Oyuncu değil oyun! Derbiyi kim kazanır?

10Haber'in iki duayen spor yazarı Uğur Vardan ile Bağış Erten, Süper Lig'in en önemli maçı Fenerbahçe- Galatasaray derbisinin röntgenini oynanmadan çekti. İşte sonuçlar...

Spor 24 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Bağış Erten ve Uğur Vardan derbide Fenerbahçe ve Galatasaray'ı masaya yatırdı.

Fenerbahçe ve Galatasaray gazozuna maç yapsalar yine de Türkiye’de gündem olurlar. Kaldı ki yüzyılı aşan ezeli rekabette iki takım da çok özel bir sezon geçiriyor. Şu ana kadar yaptıkları 16 maçta aldıkları 14 galibiyet, ber beraberlik ve bir yenilgiyle 16. haftalar itibariyle 43 puanla Süper Lig rekorunu kırdılar. Fenerbahçe son altı maçtır kendi evinde bir kez yenebildiği Galatasaray’ı bu kez eli boş göndermek istiyor. O bir galibiyetin de İsmail Kartal yönetimindeki Fenerbahçe’nin aldığını hatırlatalım.

Galatasaray ise averajla ikinci geldiği Ülker Stadı’ndan lider çıkmak istiyor. Okan Buruk, geçen sezon Jorge Jesus yönetimindeki Fenerbahçe’yi iki maçta da 3-0 yenmeyi başarmıştı. 10Haber’in iki duayen spor yazarı Uğur Vardan ile Bağış Erten’e Kadıköy’deki müthiş mücadeleninn röntgenini çektirdik… Bakalım onlar derbi için ne söylüyor?

Titanların savaşı... 2024'e kim lider girecek?Titanların savaşı… 2024’e kim lider girecek?

Fenerbahçe – Galatasaray derbisinin sonucu şampiyonu belirler mi?

Uğur Vardan – Belirlemez, ligin bitimine çok çok uzun süre var. Lakin kim galip gelirse gelsin iki taraf için de moral-motivasyon anlamı taşıyor. Ve de artık sosyal medya üzerinden yapılan ama çoğu kez geçmişin tatlı şakalarını aşan birbirini aşağılama, yok sayma ve sürekli düşman gösterme kültürüne hizmet edebilir tabii ki.

Bağış Erten  –  Henüz bu aşamada tek bir maçla pek bir şey belirlenmez. Ama kaybeden takımın küfesi ağırlaşır. Hatta Fenerbahçe kaybederse ekstra ağırlaşır. Sarı-Kırmızılılar için hâlâ bir kredi var. Deplasmanda oynuyorlar, özgüvenleri iyi, geçen senenin şampiyonu bu takım. Fenerbahçe ise hem tarihin yükünü taşıyor hem sezonun. O yüzden ev sahibi kaybederse biraz daha fazla sarsılır.

Son beş yılda Galatasaray deplasmanda üç kez kazandı, İsmail Kartal son derbi galibiyetini aldı. Maçın Kadıköy’de oynanması kimin avantajı?

Uğur Vardan –  Yakın geçmişe kadar bu derbi için ‘Fenerbahçe favoriyse kazanır’, ‘Galatasaray favoriyse Fenerbahçe kazanır’, ‘Favori yoksa Fenerbahçe kazanır’ şeklinde öngörüler vardı. Son dönemde bu denge (!) değişti, Sarı-Kırmızılı cephe ön plana çıkmaya başladı. Bu maçta tabii ki ev sahibi olma avantajıyla Fenerbahçe bir tık önde görünüyor ama sonuç sanırım 90 dakika ve uzatmalarda daha sağlam, sakin ve stratejisine bağlı olup bunu sahaya yansıtabilen tarafa göz kırpacak. Ama galiba beraberlik en mantıklısı…

Bağış Erten – Derbilerde, hele de bu derbide son 10 maçın 9’unu deplasmanda aynı takım kazansa bile yine favori olamaz. Tarih neler gördü neler… Kadıköy bu derbinin atmosfer zirvesidir. Her durumda Fenerbahçe’yi favori yapıyor bu. İnanmayan bahis oranlarına baksın.

Cezalar açıklandı: Fenerbahçeli Fred'e üç maç, İstanbulspor hükmen yenikCezalar açıklandı: Fenerbahçeli Fred’e üç maç, İstanbulspor hükmen yenik

TFF saldırı ve hakem tartışmaları ortasında iki takımın hakem Arda Kardeşler’in tepkisi nasıl olur? Hakemin yönetimi maçı ne kadar etkiler?

Uğur Vardan –  Hakemler uzun süredir kötü ama futbolun diğer bileşenlerinden daha fazla değil, Bizde başarısızlıkları kendisinden başka her şeye bağlama kültürü fazlasıyla yaygındır. Hayatın bütün alanlarında özellikle de futbolda… Halil Umut Meler’e karşı yapılan vandalca saldırıya rağmen aradan geçen sürede bu refleks ortadan kalkmadığına göre olası bir mağlubiyette sahadan yenik ayrılan tarafın faturayı hakeme kesme olasılığı yüksek. Umarım hakem de bu tür mazeretlere sığınma fırsatı sağlayan bir yönetim göstermez.

Bağış Erten –  Feyyaz Yiğit’in kulakları çınlasın (video yukarıda) hakem meselesinin ayarını acayip bozduk. Öyle böyle bozmadık. İnanılmaz bozduk. Bozduk, bozduk, bozduk daha da bozulmaz dedikçe daha da bozduk. Önünü alamadık yani. Lost’un son sezonundan beter oldu. Geçen sezon Giresunspor maçından sonra Fenerbahçe Arda Kardeşler için ‘artık onu istemiyoruz’ diye açıklama yaptı. Okan Buruk da aynı hakem için yine geçen sezon Kayserispor maçı sonrası çıktı dedi ki, ‘Onun bu maça atanması art niyetli’. Şimdi yazık değil mi adama? Nasıl çıkıp iyi maç yönetebilir ki böyle bir ortamda?

Hakemden sahaya inelim. Kalede hangisi öne çıkıyor? Livakovic mi Muslera mı?

Uğur Vardan –  Kâğıt üstünde bugüne kadarki derbi performanslarıyla Muslera öne çıkıyor ama sonucu onların eldivenleri değil karşısında oynayanların vuruş kalitesi belirler diye düşünüyorum.

Bağış Erten –  Muslera bu derbinin açık ara daha iyi tarafı. Yılların tecrübesi ve kazanma odaklı. Livakovic geleli daha üç ay oldu. Henüz böyle bir performansın yanına yaklaşamadı. Tamam Muslera biraz yaşlandı, eskisi gibi değil belki ama böyle maçlarda seviyesi hep başka. Livakovic için tek çıkış noktası şu: Bu takıma bir maç kazandırması lazım ve bundan iyi bir fırsat yok.

Fenerbahçe - Galatasaray derbisi Arda Kardeşler'e emanetFenerbahçe – Galatasaray derbisi Arda Kardeşler’e emanet

Galatasaray’da Davinson belirsizliği var. Hangi savunma öne çıkıyor? Fenerbahçe mi Galatasaray mı?

Uğur Vardan –  Ben Nelsson’un iyi bir savunmacı olduğu kanaatinde değilim. Bu sezon çok daha az forma şansı bulmasının da etkisiyle çok daha sorunlu bir grafik çiziyor. Fenerbahçe defansı ise rakip kontra atak oynadığında dengesi bozulan bir görüntü verdi bu sezon. Bence bu maçtaki sahaya çıkacak olası isimler eşliğinde ikisi de eşit noktalarda duruyorlar.

Bağış Erten –  Davinson Sanchez oynamazsa bu Galatasaray’ı etkiler. Çünkü defansın duracağı yer değişiyor o yokken. Pres alanı büyüyor, oyun kurulumu sekteye uğruyor ve Galatasaray’ın istediği oyunu oynaması zorlaşıyor. O yüzden doğru ikiliyle çıkabilmek çok önemli. Fenerbahçe’nin ise yumuşak karnı defans ikilisi. Djiku tamam, fakat yanında Becao oymayınca kalite düşüyor. Son maçta Serdar da sırıttı. İki takım da eksik stoperle çıkarsa bol gollü bir maç olabilir.

Galatasaray taraftarı üç yıl sonra Kadıköy'deGalatasaray taraftarı üç yıl sonra Kadıköy’de

Gelelim orta sahaya… Fred’in yokluğunda orta saha savaşını kim kazanır? Fenerbahçe mi Galatasaray mı?

Uğur Vardan –  Yapı statiğinde bir binanın ayakta durması için güçlerin eşit olarak dağıtılarak karşılanması gerekir. Bu sezon için Fenerbahçe’de Fred savunmayla hücum arasındaki bağlantıyı üstlenen en önemli kilit taşıydı. Modern futbolda bu tür alışverişleri bir tek isme bağlamaktan ziyade takım oyunu olgusu içinde meseleleri çözmek zamanın ruhuna daha uygundur. Bu maçta İsmail Kartal’ın Fred’in yokluğunu daha dengeli bir şekilde telafi etmesi gerekiyor. Fred birçok yorumcunun da altını çizdiği gibi birkaç kişilik oynuyordu. Yerine sahaya çıkması beklenen öncelikli isim Crespo bu türden bir efekte sahip değil elbette ama ortak bir mücadele ruhu ve dayanışmayla Brezilyalı yıldızın yokluğu aşılabilir. Galatasaray’da ise Torreira ve Kaan Ayhan bugüne kadar sahaya sürülen isimler içinde en dengeli ve efektif ikili oldu.

Bağış Erten – Fred Fenerbahçe için çok önemli. Aynı anda hem 6, hem 8, hem 10 numara olabiliyor. Takım omurgasının en önemli parçası. Yokluğunun takımı etkilememe ihtimali yok. Fakat bir de Adana Demirspor deplasmanı var. Maç berabere bitse de Fenerbahçe göz doldurmuştu ve orada yoktu Fred. Galatasaray’ın elinde ise Torreira var ve inanılmaz bir sezon geçiriyor. Makelele/Kante seviyesi bu. Eğer maç orta saha mücadelesine kalırsa Galatasaray büyük avantaj sağlar.

Edin Dzeko ve Mauro Icardi takımlarının anbüyük kozları.

Hangi forvet öne çıkıyor? Dzeko -Tadic İrfan mi? Icardi – Zaha- Kerem mi?

Uğur Vardan –  Bence bu maçta forvet hatlarından çok orta sahaların ve takımın diğer parçalarının yapacağı katkılar öne çıkacak ve mücadelenin skorunu belirleyecek.

Bağış Erten – Michael Jordan’ın en formda olduğu dönemde NBA’in en iyi guard ikilisi hangisi sorusunun cevabı şöyledi: Jordan ve yanında oynayan herhangi biri. Derbide Zaha 11’de forma bulmayabilir, Kerem kötü oynayabilir. Ama Icardi çıkar, bir sihir yaratır. Golsüz derbisi yok. Son haftalarda suskun, ki bu ona köstek olmaz, tersine tahrik eder. Dzeko-Tadic (İrfan’ı buraya koymam ben) ise ligin en iyi ikilisi. Böyle maçları o kadar çok oynadılar ki, rahat olacaklardır. O yüzden tartının iki tarafı da epey ağır.

Maça damga vuracak oyuncu kim olur? Maçta favoriniz kim?

Uğur Vardan –  Fenerbahçe’de Szymanski, Galatasaray’da da Kerem olabilir…

Bağış Erten –  Galatasaray adına bence Ziyech çok önemli. Varlığıyla değil ama, yokluğuyla. Çok kariyerli ve müthiş teknik bir oyuncu. Ancak Galatasaray’ın pres gücünü negatif etkiliyor. O geri koşmayınca Torreira’nın hâkim olması gereken alan büyüyor. Takım da biraz geride durunca pres işlemiyor. O yüzden Ziyech’in varlığı da yokluğu da kritik. Fenerbahçe’de ise aynı kritik durum Fred için geçerli. Yokluğunu nasıl kapatacak Fenerbahçe? Daha geride mi duracak? Crespo-İsmail fazla defansif mi olacak? Maça damga vuracak şey oyuncu değil oyun olacak. Kim istediği gibi pres yaparsa oyunu o alacak.

Fenerbahçe son maçta Galatasaray'ı geçti... 2023'ü lider bitirdiFenerbahçe son maçta Galatasaray’ı geçti… 2023’ü lider bitirdi

Bu durumda sezon başından beri bakıldığında hangi teknik direktör öne çıkıyor? İsmail Kartal mı Okan Buruk mu?

Uğur Vardan –  Okan Buruk özellikle Şampiyonlar Ligi serüvenindeki Bayern maçlarında takımının ortaya koyduğu oyun, kurgu, strateji ve mücadele ruhuyla hanesine çok önemli puanlar yazdırmıştı. Ama genel olarak değişiklik hamleleri konusunda iyi sınavlar vermedi ve sürekli aynı bahaneye, ‘Tam değişiklik yapıyorduk ki golü yedik’e sığındı. Ben onun Galatasaray’daki kariyerinde yıldızlara dayalı bir yönetimi benimsediği kanaatindeyim, durum böyle olunca da ipleri yıldızlara vermiş oluyor ve bazı isimlerin kaprisi sonuçlarda ön plana çıkıyor. İsmail Kartal’ın da benzer sorunları var, o da yıldızlarda oluşan bir takımın başında. Lakin önde basma konusunda başarılı bir kimya oluşturdu ve ekibi özellikle bu stratejiyle maçları kazandı. Lakin Trabzonspor ve özellikle Nordsjaelland gibi sert virajlarda taktik olarak iyi sınavlar veremedi. Öte yandan Buruk maçı kaybederse derbinin deplasmanda oynanma gerçeğiyle birlikte kendi camiası tarafından Kartal kadar yıpratılmaz diye düşünüyorum.

Bağış Erten – İsmail Hoca bu kadar muhteşem gitmesine rağmen kafadaki tereddütleri bir türlü silemedi. Ağzıyla kuş tutsa ofsayt diye iptal edecek olanlar var. Okan Buruk, Şampiyonlar Ligi maçlarında bile bir sihir katmaya çalışırken İsmail Hoca’nın değişiklik zamanlaması bile aşağı yukarı hep aynı. Kimin gireceği, kimin çıkacağı hiç değişmiyor. Okan Buruk oyuna daha müdahil bir hoca ve avantaj onda.

TFF Süper Kupa formatını değiştiriyor: Dört takım, Suudi Arabistan...TFF Süper Kupa formatını değiştiriyor: Dört takım, Suudi Arabistan…

Son olarak Süper Lig’de oynanacak karşılaşma cuma günü yapılacak Süper Kupa finalini nasıl etkiler?

Uğur Vardan – Bu maçın sonucuna göre bir etki olabilir. Ama asıl etkinin Süper Kupa maçının Cumhuriyetimin 100. Yılı’nda yurdun herhangi bir yeri yerine Suudi Arabistan’da oynanmasına ilişkin tepkiyle yaratılması gerektiğini düşünüyorum. Bu federasyonun yönetimi boyunca gösterdiği performansta bunun açık ara en kötü hamle olduğu kanaatindeyim. Bu karara ortak olan iki kulüp yönetimin de benzer şekilde bu maça ilişkin vebali tarih boyunca üzerlerinde taşıyacaklarını düşünüyorum.

Bağış Erten –  Süper Kupa’yı bağlamından kopardılar. Kimse o kadar önemsemiyor bence. O yüzden zirveyi ligde göreceğiz. Orayı kazanan Süper Kupa’ya moral taşır ama büyük bir etkisi olmaz. Cuma günkü maç daha çok Masterchef’teki ödül oyunu gibi. Alınsa güzel olur, ama olmasa da olur. Asıl dokunulmazlık oyunu ligde. Kimin gideceğini orası belirleyecek. Gerisi fasa fiso.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.