Norveçli tırmanışçı Kristin Harila zirvede bıraktı

Norveçli sporcu Kristin Harila, dünyanın en yüksek 14 dağına 92 gün içinde tırmandıktan sonra Nepal'de tırmanış kariyerini noktaladığını açıkladı.

Spor 7 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Harila zirvede bıraktı.

Kristin Harila, geliştirilmesi son derece güç bir rekora imza attı. Harila, 92 gün içinde dünyanın en yüksek 14 dağına tırmanışını tamamladı ve Nepal’e dönerek tırmanış sporundan emekli olduğunu açıkladı. Harila Katmandu Havaalanı’na inişinde adeta bir kahraman gibi karşılandı. Kendisini karşılayanlar arasında devlet yetkilileri dışında birçok dağcı vardı.

Harila ve rehberi Tenjin son olarak Pakistan’daki yaklaşık 8 bin metre yüksekliğindeki K2 Dağı’na tırmandılar ve 14. zirveye 92 günde tırmanarak daha önceki 189 günlük rekoru alt üst etmiş oldular. Harila “Sanırım uzun bir süre 8 bin metre tırmanmam. 28 kez 8 bin metre tırmandım ve bence üstüme düşeni yaptım” dedi. 37 yaşındaki sporcu nisan ayında Shishapangma  Dağı’na tırmanarak yolculuğa başladı ve Everest Dağı da dahil olmak üzere Çin ve Nepal gibi ülkelerde tırmanışlar yaptı.

Efsane olan o, gazoz olan bizizEfsane olan o, gazoz olan biziz

Harila’nın bu seneki denemesi 14 zirveye yaptığı ikinci denemeydi. Sporcu daha önce Nisan 2022’de rekor denemesine başlamış ve eylülde turu tamamlamayı hedeflemişti. Ancak Çin Hükümeti koronavirüs önlemleri nedeniyle 12 zirve sonrası deneme yarıda kalmıştı. Harila “Dağ koşusu yapacağım, şimdiden bir yarışa kaydoldum” şeklinde konuştu. Norveçli, listede kendisini en çok zorlayan dağın K2 olduğunu söyledi. K2 Dağı, dünyanın en yüksek ikinci zirvesine sahip. Harila bu tırmanışta kar kalınlığının son derece fazla olmasından ötürü hava şartlarının da kendilerini zorladığını açıkladı.

Daha önceki rekor Nepal doğumlu Britanyalı sporcu Nirmal Purja’ya aitti. Purja, 2019 yılında 14 zirveyi 189 günde görmüştü ve Güney Koreli sporcunun 7 senelik rekorunu kırmıştı.

Kapa çeneni Ramsdale: Kendi kaleminden ibretlik bir öyküKapa çeneni Ramsdale: Kendi kaleminden ibretlik bir öykü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.