Ölüm döşeğinden Paris’te evlilik teklifine: Çılgın bir yolculuk

Eski erkek arkadaşının saldırısına uğrayan ve mucize denebilecek şekilde hayatta kalan Tracy Otto'nun hayata tutunma, Paralimpik olimpik sporcu olma, bu arada bir Türk sporcuyla yakın arkadaşlığı olağanüstü bir öykü. Üstelik sonu çok mutlu bitiyor.

Spor 8 Eylül 2024
Model olma hayali olan Tracy Otto, Paralimpik Oyunları'na katılma hakkını kazandıktan sonra 'Başardın' (Made it) yazan şapkasıyla...

Florida’da yaşayan Tracy Otto, 2019 yılının eylül ayında erkek arkadaşının evinden gitmesini istedi. Onu kovmuştu. Bunun nedeni hiç bitmeyen kavgalardı. Öyle bir duruma gelmişti ki ağustosta kedisine saldırmasından sonra erkek arkadaşı tutuklanmıştı. Erkek arkadaşı eşyalarını toplayıp gitti. Tracy Otto, evin bütün kilitlerini değiştirdi. Hayatında bir daha onu istemiyordu.

26 Eylül 2019’da yeni biriyle tanıştı: Ricky Riessle… Bir kaç kere buluştular. Yeni bir ilişkiye yelken açmıştı. İyi bir fiziğe sahip olan ve modellik yapan Tracy Otto’nun hayatı 24 Ekim 2019’da değişti. Yeni sevgilisi Ricky Riessle ile buluştular, eve gittiler. Beraber uyudular. Aniden yüksek bir sesle uyandılar. Otto’nun gözüne bir el feneri tutuldu. Ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Sonra sesi duydu. Bu sesi tanıyordu, eski erkek arkadaşıydı. Elinde havalı bir tüfek vardı. Yanında kelepçe ve bıçak seti getirmişti. Yataktan kalkmaları için bağırdı. Onları öldüreceğini söyledi. Eğer intihar etmezse polisi arayıp cinayeti itiraf edeceğini anlattı.

Saldırıdan sonra Tracy Otto uzun süre tedavi gördü.

O dönem 23 yaşında olan Tracy Otto’nun anlatımına göre her şey çok ani oldu. Beyni anında kapıları kapattı. Saldırgan, ona defalarca yumruk attıktan sonra yeni erkek arkadaşı Riessle’ye iki el ateş etti ve sırtından bıçakladı. Bu darbe Riesle’nin akciğerinin çökmesine neden oldu. Saldırgan, daha sonra Otto’yu sol gözünden vurdu, ardından boynunun arkasından bıçakladı. Ona cinsel saldırıda bulundu. Ve daha sonra polisi aradı ve “Sevgilimi ve onun yeni erkek arkadaşını öldürdüm” dedi. Tracy Otto ve Ricky Riessle acil olarak hastaneye kaldırılırken saldırgan ise karakola götürüldü.

Busenaz Sürmeneli'ye trafikte saldırı: Küfür edip tokat attı, ardından tutuklandıBusenaz Sürmeneli’ye trafikte saldırı: Küfür edip tokat attı, ardından tutuklandı

Saldırı, Otto’nun hayatını tamamen değiştirdi. Aylarca süren tedaviden sonra felç olup tekerlekli sandalyeye mahkum olmakla kalmadı. Sol gözünü kaybetti. Vücudu termal olarak sıcaklığı düzenlememeye başladı. Yani terleme yetisini kaybetti. Güneşte oturduğunda vücut sıcaklığı yükselmeye başladı. Bu da krizlere neden olduğu için özel önlemler almak zorunda kaldı. Bağırsak ve mesanesi işlevsiz kaldı. Bu yüzden vücuduna özel aparatlar takıldı. Otto, yutmayı, yemeyi ve tekrar oturmayı öğrenmek zorunda kaldı. Aradan beş yıl geçtikten sonra hâlâ vücudunun nasıl çalıştığını yeniden öğrenen Otto şunları söylüyor: “Beynim vücudumun geri kalanıyla iletişim kuramadığı için bir şey yanlışsa, bunu hissedemiyorum. Böyle bir durumda vücudum savaş moduna giriyor ve kan basıncım yükseliyor. Bu, vücudumun ‘Hey, bir sorun var’ deme şekli. Ama böyle durumlarda nöbet ya da kalp krizi, felç geçirebilirim ya da ölebilirim. Ve bu her an olabilir.”

Saldırıdan sonra Otto, yutmayı, yemeyi ve tekrar oturmayı öğrenmek zorunda kaldı.

Saldırının üzerinden iki yıl geçti. Bu dönemde en büyük destekçisi beraber saldırıya uğradığı Ricky Riessle oldu. Otto hastaneden çıkmıştı ama durumu nedeniyle geleneksel işlerde çalışma imkanı kalmamıştı. Çok boş zamanı vardı. 2021 mart ayında sevgilisiyle arabadayken aklına bir fikir geldi: Neden okçuluğu denemeyeyim?

Sevgilisi ona ‘Ellerin çalışmıyor’ dedi ama Otto bir yolunu bulabileceğini düşündü. Araştırma yaptı ve kendine uygun bir okçuluk kursu buldu. Bir hafta sonra ilk atışını yaptı. Hayatında attığı ilk okla hedefi vurdu ve adeta büyülendi. Artık bir amacı vardı.

Otto, oklarını fırlatmak için küçük bir metal klipsi ısırarak kullandığı özel bir sistem kullanıyor.

Özel olarak tasarlanmış bir yay yaptırdı. Eskiden okları sağ omzundan atıyordu, ancak şimdi ağzını kullanıyor: “Bileğimde adaptif bir serbest bırakma aparatım bulunuyor. Şapkamın içinden geçen bir kablosu var ve oku serbest bırakmaya hazır olduğumda ısırdığım kapalı pim var. Oku fırlattığımda yayın düşmesini engelleyen şapka ve eldivenle kostümüm tamamlanıyor.”

Büyük hedefleri vardı. Hemen Paralimpik Oyunları’na gitmek istiyordu. Antrenmanlarımın ikinci haftasında ‘Yarışmak nasıl bir şey?’ diye sordu. Otto kısa süre sonra ülkeyi gezerek turnuvalara katıldı. Paralimpik kategorisindeki tek kadın Amerikalı okçu olarak, asgari bir puanı karşılamalıydı. 72 ok atarak, 720 puanın 520’sini alması gerekiyordu. 2023 yazında bu hedefe ulaştı. 2023 yılı onun için önemliydi. Ocak ayında kendisine sadıran eski sevgilisi birinci derecede cinayete teşebbüs, ağır yaralama, cinsel saldırı ve hırsızlık suçlarını kabul etti. Bunun karşılığında 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tracy Otto, Pris’te Paralimpik Oyunları’na katılarak hayalini gerçekleştirdi.

2024’ün başında hedef Paralimpik Oyunları’ydı. Üç etaplı bir seriye katıldı. Florida’da erkek arkadaşı ve spordan hayatına her anlamda yardımcısı Ricky Riessle ile yemek yiyordu. Riesle, ona bir kutu verdi. Kutunun içinde ABD Milli Takımı için ‘Paralimpik Oyunları’na katılmaya hak kazadığını belirten yazının bulunduğu bir şapka vardı. 28 yaşındaki sporcu şaşkındı: “Kutuyu bana gösterdiğinde yemek yiyordum, ağzımda yemek vardı. Bu yüzden yiyordum ve ağlıyordum ve her yerde kameralar vardı.”

Otto, Amerika Birleşik Devletleri okçuluk takımına seçilmişti, Jason Tabansky ile karma takımlarda ve W1 açık bireysel yarışmasına katılmaya hak kazanmıştı.

Otto, Nil Mısır’a Türkçe not yazdı.

Katıldığı turnuvalarda 2002 yılında İstanbul Fatih’teki apartmanının beşinci katından düşüp felç kalan Türk sporcu Nil Mısır ile yakın arkadaş oldu. Onu Türkçe not yazacak kadar seviyordu: Nil’im! Sen çok özlüyorum. Size iyi şanslar dilemek istedim ve sizi Hava Mesta’da görmeyi istiyorum. Tracy’yi seviyorum. (Editörün notu: Yazım hataları olduğu gibi bırakılmıştır.) Nil Mısır’ın ona yanıtı şöyleydi: “Tanıştığımız güne ait bir fotoğraf, arkasında dünyanın en güzel cümleleri hem de Türkçe… Ben de seni seviyorum Tracy’im. Hep böyle güzel kalman dileğiyle.”

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

USA Archery (@usaarchery)’in paylaştığı bir gönderi

Madalya almadı ama aşkta kazandı

Sonunda düşü gerçek oldu. Paris’e geldi. Tracy Otto, hem bireysel hem de karma takım oyununda çeyrek finalde yenilerek Paralimpik Oyunları’na veda etti. Ama bu onun kaybettiği anlamına gelmiyordu. Saldırıda yanında bulunan ve onu hiç terk etmeyen Ricky Riessle Eyfel Kulesi’nin altında ona evlenme teklif etti. 28 yaşındaki Otto bu teklifin ardından müjdeyi verdi: Hamileydi. Yani bir değil iki kutlama yapacaklardı.

Ricky Riessle, Otto’nun her zaman yanında.

Otto, başına gelenler ve günlük hayatta karşılaştığı zorluklar konusunda açık sözlü. Her şeyini elinden almaya çalışan bir canavar tarafından yok edilmeyi kabul etmedi. Otto, kendi ifadesiyle ‘bu dünyada bir umut ışığı olmak’ için hayatını değiştiren gece dahil her şeyi açık açık konuşuyor. Şiddete maruz kalmış diğer kadınların yalnız olmadıklarını bilmelerini istiyor. 2025 ocak ayında anne olmaya hazırlanan sporcu şöyle diyor: “Ölüm döşeğinden Paralimpik Oyunları’na kadar olan süreç çılgın bir yolculuktu. Kendime ve nişanlıma hayranım. Her zaman bu dünyada bir etki bırakmak istedim. O kadar çok karanlık ve nefret var ki… Benim gibi incinmiş insanlara örnek olmalıyım. Dürüst olmak gerekirse çok yorucu. Ricky’nin bana yardım etmesi, iyi olduğumdan emin olması benim için büyük bir şans. Ama gerçekten zor, bir şeyi kaldırmak bile bana başıma gelenleri hatırlatıyor. Vücudunuz artık olması gerektiği gibi çalışmıyor. Ama tünelin sonunda bir ışık var. Bu ışık üzerinde çalışıp bu yol boyunca çok şey öğrenmem. Hayatım şimdi çok daha iyi, eskisinden çok daha renkli, sevgi ve kahkaha dolu.”

Yararlanılan kaynaklar: BBC, ABC, People

Golbolda üst üste üçüncü altın madalya geldi: Paralimpik sporcular tarihi bir başarı elde ettiGolbolda üst üste üçüncü altın madalya geldi: Paralimpik sporcular tarihi bir başarı elde etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.