Mütevazı ve aynı zamanda destansı bir hikaye: Rodri

Kullandığı ilk arabayı yaşlı bir hanımefendiden ikinci el olarak aldı. Üniversite hayatını okul yurdunda geçirdi. İngiltere’ye geçince mezuniyet belgesini geciktirmeden aldı. Premier Lig, FA Cup, Şampiyonlar Ligi, Uluslar Ligi şampiyonu… Rodri..

Spor 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Rodri, mütevazı yolculuğuna gösterişli zaferler sığdırmayı başardı.

Manchester City, futbol tarihinin en özel sezonlarından birini geride bıraktı. 1999’daki Manchester United’dan sonra Premier Lig, FA Cup, Şampiyonlar Ligi üçlemesini adada gerçekleştiren ilk takım olan City’de bu olağanüstü başarının mimarlarından biri Rodri’ydi. İspanyol orta saha senelerdir istikrarından ödün vermezken adeta kariyerinin zirvesine çıktı. Bu yolculuk, takım olarak ne kadar özelse Rodri için bireysel açıdan bir o kadar özeldi.

Şampiyonlar Ligi'nin en iyisi RodriŞampiyonlar Ligi’nin en iyisi Rodri

Fiziksel olarak yetersiz Rodri

Rodrigo Hernandez Cascante yani kısaca Rodri, 22 Haziran 1996 tarihinde Madrid’de dünyaya geldi. Günü geldiğinde dünyanın en iyi defansif orta saha oyuncularından birine dönüşecek isim futbola 10 yaşında başladı. 11 yaşında Atletico Madrid’in altyapısından içeri girdi. 16 yaşına geldiğindeyse şehrinin kulübü ondan “fiziksel yetersizlikleri” nedeniyle vazgeçti. Rodri’nin bir sonraki durağı aynı zamanda profesyonel futbol adım atacağı Villarreal oldu.

İlk profesyonel maçına 17 Aralık 2015 tarihinde çıktı. İlk LaLiga maçı içinse 17 Nisan 2016 tarihini beklemek durumundaydı. Bir sene içinde kendini sarı denizaltında kanıtlayan Rodri, 2017 yılının sonunda takımıyla 2022’ye kadar sözleşme uzattı. Bu sözleşme, Villarreal’e fazlasıyla para kazandıracaktı.

18 yaşında kendini kanıtlayan oyuncu bir buçuk senelik süreçte 84 maçta 2 gol ve 6 asistle takımına katkı sağladı ancak fiziksel gelişimiyle dikkat çekti. Eski kulübü Atletico Madrid, bir zamanlar fiziksel olarak yetersiz gördüğü oyuncuya 2018 yazında 20 milyon Euro harcayarak kadrosuna kattı.

Rodri, altyapıda yollarını ayırdığı Atletico’ya 20 milyon karşılığında döndü.

Tevazu karakteri değil, yaşam biçimi…

Atletico formasıyla beraber Madrid’e dönüş Rodri için de belli başlı rahatlıkları yeniden kazanmak anlamına geliyordu. Zira orta saha son derece mütevazı futbol hayatının yanında eğitim hayatını da sürdürüyordu. Üniversitede işletme yönetimi eğitimi gören Rodri’nin bu mütevazı yaşantısı dikkat çekiyordu. Arkadaşı Valentin Henarejo, Ekim 2018’de Marca’ya verdiği röportajda “İnsanlar, LaLiga’da oynayan ancak hala üniversite yurdunda kalan Rodri’yi gördüklerinde şok oluyordu” sözlerini söyleyecekti.

Rodri, aynı anda en üst düzeyde futbol oynuyor, eğitimine özen gösteriyor, lüks bir evde yaşamak yerine üniversite yurdunda kalıp arkadaşlarıyla vakit geçiriyordu. Öte yandan İspanyol’un aldığı ilk araç, yaşlı bir hanımdan aldığı ikinci el Opel Corsa’ydı. Henarejo, Rodri’nin en üst seviyede futbol oynamaya başladığında değişmediğini dile getirerek, “Ona Madrid’den Castellon’a daha rahat gidip gelmesi için daha iyi bir araba almasını söylediler ancak o bana bir keresinde lüks araba alan arkadaşlarını anlamadığını, arabanın amacının A noktasından B noktasına seni götürmek olduğunu söyledi” diyordu.

İşte o mütevazı ve çalışkan Rodri, ailesinin de desteğiyle beraber üniversite yaşantısını hep sürdürdü. Zira hayatın futboldan ibaret olmadığına inanıyor, ailesini ve onların isteklerini hep ön sıraya koyuyordu.

Üniversite yurdunda Rodri.

Yükseliş

Fakat futbol, hem kendisi hem ailesinin düşündüğü gibi onun adına piyango olmaktan uzaktı. Zira her geçen sezon üstüne koyuyor, mütevazı yaşamı onun sahaya olan konsantrasyonunu artırıp, istikrarlı şekilde yükselmesini sağlıyordu. Başkent ekibinde bir sezon geçiren genç isim, tüm kulvarlarda 47 maça çıktı ve 3 gol 1 asistle skora katkı sağladı.

İspanyol, Pep Guardiola yönetimindeki Manchester City’nin dikkatini çoktan çekti. Sergio Busquets’in veliahtı olarak görünen ve İspanyol futbolunun gelecekteki vazgeçilmez orta sahası olarak nitelendirilen 22 yaşındaki isim için City, Madrid ekibine tam 70 milyon Euro ödedi. Rodri, 2019-20 sezonuna Premier Lig çatısı altında başladı.

Kupa törenlerinde gelenek bozulmadı: Takım elbiseliler kadrajı bırakmadı...Kupa törenlerinde gelenek bozulmadı: Takım elbiseliler kadrajı bırakmadı…

2018 yazında UEFA Süper Kupası zaferi yaşadığı Atletico macerasına nokta koyan oyuncu, Manchester City macerasına Community Shield kazanarak başladı. O senenin ekim ayında yaşadığı hamstring sakatlığı kariyerinin en uzun süreli sakatlığı oldu ve bir ay sahalardan uzak kaldı. Buna rağmen pandeminin kesintiye uğrattığı sezonda toplam 52 maça çıktı 4 gol ve 2 asistle oynadı. City’nin şampiyonluğu Liverpool’a kaptırdığı sezon Lig Kupası zaferiyle bitti.

2020-21 sezonu, oyuncunun ve City’nin yeniden zirveye tırmandığı yıl oldu. Rodri, 53 maçta forma giydi, 2 gol ve 5 asistle oynadı. City yeniden Premier Lig şampiyonu oldu. Şampiyonlar Ligi finalinde ise Chelsea’ye boyun eğildi. Yine de Rodri’nin gidişatı ve istikrarı asla etkilenmiyordu. Üstelik de eğitim hayatına devam etmesine rağmen.

Rodri Manchester City’de başarıdan başarıya koşmaya başladı.

Mezuniyet

İspanyol oyuncu, işletme yönetimi bölümünü yazdığı son makaleyle Kasım 2021’de sonlandırdı. Oyuncu “Bitirdim. Son makalemi, ufak da olsa bir makaleydi yazdım ve verdim. Hepsi bitti. Zordu ama sonu güzel oldu. Her şey için zamanınız var. Futbolcu olarak elbette zorlayıcı çünkü sadece oynamanız veya idman yapmanız değil aynı zamanda dinlenip kendinizle de ilgilenmeniz lazım. Saat 3’te eve geldiğinizi düşünün tüm öğleden sonrası sizin. Elbette diğer öğrencilerin rutinlerini takip edemezsiniz ancak bağlılık ve özveriyle başarılamayacak bir şey değil” dedi.

Rodri’nin başarıları hem akademik hem de profesyonel olarak sürüyordu. Busquets’in halefi, İspanya’nın Euro 2020 kadrosunda yer aldı. 2021-22 sezonunda City formasıyla toplam 46 maça çıkıp 7 gol attı ve 2 asist yaptı. Takım Premier Lig’i bir kez daha kazandı.

Tolgay Arslan, Manchester City'nin Avustralya şubesine transfer olduTolgay Arslan, Manchester City’nin Avustralya şubesine transfer oldu

Bireysel ödülleri süpüren takım oyuncusu

Rodri ve Manchester City, 2022-23 sezonuna her kulvarda zafer parolasıyla başladı. Dünya Kupası arasına kadar sallantıyla giden takım, İspanya forması giyip turnuvadan dönen Rodri’nin de istikrarı ve diğer yıldızların da gücünü korumasıyla ocak ayı itibarıyla olağanüstü bir çıkış yakaladı. Şampiyonlar Ligi’nde yoluna emin adımlarla devam eden City’de Pep, kusursuz performans gösteren orta sahası için “Geldiğinde gelişime açık bir oyuncuydu inanılmaz bir gelişim gösterdi. Hala da kendini geliştirebileceği alanlar var ve gelişecektir. O bizim çok çok önemli. Bizde olduğu için çok çok şanslıyız” diyecekti.

City gerçekten de şanslıydı zira Rodri, kritik Bayern eşleşmesinde iç sahada attığı golle öne çıkmış, güçlü Real Madrid’i sürklase eden City orta sahasının temel direği olmuştu. Takım, sırasıyla Premier Lig ve FA Cup’ı müzesine götürerek, son olarak Manchester United’ın 1999’da yaptığı yüce üçlemeye ulaşmanın eşiğine gelmişti.

Gene İstanbul gene İngilizler... Ama fikir başkaGene İstanbul gene İngilizler… Ama fikir başka

Oyuncu, takım içindeki görevlerini yerine getirdiği uzun yılların ardından, kaderin belki de hediyesi olarak bireysel açıdan da öne çıkmalıydı. City’nin 15 senelik projesinin son aşaması olan Şampiyonlar Ligi finalinde İstanbul’da oynandı. Inter ve Manchester City arasındaki mücadeleye City favori başladı. Ancak Inter’in direnci takdire şayandı. İngiliz kulübü maçın ikinci yarısında iyice kontrolü ele geçirdi. Bekledikleri golse 68. dakikada geldi. Son vuruşu fazlasıyla sert şekilde kalecinin uzanamayacağı noktaya yapan isim Rodri’den başkası değildi.

İspanyol, hem kariyerinin hem de Manchester City tarihinin belki de en önemli golüne imza attı. Pep’in bahsettiği gelişim süreci, 26 yaşındaki oyuncu için kariyerinin tepesine çıktığı Inter maçıyla belki de zirve noktasına ulaştı. Ancak hikaye, kazanılan bu destansı zafer ve efsanevi kulüp sezonuyla bitmeyecekti. Şampiyonlar Ligi finalinde maçın oyuncusu seçilen ismin imzasını atacağı bir platform daha vardı.

Rodri, hem kariyerinin hem de kulüp tarihinin en kritik vuruşuna imza atarken.

Milli takımla hasret bitti

2012’den bu yana kupa hasreti çeken İspanya Milli Takımı, birçok pozisyonunda geçiş sürecinde. Luis Enrique yönetiminin bitip Luis de la Fuente yönetiminin başladığı İber ülkesinde 11 sene sonra ilk fırsat Uluslar Ligi finaliyle belirdi. Hırvatistan’a karşı oynanan maç, büyük çekişmeye sahne oldu. Taraflar, önce 90 dakikada sonra devamındaki 30 dakikada birbirlerini kilitlediler. Kilit penaltılarda kırıldı ve yolun sonunda kazanan İspanya oldu. Hırvatistan kazansa belki de onların direnç noktası olan Modric maçın oyuncusu olacaktı. Ancak İspanya kazanınca Rodri, Premier Lig şampiyonluğu, FA Cup şampiyonluğu, Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ve Şampiyonlar Ligi’nde finalin oyuncusu gibi ödüllerin üstüne bir de Uluslar Ligi’nde finalin oyuncusu ödülüne uzandı.

Eğitim hayatına da son derece önem veren, mütevazı yaşam biçimini kaybetmemekte ısrar eden, sosyal medyayla ve özellikle Instagram’la pek arası olmayan Rodri, futbolda bir sene kazanılabilecek neredeyse her şeyi kazandı. Hem kulübü hem bireysel olarak kendisi adına mükemmel bir sezonu geride bırakan isim, henüz 26 yaşında ve önünde kazanacağı fazlasıyla zafer var.

Destansı sezon, destansı bitti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.