Öznur hedefi vurdu, Serkan altına koştu: Paralimpik şampiyonu

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda milli sporcular tarih yazdı. Okçulukta dünya rekortmeni Öznur Cüre Girdi altın madalya kazandı. 100 metre finalinde Serkan Yıldırım fotofinişle zafer elde ederek Türkiye'nin para-atletizmdeki ilk altınına imza attı.

Spor 1 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
2024 Paralimpik Oyunları'nda milli sporcular bir güne iki altın madalya sığdırdı.

Paris’te düzenlenen 2024 Paralimpik Oyunları’nda milli sporcular birbirinden farklı branşlarda sahne aldı. Oyunların ilk gününde gerçekleştirilen sıralama atışlarında dünya rekoru kırarak serisini birincilikle noktalayan Öznur Cüre Girdi, son 16 turunda Endonezya’dan Teodora Audi Ferrelly’le karşılaştı. Rakibini 143-128 yenerek yenen Öznur çeyrek finale çıktı.

Milli sporcu Öznur çeyrek finalde Hindistan’dan Sarita Adhana’yla karşılaştı ve bu müsabakada da çok iyi atışlar yaparak rakibini 145-140 mağlup edip altın madalya ilerleyişini sürdürdü. Yarı finalde Büyük Britanya’dan Jodie Grinham’la karşılaşan Öznur bu karşılaşmadan da 145-143’lük zaferle ayrılıp adını finale yazdırdı. Dünya rekortmeni milli sporcu Öznur Cüre Girdi final maçında İran’dan Fatemeh Hemmati’yle kozlarını paylaştı. Rakibini 144-141 yenen Öznur, 2024 Paralimpik Oyunları’nda altın madalyanın sahibi oldu.

16 yıl sonra bir ilk

Öznur Cüre Girdi, para okçulukta 16 yıl sonra Türkiye’ye paralimpik oyunlarda altın madalya kazandırdı. Pekin 2008’de Gizem Girişmen, kadınlar klasik yayda Türkiye’ye hem bir kadın sporcu olarak hem de para okçulukta ilk altın madalyayı getirmişti. Türkiye’ye para okçulukta 16 yıl sonra Paris 2024’te altın madalya getiren Öznur Cüre Girdi, daha önde Tokyo 2020’de makaralı yay karışık çiftlerde Bülent Korkmaz’la gümüş madalya almıştı. Kariyerinde dört Avrupa ve iki dünya şampiyonluğu olan Öznur, paralimpik şampiyonu da olarak tarihe geçti.

Serkan Yıldırım’dan tarihi zafer: Dünyanın en hızlı para-atleti

Paralimpik Oyunları öncesi sınıflandırma problemi yaşayıp burada yarışıp yarışamayacağı belli olmayan milli sprinter Serkan Yıldırım hukuk mücadelesini kazanarak Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nın yarışma listesine elemelerin başlamasına saatler kala girebilmişti. Uluslararası Paralimpik Komitesine karşı Alman mahkemesinde açtığı davayı kazanan Serkan, eleme yarışını lider bitirerek T12 kategorisinde adını 100 metre finaline yazdırmıştı.

Stade de France’da koşulan finalde Serkan Yıldırım 10.70’lik zamanıyla altın madalyanın sahibi oldu. ABD’den Noah Malande 10.71’le gümüş, Brezilya’dan Joeferson Marinho de Oliveira bronz madalya elde etti. Daha önce para atletizmde Rio 2016’da erkekler 1500 metre T11 sınıfında Semih Deniz’le bronz madalya kazanan Türkiye, bu branşta ikinci madalyasını kazandı. Milli sporcu, Türkiye’ye para atletizme altın madalya getiren ilk isim olmayı başardı.

Türkiye rekoru şimdiden egale etti

Öznur’un okçuluk, Serkan’ın ise atletizmde altın madalyaya uzanması sonrası bir önceki gün para tekvandoda Mahmut Bozteke’nin açtığı kapıda altın madalya sayısını üçe yükselten milli sporcular şimdiden Türkiye tarihinin Paralimpik Oyunları’ndaki en başarılı derecesini egale etti. Bu altın madalyalarla Rio 2016’daki rekor olan üç altın madalyayı şimdiden yakalayan Türkiye, önemli bir başarı elde etti. Paris 2024’te kapanış 8 Eylül’de olacak ve Türkiye bir madalya daha alması durumunda tarihinin en iyi Paralimpik Oyunlarını geçirecek.

Aysel ve Muhammet’ten gümüş madalya

Yusuf Dikeç’in Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda damga vurduğu atıcılık sporuna gönül veren milli sporcu Aysel Özgan kadınlar P2 10 metre havalı tabanca SH 1 sınıfında sahne aldı. Chateauroux Atıcılık Merkezi’ndeki para atıcılık müsabakasında Aysel 231.1 puanla finali tamamlayarak gümüş madalya kazandı. Aynı seride mücadele eden bir diğer milli sporcu Ayşegül Pehlivanlar ise 190.9 puanla dördüncü olarak madalyayı kıl payıyla kaçırdı. Atıcılık P2 10 metre havalı tabanca SH 1 sınıfında altın madalyayı İran’dan Sarah Javenmardi, bronz madalyayı ise Hindistan’dan Rubina Francis aldı.

Atletizm branşında ise erkekler cirit atma F57 sınıfında milli sporcu Muhammet Khalvandi performansını sergiledi. Stade de France’da düzenlenen etkinlikteki finale toplam 11 sporcu katıldı. Muhammet 49,97 metrelik atışıyla müsabakayı ikinci sırada tamamladı ve gümüş madalya elde etti. Altın madalyayı Özbekistan’dan Yorkinbek Odilov 50,32 metreyle, bronz madalyayı ise 49,46’lık atılıyla Brezilya’dan Cicero Valdiran Lins Nobre aldı.

Golbol’da İsrail’e karşı zafer günü

Türkiye Golbol Kadın Milli Takımı A Grubu’ndaki üçüncü ve son maçında İsrail’le karşılaştı. Maçın ilk yarısını 4-0 önde tamamlayan milli takım, karşılaşmayı da 5-4 kazandı. Milliler 3 Eylül Salı günü çeyrek final maçına çıkacak.

Turgut Aslan Yaraman madalyayı saliselerle kaçırdı

Erkekler 100 metre sırtüstü S8 sınıfında mücadele eden milli para yüzücü Turgut Aslan Yaraman, Paris La Defense Arena’da düzenlenen final yarışında sahne aldı. Milli sporcu iyi bir performans göstermesine karşın madalyayı sadece 30 saliseyle kaçırdı. Turgut 1.07.72’lik derecesiyle dördüncü olurken, bronz madalyayı alan İsrailli sporcu Malyar Mark 1.07.42’lik zamanla yarışı bitirdi. Altın madalyayı İspanya’dan Inigo Llopis Sanz 1.05.58, gümüş madalyayı ise Japonya’dan Kota Kubato 1.07.03’lük derecesiyle kazandı.

Abdullah Öztürk tarih yazdı, Mahmut Bozteke Türkiye'ye ilk altını kazandırdıAbdullah Öztürk tarih yazdı, Mahmut Bozteke Türkiye’ye ilk altını kazandırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.