’da ilklerin gecesi yaşandı. Türkiye, tarihinde ilk kez Hırvatistan’ı deplasmanda mağlup etmeyi başardı. Rakibiyle bugüne kadar deplasmanda 3 kez karşılaşan Türkiye, 3 maçtan da beraberlikle ayrılmıştı. Ay-yıldızlı ekip bu seriyi 4. maçında bozdu. Milli takım, rakibiyle oynadığı 12. maçta ise 2. galibiyetini elde etti. Bu maçlarda 10 gol atan Türkiye, kalesinde ise 15 gol gördü.

İtalyan işiİtalyan işi

Daha önce hazırlık karşılaşmasında Çekya’ya karşı forma giyen Fenerbahçeli Samet Akaydin ilk kez resmi bir maçta milli formayı giydi.  A Milli Takım aday kadrosuna ilk kez davet edilen Kenan Yıldız, Hırvatistan karşısında forma şansı bularak, milli takım kariyerine başladı. Kenan, mücadelenin 86. dakikasında Kerem Aktürkoğlu’nun yerine oyuna dahil oldu.

Montella: Barış’ın hızını kullanacağımızı söylemiştim

Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Montella maç sonu değerlendirmede bulundu. Takımın performansından memnun olduğunu belirten Montella,”Maçın başında da söylemiştim Barış’ın hızını kullanacağımızı. Çok zor bir maça çıkmıştık. Hırvatistan, Avrupa Şampiyonası elemelerinde ev sahipliği yaptığı maçlarda kaybetmemişti. Sonuna kadar mücadele veren bir takımımız vardı. Bu ruhu saha içinde de gösterdiler. Milli takım ailesine teşekkür ediyorum. Birliktelik gösterdik ve galibiyet alabildik” dedi.

Montella ilk seçimini yaptı, yanına Selçuk Şahin geldiMontella ilk seçimini yaptı, yanına Selçuk Şahin geldi

İtalyan teknik direktör, ilk yarıda bir gol daha atabileceklerini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Öğrenmeye aç bir takımımız var bu her zaman olmuyor. Mutluyuz. Kutlayacağız ama şunu da düşünmemiz gerekiyor, 3 gün sonra maçımız var. Kutlamaları maç sonrasına bırakmamız gerekiyor. O anın hayalini kurmuştuk. İlk yarıda bir gol daha atabilirdik, son dakikalar biraz yorucu oldu. Bu kadar gururu yüksek futbolcu grubuna sahibiz.”

Pazar günü oynanancak Letonya maçına dikkat çeken Montella, “Çok mutluyum Konya’ya gideceğimiz için. 10 gün öncesinde orada bulundum. Milli takımı ne kadar sevdiklerini gördüm. Bir dahaki maç en zor maç olacak çünkü grubun sonuncusu ile oynuyorsunuz. Enerjimizi toplayıp bu maça iyi hazırlanmamız lazım. Mutlu olduğumu söyleyebilirim” diye konuştu.

Türkiye maç fazlasıyla liderliğe yükseldi

Hırvatistan- Türkiye maçından sonra A Milli Takım maç fazlasıyla liderliğe yükseldi. Ay yıldızı ekip gruptaki yedinci maçını 15 Ekim’de Konya’da Letonya ile oynayacak. Oluşan puan durumu şöyle…

Grubumuzdaki diğer maçta Letonya, Ermenistan’ı 2-0 yenerek ilk puanlarını aldı. Letonya’nın bu galibiyetiyle Ermenistan’ın grupta Türkiye’yi geçme şansı kalmadı. Letonya’ya galibiyeti getiren golleri 39. dakikada Ikaunieks ile 68. dakikada Balodis kaydetti. Ev sahibi takımda 52. dakikada kırmızı kart gören Oss, pazar günü Konya’da yapılacak Türkiye maçında forma giyemeyecek.

EURO 2024 elemelerinde dün gece alınan sonuçlar şöyle…

A Grubu: İspanya-İskoçya: 2-0, Kıbrıs Rum Kesimi-Norveç: 0-4

E Grubu: Arnavutluk-Çekya: 3-0, Faroe Adaları-Polonya: 0-2

I Grubu: Andorra-Kosova: 0-3, Belarus-Romanya: 0-0

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.