Olimpiyatta olmak için parmağını feda etti

Avustralyalı çim hokeyi oyuncusu Matt Dawson, Paris Olimpiyatları'nda yarışmak için parmağının bir kısmını ampute etmeyi tercih etti.

Spor 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Olimpiyat'a katılmak için parmağını kestiren sporcu dünyada şok etkisi yarattı.

Avustralyalı çim hokeyi oyuncusu Matt Dawson, Paris 2024’te boy gösterebilmek için sağ elindeki parmaklarından birini ampute ettirmeyi tercih etti. Dawson’ın bu kararı dünya kamuoyunda şok etkisi yarattı. Dawson, iki hafta önce Perth kentindeki olimpiyat hazırlıkları kapsamında yapılan antrenman esnasında parmağını kötü bir şekilde kırmıştı ve ilk tetkiklere göre iyileşme süreci aylar alacaktı. Oluşan kırık sebebiyle Paris hayallerini askıya almak zorunda kalacaktı ancak 30 yaşındaki oyuncu kariyerinin üçüncü olimpiyatına katılmak için parmağını kırılan yerden kestirme kararı aldı.

Dawson bu kararıyla birlikte sakatlığından sadece 16 gün sonra takımıyla birlikte maça çıkacak. Avustralyalı sporcu 27 Temmuz Cumartesi günü takımının Arjantin’le oynayacağı maçta olimpiyatlarda boy gösterecek. Bu şok kararın ardından konuşan sporcu parmağının çok kötü kırıldığını ve durumu ilk kez gördüğünde korkudan bayıldığını anlattı.

Acil olarak bir plastik cerrahla görüştüğünü anlatan Dawson, hekimin kendisine parmağı onarmak için ameliyat ve uzun bir iyileşme sürecine ihtiyaç olacağını ancak buna karşın bir daha eski haline gelmesinin zor olduğunu belirttiğinden bahsetti. Doktor aynı zamanda Dawson’a ampütasyon işleminin uygulanması halinden 10 gün içinde yeniden sportif faaliyetlere dönebileceğini de aktardı. Olimpik sporcu bu görüşmenin ardından kısa süreli bir düşünme süreci sonrası parmağını kestirmeye karar verdi.

Çocuğun cinsel istismarından hapis yatmış biri Olimpiyatlar'da yarışabilir mi? Hollanda evet diyorÇocuğun cinsel istismarından hapis yatmış biri Olimpiyatlar’da yarışabilir mi? Hollanda evet diyor

“Kesinlikle kariyerimin sonuna çok yakınım ve kim bilir, bu benim son Olimpiyatım olabilir. Ayrıca eğer en iyi performansımı sergileyebileceğimi hissediyorsam yapacağım şey buydu” diyen Matt Dawson demeç verdiği podcastte “Eğer ödemem gereken kefaret parmağımın ucunu kestirmekse öyle yapmakta şüphe etmem” diye ekledi.

Avusturayla Olimpik Çim Hokeyi Takımı Kaptanı Aran Zalewski ise bu kararın takımda şok etkisi yarattığını ancak sonunda Dawson’ı desteklediklerini söyledi. Paris’te verdiği bir basın toplantısında konuşan Kaptan Zalewski, “Ne düşüneceğimizi gerçekten bilmiyorduk ve sonra hastaneye gidip parmağını kestirdiğini duyduk, bu oldukça ilginçti çünkü insanların burada olmak için kolunu ve bacağını ve hatta biraz parmağını bile verebileceğini biliyorum. Hayatınız boyunca en yüksek seviyede yarışmak için seçimler ve fedakarlıklar yaptığınızda, onun için bunun kolay bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Hafta başında söz alan takımın teknik direktörü Colin Batch, Dawson’ın takımla yeniden idmanlara başladığını söylemişti. Avusturya basınına konuşan koç Batch, “Matt’i tamamen destekliyorum. Paris’te oynamaya gerçekten kararlı olduğu açık. Ben bunu yapar mıydım emin değilim, ama o yaptı, inanılmaz” dedi.

Bu durum Dawson’ın kariyerinde yaşadığı ilk sakatlık krizi değil. 2018 Commonwealth Oyunları’na hazırlık sürecinde bir hokey sopası darbesiyle gözünden sakatlanan sporcu görme yetisini kaybetmekle baş başa kalmıştı. Matt Dawson’ın milli formayla Tokyo Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanmıştı.

Boksta doping şoku... Olimpiyat başlamadan Türkiye fire verdiBoksta doping şoku… Olimpiyat başlamadan Türkiye fire verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.