NBA’in kendini en çok geliştireni: Lauri Markkanen

NBA’de normal sezon ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Son olarak en çok gelişme kaydeden oyuncu ödülü, Utah Jazz’ın Finlandiyalı yıldızı Lauri Markkanen’e gitti.

Spor 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Lauri Markkanen'e Utah havası iyi geldi.

NBA’de normal sezonun sona ermesinin ardından başlayan ödül furyası sürüyor. Yılın Koçu ödülü Mike Brown’a, Yılın 6. Adamı ödül Malcolm Brogdon’a, Yılın Clutch oyuncu ödülü de De’Aaron Fox’a verilmişti. Dün, Yılın En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncusu ödülü sahibini buldu. Buna göre ödül, Fin yıldız Lauri Markkanen’e verildi.

Piyango

Lauri Markkanen, geçtiğimiz eylül ayında Cleveland Cavaliers tarafından Donovan Mitchell karşılığında Utah Jazz’a takaslandı. Jazz, yıldız oyuncusu karşılığında Markkanen’le beraber Collin Sexton, Ochai Agbaji ve 3 adet birinci tur draft hakkı da almıştı. Kısacası Markkanen, Utah’ın yolunu tutarken büyük bir takas paketinin parçası olabilecek nitelikle bir oyuncuydu.

2017’de lige büyük beklentilerle giren Markkanen Chicago Bulls’ta bekleneni verememiş ancak Cavs’te daha istikrarlı performanslar ortaya koymuştu. Yine de All-Star seviyesine çıkamayan 25 yaşındaki oyuncu Mitchell takasının parçası olarak Salt Lake City’nin yolunu tuttu.

Yeniden yapılanmaya giden ve Mitchell takasıyla beraber Rudy Gobert’i de Minnesota Timberwolves’a gönderen Jazz’e adeta piyango vurdu. Markkanen, sezona olağanüstü bir başlangıç yaptı ve henüz ilk haftalardan ödülün favorilerinden biri haline geldi. Jazz, Markkanen’in de performansı sayesinde uzun süre play-in resminin içinde kaldı. Jazz, onun sakatlığı sonrası düşüşe geçti ve sezonu play-in dışında bitirdi.

Lauri Markkanen, kariyerinde ilk defa All-Star seçildiği sezonu 25.6 sayı, 8.6 ribaund ve 1.9 asist ortalamalarıyla tamamladı.

Fin yıldız kariyerinde ilk kez All-Star seçildi.

Oylamada 100 ilk sıra oyunun 69’unu alan Markkanen’in Oklahoma City Thunder’ın All-Star gardı Shai Gilgeous-Alexander takip etti.

Markkanen, ödülünü kabul etmek için canlı yayına Finlandiya’dan bağlandı. Markkanen “Boşuna saat 2’de uyanmadım. Müthiş hissediyorum. Bu pozisyonda olmak büyük ayrıcalık” dedi. Markkanen, zorunlu askerlik görevini yerine getirmek için vatanı Finlandiya’ya dönmüştü.

En Çok Gelişme Kaydeden oyuncu ödülünü 2007-08 sezonunda o dönem ülkemizi NBA’de temsil eden basketbolculardan Hidayet Türkoğlu kazanmıştı. Markkanen ve Türkoğlu’nun şutu olan uzun oyuncu olmaları bakımından benzerlikleri var. Lauri, bu sezon yüzde 39.1 ile üçlük atmış ve hatta Utah’ta düzenlenen All-Star organizasyonunda üç sayı yarışmasına dahi katılmıştı. Lauri, bu ödülü kazanan -Hidayet Türkoğlu’nun da aralarında bulunduğu- 6. Avrupalı oyuncu oldu.

Alperen Şengün'ün yeni koçu belli olduAlperen Şengün’ün yeni koçu belli oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.