Novak Djokovic rahat durmuyor: Sırp tenisçi bu kez de siyasi mesaj verdi

Sırp sporcu Novak Djokovic, tenisçilerin maç sonu kamera lensi imzalama geleneğini tartışmalı biçimde sürdürdü. Nole, Marton Fucsovics’i elediği maçın ardından Kosova’da devam eden gerilimle alakalı "Kosova Sırbistan'ın kalbi. Şiddeti durdurun" durdurun yazarak mesaj verdi.

Spor 2 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Djokovic, Kosova mesajıyla yine gündemde.

Tenisin süper yıldızlarından Novak Djokovic, yine bir vukuatla gündemde. Galibiyet sonrası tenisçilerin kamera lensi imzalama geleneğini sürdüren Novak, lense “Kosova Sırbistan’ın kalbi. Şiddeti durdurun” yazdı.

36 yaşındaki sporcu birçok kişinin bu yaptığı harekete karşı çıkacağını ancak bunun, “temsil ettiği” bir konu olduğunu dile getirdi. Kosova’nın kuzeyinde Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesi sonucu artan tepkiler sonucu bölgede yaşayan Sırplarla NATO barış gücü askerleri ve polisler karşı karşıya gelmişti. Çatışmalar sonrası çok sayıda güvenlik gücü yaralanmıştı.

Roland Garros'ta savaş! Bu kez Ukraynalı raket yuhalandıRoland Garros’ta savaş! Bu kez Ukraynalı raket yuhalandı

“Kosova bizim beşiğimiz”

Djokovic, son yıllarda her katıldığı grand slamde bir tartışma ya da polemik yaratmasıyla alakalı olarak Benim için dramasız bir Grand Slam gerçekleşebileceğini sanmıyorum” dedi. Nole, pazartesi yaptığı açıklamada, “Özellikle Kosova doğumlu bir adamın oğlu olarak, halkımıza ve Sırbistan’ın tamamına desteğimi verme ihtiyacı hissediyorum. Kosova bizim beşiğimiz, kalemiz, ülkemiz için en önemli şeylerin merkezi. Bunu kameraya yazmamın birçok nedeni var. Tabii ki bir Sırp olarak Kosova’da olup bitenleri görmek, halkımızın belediye binalarından kovulma şekli beni çok incitiyor” şeklinde konuşmuştu.

22 kez grand slam şampiyonu tecrübeli tenisçinin yaptığına tepkiler gecikmedi. Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, spor alanlarında tarafsızlık ilkesinin korunması gerektiğini söyledi. Kosova Olimpiyat yetkilileri ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden (IOC) Djokovic hakkında disiplin soruşturması başlatmasını istedi. Uluslararası Tenis Federasyonu ise sporcunun hareketiyle alakalı olarak grand slam kural kitabında siyasi ifadeleri yasaklayan bir ibare olmadığı gerekçesiyle kural ihlali olmadığını açıkladı.

Kosova, 2008 senesinde bağımsızlığını ilan etmiş ancak Sırp hükümetleri Kosova’nın bağımsızlığını tanımamıştı.

 

Bu ilk değil

Novak Djokovic için bu, ilk vukuat değil. Sırp tenisçi pandemi sürecinde aşı karşıtlığıyla gündem olmuştu. Kariyerinde en başarılı olduğu Avustralya Açık’a, ülkenin aşısız insanlara uyguladığı politika nedeniyle katılamamıştı.

Öte yandan Nole, 2020 Amerika Açık’ta sinirle vurduğu top çizgi hakemine isabet edince turnuvadan diskalifiye edilmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.