Sultanlar muhteşem… Olimpiyat vizesi cepte, Dünya Kupası’na bir adım kaldı

Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonu Türkiye, karşısına turnuvada set kaybetmeden çıkan ev sahibi Japonya'yı 3-1 yenerek Paris Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı kazandı.

Spor 24 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Filenin Sultanları Paris'te!

Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonası altın madalyalarıyla beraber Milli Takım sezonunun son durağı olan Japonya’ya giden Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları vizesini cebine koymak adına ev sahibinin karşısına çıktı. Elemelerde B Grubu’nda yer alan Sultanlar son olarak Brezilya’yı 3-0 olmak üzere 5 maçından da galip ayrılmıştı. Japonya karşısında alınacak bir galibiyet aynı zamanda Paris biletine uzanmak demekti.

Gomis kızına Sultanlar'ı örnek gösteriyorGomis kızına Sultanlar’ı örnek gösteriyor

Ev sahibi ekip maça daha iyi başlayan taraf oldu. Henüz ilk bölümde 7-3’le dört sayılık fark yaratan Japonya hızlı oyunuyla Türkiye savunmasını düzenden çıkardı. Farkı kapatma konusunda zorlanan Sultanlar set sonunda yakaladığı seriyle rakibine yaklaşsa da ilk bölüm 25-22 Japonya üstünlüğüyle sona erdi.

İkinci set karşılıklı sayılarla başlarken setin ortasından itibaren kontrolü ele alan Japonya 20-15’lik üstünlük yakaladı. Bu andan sonra Hande Baladın ve Melissa Vargas’la etkili olmaya başlayan Milli Takım geri dönüş ateşini yaktı. Bu kez ilk setin aksine geri dönüşü tamamlamayı başaran Sultanlar öne geçti. Elif Şahin’in blok sayısı ikinci setin Sultanlar lehine sona ermesi anlamına geldi. 25-22 biten setle durum 1-1’e geldi.

Üçüncü setin başındaki karşılıklı sayıların ardından Filenin Sultanları süper yıldız Melissa Vargas’la fark yarattı. Vargas’ın etkili oyunuyla fark 6 sayıya kadar çıktı ve 16-10 setin son kısmına girildi. Japonlar bu andan itibaren toparlandı ve skor 17-15’e geldi. Daniele Santarelli’nin molasının ardından Japonya’nın dönüşü sürdü. Skor 24-22’ye geldi. Ancak bu andan itibaren Hande Baladın’ın sayıları ve rakibin hatalarıyla geri dönen Sultanlar 4 sayı üst üste kazanarak 26-24 ile maçta durumu 2-1’e getirdi.

Sultanlar 3. setteki geri dönüşün ardından psikolojik üstünlüğü de ele geçirdiği maçın 4. setine hızlı başladı. Henüz başlarda fark yaratan Sultanlar, farkı gitgide açtı. Setin son bölümüne 18-9 gibi bir üstünlük taşındı. Setin sonunda üstün oyununu sürdüren Sultanlar 25-12 ile maçı 3-1 kazandı. Böylelikle Paris biletini cebine koyan Sultanlar gelecek yılın mayıs ayına kadar dünya 1.’si olarak kalmayı da garantiledi. Türkiye öte yandan üst üste 21. galibiyetine uzandı.

Melissa Vargas karşılaşmayı 22 sayıyla tamamlarken Hande Baladın 19 sayıyla etkili oldu. Milliler 2012 Londra, 2020 Tokyo’nun ardından 3. kez Olimpiyat Oyunları vizesi almayı başardı.

Karşılaşmanın ardından açıklamalarda bulunan Eda Erdem Dündar, dün köprüye asılan bayraklarla alakalı olarak “Bayrakların İstanbul Boğazı’na asılması bizi çok duygulandırdı. Görüntüler çok hoş ama biz bunu hak ettik gerçekten. Kimse bize bunu hediye etmedi. Bütün yaz bunun için uğraştık.” dedi.

Sultanlar’ın başarıları boğazda dalgalandı.

Eda sözlerine “Çok zor maç oldu. Turnuvanın en istikrarlı takımı Japonya’ydı zaten. Çok iyilerdi gerçekten, özellikle ilk sette. İkinci seti kazanmamız momentumu değiştirdi. Diğer setlerde oyun denk gitti ama ağırlığımızı koyduk. Çok yorulduk ama değdi. Bu yazın en büyük anlamı Paris Olimpiyatları’na bilet almaktı.” diyerek devam etti. Japonya’daki taraftarlara da değinen Kaptan “Japon taraftarlar çok keyifliydi ve çok saygılıydı. Hayatın her anında çok saygılı insanlar zaten ama Japon seyircilerin desteği bir yere kadar onları götürdü.” dedi.

Daniele Santarelli maç sonu görüşlerinde “Öncelikle çok mutluyum. Japonya’ya karşı oynamak kolay değil. Ev sahibi olduğunda oynamak daha zordu. Bir set geçtikten sonra oyun tarzlarına adapte olduk. Dünyanın en iyi takımlardan birisi. Oyuncularım saha içinde konsatrasyonlarını kaybetmedi. Mükemmel voleybol oynadık.” sözlerini dile getirdi. İtalyan çalıştırıcı “Birkaç ay önce birlikte çalışmaya başladık. 3 hedefimiz vardı ve hepsine ulaştık. Yorucu bir yaz oldu ama tüm hedeflerimize ulaştık. Gerçekten mükemmel bir yaz oldu.” dedi.

Santarelli uğurlu geldi, boş yokSantarelli uğurlu geldi, boş yok

TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ “2023 yılı voleybol yılı oldu” açıklamasını yaparken “Çocuklarla yorgunlukları hakkında konuştum. ‘Ülkeyi mutluluğa boğuyorsak, yorgunluktan falan bahsedilemez’ dediler. Ne kadar güzel bir şey değil mi? Tüm takımla gurur duyuyorum.” dedi. Üstündağ olimpiyatlardaki hedefi “Bizim hedefimiz olimpiyatlara gitmek değil, orada madalya almak. Kürsüye çıkıp, İstiklal Marşı’nı okutmak istiyoruz.” diyerek açıkladı.

Dünya Kupası bir adım uzakta

Filenin Sultanları bu sonuçla beraber Paris vizesini cebine koydu. Bu, bu yaz alınan 3. majör başarı oldu. Milletler Ligi şampiyonluğu, Avrupa şampiyonluğu ve son olarak 2024 Paris Olimpiyat Oyunları biletinin üstüne Sultanlar, bir diğer büyük başarının da kıyısına geldi.

Olimpiyat Elemeleri’nin B Grubu aynı zamanda Dünya Kupası niteliği taşıyor. Grubu 1. sırada bitirecek takım Dünya Kupası’nın da sahibi olacak. 1973’ten beri düzenlenen ve 1977’den itibaren Japonya’nın kalıcı ev sahibi olduğu Voleybol Dünya Kupası, eski adıyla Grand Prix’nin kurulmasıyla 1991’den itibaren Olimpiyat kotası veren turnuva kimliğine kavuştu.

Uluslararası Voleybol Federasyonu FIVB, Paris 2024 için eleme formatını değiştirdi. 3 grupta 24 takım gruplarında ilk 2’ye girerek Paris bileti alıyor. Japonya ev sahipliğinde oynanan B Grubu’nda birinci olan takım Dünya Kupası’nı kazanmış sayılacak. Dolayısıyla Sultanlar yarın sabah 10.00’daki Belçika maçından galip ayrılması halinde tarihinde yeni bir ilke imza atacak ve Dünya Kupası’nı kazanacak.

Filenin Sultanları şampiyonluğun tadını Galata’da çıkardıFilenin Sultanları şampiyonluğun tadını Galata’da çıkardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.