Olimpiyatların yedinci gününde Türkiye: Buse Savaşkan finalde

Paris'te düzenlenen 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Türk sporcular madalya mücadelesine devam etti. Birçok farklı branşta sahne alan Team Türkiye, sporseverleri ekrana kilitledi.

Spor 2 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Buse Savaşkan Paris'te finalde.

Paris’te süren Olimpiyat Oyunları heyecanı birçok farklı branşta heyecana sahne oldu. Atıcılık, judo, atletizm, okçuluk, yelken ve boks gibi spor dallarında Türk sporcular mücadelelerini sürdürdüler.

Atletizm heyecanı Paris’te başladı. Olimpiyatların en fazla ilgi çeken spor branşlarından olan atletizmde Türk temsilcilerinden Buse Savaşkan da ilk günde mücadele etti. Sabah seansında yüksek atlamada ilk olimpiyat tecrübesini yaşayan Buse 1.92’yi ikinci hakkında geçti. Buse Türkiye rekoru olan 1.95’i geçemese de finale kaldı. Buse’nin final mücadelesi 4 Ağustos Pazar akşamı TSİ 20.55’te. Atletizm kadınlar üç adım atlama elemeleri gerçekleştirildi. Milli atlet Tuğba Danışmaz, 13.97’lik derecesiyle elemeleri 16’ıncı sırada tamamladı ve finale kalmayı başaramadı.

Bir diğer Milli atlet Özkan Baltacı ise erkekler çekiç atma elemlerinde 71.40m’lik dereceyle 27. sırada yer aldı ve oyunlara veda etti.

Milli judocu İbrahim Tataroğlu, +100 kiloda Slovenya’dan Enej Marinij ile karşı karşıya geldi. 18 yaşındaki sporcu son derece iyi bir maç çıkardı ve rakibini ipponla yenerek adını son 16 turuna yazdırmayı başardı. İbrahim Tataroğlu’nun son 16 turundaki rakibi son dünya şampiyonu Kim Minjong oldu. İbrahim, Minjong’la mücadelesini 1-0 kaybetti ve organizasyona son 16’da veda etti.

İbrahim’den sonra Kayra Özdemir de tatamide yerini aldı. Milli judoka Kayra Özdemir, kadınlar +78kg son 16 turunda Moğolistan’dan Adiyasuren Amarsaikhan’ı shido ile mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Kayra çeyrek finalde Akira Sone’ye karşı tatamiye çıktı. Sone son olimpiyat şampiyonu unvanıyla Paris’e geldi. Dört dünya şampiyonluğu bulunan sporcu ve Kayra’nın mücadelesi 13.23’te başladı. Kayra rakibine karşı son derece atak bir oyun sergilese de Japon sporcu savunmada kaldı ve maçın normal süresi eşitlikle geçildi. Kayra altın skor bölümünde de atak oyunundan taviz vermeyerek rakibini tuş etti ve adını yarı finale yazdırmayı başardı. Kayra yarı finalde istediği performansı sergileyemedi. Deneyimli sporcu İsrailli rakibi Raz Hershko’ya ilk saniyelerde ipponla mağlup oldu ve final vizesi alamadı. Kayra bronz madalya maçında Koreli Hayun Kim’le mücadele etti. Kayra Koreli rakibine karşı 33 saniye kala mağlup oldu ve olimpiyatı madalyasız tamamladı.

Milli boksör Esra Yıldız Kahraman’ın 57 kiloda son 16 turunda Tunuslu Khouloud Hlimi ile karşı karşıya geldi. Esra ilk raundda rakibini 5-0’la geçti ve avantaj yakaladı. Esra ikinci raundda da rakibine 5-0’lık üstünlük kurdu. Esra Yıldız Kahraman son raundda da aynı üstünlüğü gösterdi Tunuslu rakibini mağlup etti ve çeyrek finale kalmayı başardı. Esra galibiyet sonrası verdiği demeçte “Güzel bir maçtı mutluyum gururluyum. Rakibim yaş olarak benden büyüktü Tokyo’da da dövüştü tecrübeli bir boksör. Boks tek kişilik bir spor değil ekip işi benim de federasyon başkanından antrenörlerime takım arkadaşlarım ve ailem ekibin bir parçası. Onlara olmasa bu performansı gösteremezdim teşekkür ederim. Hedefim şampiyonluk şimdi çeyrek finaldeyiz. Kadın boksu olarak ülkeye dört altınla dönmek istiyoruz. Dualarınızı eksik etmeyin. Arkadaşlarımı gerçekten çok seviyorum. O desteği gördüğümüz için dualarla buradayız. Dua etmekten vazgeçmesinler” dedi.

Okçulukta ise Elif Berra Gökkır ve Mete Gazoz’dan oluşan karışık çiftler takımı son 16 müsabakasında Japonya karşısına çıktılar. Japonya’da Elif Berra’nın bireyselde üçüncü turdaki rakibi Satsuki Noda ve Nakanishi ikilisi ok atıyordu. Japonlar ilk seti 38-37 kazandı ve 2-0 öne geçti. İkinci sette üç kez 10 atan milliler bir de 9 atarak 39 puana ulaştı. İlk atışlarda 18’de kalan Japonya daha sonra 38’e gelse de bu yeterli olmadı ve Türkiye durumu 2-2 yaptı. Japonlar daha sonra 39 puan topladıkları setle yeniden öne geçtiler. Türkiye 40 tam puan alarak maçı eşitlik atışlarına taşıdı. Burada Elif Berra 10 Mete 9 atarken rakipleri de 19 puan aldılar. Merkeze daha yakın atış yapmayı başaran Japonya takımı adını son 8 takım arasına yazdırdı. Mete-Elif Berra ikilisi olimpiyata veda etti.

Kürekte Elis Özbay, tek çifte D finalinde 7:46.95 ile en iyi derecesini çekti ve Olimpiyatlar’ı branşında 32 sporcu içinde 22’nci sırada tamamladı. Genç kürekçi, böylece müsabakaları noktaladı. Olimpiyat Oyunları’nda, kadınlar 25m tabanca elemelerinde mücadele eden Şevval İlayda Tarhan 579 puanla 21, Şimal Yılmaz ise 574 puanla 28. sırayı aldı. İki sporcunun böylece olimpiyat yolculuğu sona erdi. Olimpiyat Oyunları’nda yelkende Deniz Çınar ve Lara Nalbantoğlu’ndan oluşan 470 karışık takımımız, ilk yarışını 14, ikinci yarışını ise 9. sırada bitirdi. İkili ilk günü genel sıralamada 13. tamamladı. 19 ülkenin mücadele ettiği 470 karışık takım mücadelesinde toplam 10 yarış sonunda ilk 10 sırayı alanlar madalya yarışına çıkmaya hak kazanacak.

Olimpiyat Oyunları’nda milli yelkenci Yiğit Yalçın Çıtak, ILCA 7 kategorisinde üçüncü yarışı 37, dördüncü yarışı 14. sırada bitirdi. İkinci günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 18. sırada tamamlayan sporcunun mücadelesi yarın iki yarışla daha devam edecek. ILCA 7’de toplam 10 yarış sonunda ilk 10’da yer alan sporcular madalya yarışına katılmaya hak kazanıyor. Ecem Güzel, ILCA 6 kategorisinde ikinci yarışı 22, üçücü yarışı 24. sırada bitirirken dördüncü yarış yarına ertelendi. İkinci günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 19. sırada tamamlayan sporcumuzun mücadelesi yarın üç yarışla daha devam edecek. ILCA 6’da toplam 10 yarış sonunda ilk 10’da yer alan sporcular madalya yarışına katılmaya hak kazanıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.