Norveç’in Haaland’ı varsa Türkiye’nin de Bertuğ’u var!

Volkan Demirel'in 'Yerli Haaland olur' dediği Bertuğ Yıldırım ilk iki milli maçını boş geçmedi. Sarıyer'de futbola başlayan, yolu Hatay'a düşen ve kariyerine Rennes'de devam eden futbolcunun öyküsü...

Spor 14 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Bertuğ Yıldırım, iki milli maçta iki gol attı.

Türkiye A Milli Takımı, Japonya’ya 4-2 yenilirken mağlubiyet kadar ortaya konan futbol da üzdü. Maç boyu dağınık bir görüntü sergileyelen milliler de yüzü güldüren tek gelişmeyse 21 yaşındaki Bertuğ Yıldırım’ın performansıydı. Hatayspor’dan bu sezon başında Rennes’e transfer olan futbolcu Ermenistan’dan sonra Japonya filelerini de sarsarak ikinci milli maçında ikinci golünü attı.

12 Ocak 2002 doğumlu Bertuğ Yıldırım’ın babası Trabzonlu. Annesiyse Rumeli Türkü. Futbola 2013 yılında Sarıyer alt yapısında futbola başladı. 2018’de TFF 2. Lig’de profesyonel kariyerine adım attı. Altyapılarda kanatta görev yapıyordu. Fiziken gelişip 1 metre 91 santim olunca santrfora evrildi. Sarıyer’de teknik direktörlüğe eski Beşiktaş futbolcusu Ahmet Yıldırım’ın gelmesi kaderini değiştirdi. Yıldırım, ona şans vermeye başlayınca hemen farkını belli etti.

Japonya'dan futbol dersi: Milli takım 4-2 yenildiJaponya’dan futbol dersi: Milli takım 4-2 yenildi

Ömer Erdoğan’ın yardımcısı onu Hatay’a transfer ettirdi

Dönemin Hatayspor Teknik Direktörü Ömer Erdoğan’ın yardımcılığını yapan Özhan Pulat, 2018 yılında U17 Türkiye Şampiyonası’nda Bertuğ Yıldırım’ı gördü. Onun önerisiyle futbolcuyu Hatayspor’a 175 bin euro’ya getirdiler. Futbolcuya Süper Lig’de ilk şansı yine Ömer Erdoğan verdi. 2021-2022 sezonunda 16 maçta forma giydi, 1 gol atarken 1 asist yaptı. Yükselişi başlamıştı. Dönemin U21 Milli Takım Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, 10 Haziran 2022’de ona Kazakistan karşısında şans verdi.

Volkan Demirel, Hatayspor’daki ilk maçında Bertuğ Yıldırım’a şans verdi.

Volkan Demirel ile patlama yaptı

2022-23 sezonuna Hatayspor Serkan Özbalta yönetiminde başladı. Gelen kötü sonuçların ardından Özbalta ile yollar ayrıldı yerine Fenerbahçe efsanesi Volkan Demirel getirildi. Yeni teknik direktörün en dikkatini çeken oyuncu Bertuğ Yıldırım’dı. Demirel, Hatayspor’un başında çıktığı ilk maçta ona formayı verdi. Bertuğ da hocasının yüzünü kara çıkarmadı. Deplasmanda 2-1 kazanılan Sivasspor karşılaşmasında golünü attı. 21 yaşındaki futbolcu o günü sonra şöyle anlatıyordu: “Volkan hocadan önce bir iki maçta görev almıştım. Çok uzun sürelerde değildi, 10-15 dakika oynamıştım. Volkan hoca göreve ilk geldiği günden beri onunla hep iletişim halindeydik. Bana güvendiğini söyledi ve forma şansı verdi. Ona çok teşekkür ederim. Forma şansı bulduğum ilk maçta gol atmak nasip oldu Allah’tan. Çok güzel duygular yaşadım. Tabii ki kendime güveniyordum ama Volkan hocanın bana verdiği bu şansı golle değerlendirmek benim için çok mutluluk verici oldu.”

A Milli Takım kadrosu açıklandı: Bertuğ, Yusuf ve Kazımcan için siftah vaktiA Milli Takım kadrosu açıklandı: Bertuğ, Yusuf ve Kazımcan için siftah vakti

Benzetme: Yerli Haaland

Bertuğ Yıldırım her maçta daha çok göze batıyordu. Volkan Demirel, o dönem futbolcu için şu açıklamayı yaptı: “Acayip bir fizik kalitesi, acayip bir bitiriciliği, acayip bir enerjisi, bitmek bilmeyen bir gücü var. Bunu çok iyi kullanırsa onda da çok iyi bir mesafe kat edeceğiz. Bence Türk futbolunun yetiştirdiği en büyük santrfor olacak. Haaland, Ibrahimoviç… Bu seviyelerin oyuncusu olabilecek bir oyuncudan bahsediyorum. Eğer dediklerimizi yaparsa… Biz yolu göstereceğiz. Bertuğ da yürürse eğer o da Türk futbolu adına çok büyük kazanç olacaktır.”

Depremden sonra 4 büyüklere değil Antalyaspor’a gitti

Kariyerinde yükseliş sürerken sadece onun değil bütün Türkiye’yi etkileyen bir olay meydana geldi. 6 Şubat 2023’teki Kahramanmraş depremlerinde enkaz altında kaldı. Oradan kurtulmayı başardı. Hatayspor’un ligden çekilmesiyle 4 büyükler onu kadrosuna katmak istedi. Bertuğ Yıldırım’ın kafasında farklı düşünceler vardı. Yedek oturmak istemiyordu. O yüzden tercihi Antalyaspor oldu. Sezonu Akdeniz ekibinde bitirdi.

Bertuğ Yıldırım değerini 30 kat arttırarak Rennes’e transfer oldu.

Rennes onu transfer etti

Ligue 1 ekibi Rennes scoutları onu keşfetti. Sezon bittiğinde Hatayspor’un kapısını çaldılar. 5 milyon 400 bin euro’ya el sıkışıldı. Hatayspor’da 36 maçta 22 kez fileleri sarsarak gol kralı olan Aaron Boupendza’ya ait 4 milyon 250 bin euro’luk kulüp bonservis gelir rekorunu tarihe gömdü. 21 yaşındaki futbolcu Fransa’ya giderken şunu söylüyordu: “Hatayspor benim için ilklerin takımı. Milli takıma ilk kez burada çağırıldım, ilk Süper Lig maçını burada oynadım, ilk Süper Lig golümü burada attım. O yüzden Hatayspor’un yeri bende apayrı.”
Hocası Volkan Demirel ise “Bertuğ hak ettiği, vizyonu olan bir kulübe gitti” diyerek transfere neden onay verdiğini açıklıyordu.

Sakatlıklar ona A Milli Takım kapısını açtı

Bertuğ Yıldırım yeni takımıyla siftah yapamadan A Milli Takım müjdesi aldı. Fenerbahçeli Umu Nayir, Getafeli Enes Ünal’ın sakatlığında Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz, gözünü U21 takımına çevirmiş ve oradan Bertuğ Yıldırım’ı seçmişti.

İlk milli maç ilk gol

Avrupa Şampiyonası elemelerindeki Ermenistan maçı Türkiye’nin istediği gibi geçmiyordu. İkinci yarının hemen başında yediği golle yenik duruma düşen Türkiye istediği oyunu sahaya yansıtamıyordu. Kuntz, son çare olarak sahaya 21 yaşındaki Bertuğ’u sürdü. 88. dakikada atılan uzun topu kafasıyla indiren Bertuğ Yıldırım, takibini sürdürdü ve Türkiye için son derece önem taşıyan golü Ermenistan ağlarına yolladı. İlk milli maçında ilk gol gelmişti.

İkide iki yaptı

A Milli Takım’ın Ermenistan’dan sonraki rakibi hazırlık maçında Japonya’ydı. Son derece kötü bir oyun ve 4-2’lik yenilgin sonra mutluluk veren tek olay ise yine Bertuğ Yıldırım’ın performansıydı. 21 yaşındaki futbolcu ikinci milli maçında ikinci kez ağları havalandırmıştı. Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz, maç sonrası oyundan memnun değildi. Alman hocanın hoşuna giden tek gelişmeyse Bertuğ Yıldırım’ın oyunuydu: “Beklediğimizden daha fazla süre aldı ve bu kamp sürecinin kazananı olduğunu söyleyebilirim.”

Milli maçları kendisini açısından harika geçiren Bertuğ Yıldırım, Rennes’e giderek çalışmalarına başladı. 21 yaşındaki oyuncu ilk Ligue 1 maçına çıkmak için şans bekliyor. Şu ana kadar gelen fırsatları harika değerlendiren 21 yaşındaki futbolcu Volkan Demirel’i haklı çıkararak Türkiye’nin Haaland’ı olabilecek mi? Bunu zaman gösterecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.