NBA’de şampiyon Boston Celtics

NBA final serisi beşinci maçında sahasında Dallas Mavericks'i 106-88 yenen Boston Celtics, durumu 4-1'e getirdi ve tarihindeki 18. şampiyonluğu elde etti. Jaylen Brown, final serisinin en değerli oyuncusu seçildi.

Spor 18 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Boston Celtics NBA şampiyonu.

NBA tarihinde en fazla şampiyonluğu bulunan takımlar sıralamasında 2020’den bu yana Los Angeles Lakers ve Boston Celtics, 17’şer kezle liderliği paylaşıyorlardı. Boston, 2010’ların ortasından itibaren başlayan ve merkezine Jayson Tatum-Jaylen Brown ikilisini koyduğu yapılanmasıyla bu alanda öne geçmeyi hedefliyordu. Son olarak 2008’de ezeli rakibi Lakers’ı 4-2 ile eleyerek mutlu sona giden kulüp, o tarihten sonra 2010’da ve 2022’de finale kalmasına karşın aynı başarıyı tekrarlayamamıştı.

Dallas Mavericks’e karşı final serisinde 3-1 önde olan Boston, şampiyonluk hasretini dindirmek için sahaya çıktı. Serinin dördüncü maçında 122-84 ile sarsılan ve NBA finaller tarihinin en farklı üçüncü yenilgisini alan ekip için Kristaps Porzingis’in dakika sınırı olmadan sahada yer alabilecek olması iyi haberdi. Karşılaşmaya çok sert savunma yaparak başladılar ve ilk çeyreği 28-18 önde geçtiler. İkinci çeyrekte musluklar her iki takım için de açılırken Boston, dış şutları daha istikrarlı isabete çevirdi ve devre bittiğinde rakibine 67-46 üstünlük kurdu. İkinci yarıya da kontrollü başlayan Doğu Konferansı ekibi rakibinin farkı kapatmasına müsaade etmedi. Boston, sahadan 106-88 galibiyetle ayrılıp tarihindeki 18. şampiyonluğu ilan etti ve NBA’in en fazla şampiyon olan kulübü unvanını yeniden ele geçirdi.

Jayson Tatum 31 sayı, 11 asist ve 8 ribauntla oynarken Jaylen Brown 21 sayı, 8 ribaunt ve 6 asistle mücadele etti. Jrue Holiday 15 sayı ve 11 ribauntla galibiyete yardımcı oldu. Diğer yanda Luka Doncic’in 28 sayılık performansı galibiyete ve seriyi uzatmaya yetmedi.

Jaylen Brown final serisinin en değerli oyuncusu seçildi. Brown hücum katkısının yanında seri boyunca Dallas’ın en büyük yıldızı Luka Doncic’i savunmuştu. Oyuncu ödülü aldıktan sonra “Bunu takım arkadaşlarımla ve suç ortağım Jayson Tatum’a adıyorum” dedi. 24.6 sayı, 5.0 ribaunt ve 1.6 top çalma istatistikleri yakalayan isim, gazetecilerin oylarının çoğunu alarak ödüle uzandı.

Tatum-Brown ikilisi 107 play-off maçı oynayıp hiç şampiyon olamamış ve bu alanda en fazla maç oynayıp şampiyon olamayan ikili olmuşlardı. Söz konusu ikili Boston’ın şampiyonluk hasretini dindirirken kulüp efsaneleri arasına da kendilerini yazdırdılar. Öte yandan Celtics’in genç koçu Joe Mazulla, 1969’da oyuncu-koç olarak şampiyon olan Bill Russell’ın ardından NBA tarihinde şampiyonluk elde eden en genç koç oldu. Mazulla henüz 35 yaşında.

Celtics play-off yolculuğu boyunca yalnızca üç maç kaybetti. Herhangi bir seride birden fazla maç kaybetmeyen takım sezonu toplamda 80 galibiyeti geçerek bitirdi. Celtics, 21. yüzyılda bir tam sezonda 80 galibiyeti geçen beşinci takım oldu. 2008 Celtics dışında Kobe’li Lakers, Miami Heat ve Golden State Warriors aynı eşiği aşmışlardı. Celtics’te Jrue Holiday ikinci şampiyonluğunu kazanırken Kristaps Porzingis kariyerinin ilk yüzüğünü elde etti. Öte yandan 17 yıllık NBA emekçisi Al Horford da kariyerinin ilk şampiyonluğuna uzandı. Dallas cephesinde Kyrie Irving, 14.3 sayı ortalamayla kapadığı seride yüzde 17.6 üçlük, yüzde 34 saha içi isabetiyle vasat görüntünün üstüne çıkamadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.