Olimpiyat ateşi yandı: Festival tadında açılış, ‘farklılıklar bir arada’ mesajı

2024 Olimpiyatları'nın açılış töreni alışılagelmişin dışına çıkarak stadyum yerine Sen Nehri'nde gerçekleştirildi. Fransız tarihinden kültürel mirasına pek çok atıfta bulunulan gösteriler eşliğinde olimpik sporcular teknelerle geçiş gerçekleştirdi.

Spor 27 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Paris 2024'te açılış töreni gerçekleştirildi.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın merakla beklenen açılış töreni gerçekleşti. Sen Nehri’ndeki Austerlitz Köprüsü’nde kafilelerin tekneler üzerindeki geçişleriyle başlayan rotada Notre Dame Katedrali, Loevre Müzesi, Les Invalides Anıtı ve Grand Palais gibi Paris’in tarihi yapılarının önünden geçildi. Bu esnada sergilenen müzikal performansların yanı sıra toplumsal adalet ve cinsiyet eşitliğine yönelik verilen mesajlar da dikkat çekti.

Stade de France’da Fransa’nın futbol efsanesi Zinedine Zinade’ın olimpiyat meşalesini taşımasıyla başlayan bu dev şovda olimpik ateş Paris metrosunun içinden geçerek yolculuğuna başladı. Austerlitz Köprüsü’nün altından ilk olarak geleneksel biçimde antik olimpiyatların ateşini ilk olarak yakan ülke olan Yunanistan’ın kafilesi tekneyle geçişini gerçekleştirdi. Fransızcaya göre ülkeler alfabetik düzenle peşi sıra tekneler eşliğinde Sen Nehri üzerinden Eyfel Kulesi yakınındaki Iena Köprüsü’ne kadar olan altı kilometrelik su üzeri yolculuk rotasını izledi.

Geçmişte düzenlenen tüm olimpiyatların aksine ilk kez stadyum dışında organize edilen açılış töreninde bir geleneğin daha dışına çıkıldı. Açılış törenindeki kafilelerin geçişleri şovun sonuna bırakılmak yerine gösterilerin arasına serpiştirildi. Yunanistan ve mülteci takımının geçişi sonrası etkinliğin müzikal performans açılışını Lady Gaga yaptı. Kanada üzerinden Fransız kökenleri de olan ünlü sanatçı şarkısını Fransızca söyledi. Devamında yüzü maskeli gizemli bir ismin olimpiyat meşalesini alıp taşımaya başladığı görüldü.

Ülkeler birbiri ardına tekneler üzerinde bayraklarını sallayarak geçişlerine devam ederken Fransız metal grubu Gojira’nın Marie Antoinette, Fransız İhtilali ve özgürlük temalı gösterisi izleyenlerin beğenisine sunuldu. Ardından Cumhuriyet Muhafızları Bandosu ve Aya Nakamura’nın performansı Fransa Enstitisü’nün önünde sergilendi.

Geçiş töreninde sonlara doğru gelirken 190’ıncı sırada Türkiye kafilesi ay-yıldızlı bayrakla izleyenleri selamladı. Yağmurun şiddetini artırdığı anda geçişini gerçekleştiren Türkiye’nin olimpik sporcuları tekneyi Tunus’la paylaştı. Türkiye’de bayrağı daha önce de açıklandığı üzere Busenaz Sürmeneli-Mete Gazoz ikilisi taşıdı.

Yaya köprüsü üzerine kurulan podyumdaki dans gösterilerinin ardından yakın zamanda bir olimpik klasiğe dönüşen John Lennon’ın Imagine şarkısı Sen Nehri üzerine kurulan bir platformda performe edildi. Tüm ülkelerin geçişlerini tamamlamaları sonrası ev sahibi Fransa da tekne üzerinden Paris’i selamlayarak törenin bu kısmını tamamladı.

Göndere çekilmek üzere olimpiyat bayrağı bir mekanizma üzerindeki metal atlıyla nehir üzerinden Eyfel Kulesi’ne doğru hareketlendi. Bu esnada katılımcı ülkelerin açılış gösterisi başından beri taşınan bayrakları da Eyfel’e getirildi. Burada IOC Başkanı Thomas Bach ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un konuşmaları ve bayrakların göndere çekilmesi sonrası 2024 Olimpiyat Oyunları resmen başladı. Kalabalığın içerisindeki bir grup tarafından protesto edildiği duyulan Emanuel Macron konuşmasını kısa tuttu, resmi olarak söylemesi gereken açılış cümlelerini sarf edip kürsüden ayrıldı.

Törende son olarak en merak edilen kısım; olimpiyat ateşinin yanış şekli de izleyenlerin beğenisine sunuldu. Eyfel Kulesi’nin önünde maskeli taşıyıcıdan meşaleyi devralan Zinedine Zidane da ateşi Fransa’da toprağın kralı olan Roland Garros efsanesi İspanyol Rafael Nadal’a verdi. Nadal meşaleyle birlikte nehre yönelip bir tekneye bindi. Teknede Nadal’la birlikte olimpik efsanelerden Nadia Comaneci, Serena Williams ve Carl Lewis de meşaleye el verdi. Sen Nehri üzerinden uzun süren yolculuk sonrası olimpiyat meşalesi Fransız tenis efsanesi Amelie Mauresmo’yla birlikte karaya çıktı ve Louvre’a girdi. Louvre’da Tony Parker’a devrolan ateş meşhur piramidin önünde üç Fransız para atlet tarafından devralındı. Ardından birbirinden ünlü Fransız olimpik sporcunun kolektif biçimde taşıyarak Tuileries Bahçesi’ne getirdi. Teddy Riner ve Marie Jose-Perec ikilisi meşaleyi önlerinde kurulu düzeneğe uzattı. Tuileries’de meşaleden aktarılarak yakılan olimpiyat ateşi hidrojen balonunun da yardımıyla göğe yükseltildi.

Paris’te 15 gün boyunca kesintisiz yanacak bu ateşin sonrasında üç buçuk saat süren gösteri Celine Dion’un Eyfel Kulesi üzerinde sergilediği performansla sona erdi.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları 11 Ağustos Pazar gününe kadar sürecek.

Eiffel'de bir kraliçe: Karşınızda Celine DionEiffel’de bir kraliçe: Karşınızda Celine Dion

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.