Paris’te meşale yanıyor! Milliler için özel film

Türkiye'nin 102 sporcu ile katılacağı Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın resmi açılış töreni bugün yapılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, oyunlar için özel reklam filmi hazırladı. Futbol ve hentbolde maçlara devam edildi.

Spor 26 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Olimpiyatın açılışında Eyfel Kulesi'nde ışık şovu yapılacak.

Paris’te Olimpiyat Oyunları’nın resmi açılış töreni heyecanı yaşanıyor. Olimpiyatlar tarihinde ilk kez bir açılış töreni şehrin içinde yapılacak ve halka açık olacak. Tören binlerce sporcuyu taşıyan 85 geminin Seine Nehrindeki Austerlitz Köprüsü’nden hareketiyle başlayacak. Sporcuları taşıyan gemilerin altı kilometrelik yolculuğu Iena Köprüsü’nde son bulacak. Açılış töreninin Seine Nehri’ndeki ayağında sporcuları taşıyanlarla beraber toplam 180 gemi veya tekne yer alacak.

Törene katılan delegasyonlar Seine Nehri’ndeki yolculukları sırasında ülkenin önde gelen tarihi ve turistik mekanları Notre Dame Katedrali, Paris Belediye binası, Louvre Müzesi, Tuileries Bahçesi, Les Invalides Anıtı, Grand Palais (Büyük Saray) ve Eyfel Kulesi’nden geçecek. Törene katılanların yaklaşık 326 bininin Seine Nehri iskelelerinden gösterileri takip etmesi beklenirken Paris’in farklı noktalarına yerleştirilen 80 dev ekran sayesinde isteyen töreni ücretsiz izleyebilecek. Açılış töreninin bilet fiyatları 900 ile 2700 euro arası değişiyor. Tören sırasında olimpiyat meşalesinin de elden ele dolaşması bekleniyor. Meşaleyi taşıyacak isimler arasında eski futbolcu Zinedine Zidane, rap şarkıcısı MC Solaar gibi isimler yer alıyor. Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle olimpiyat oyunları sırasında tarafsız sporcu statüsünde müsabakalarda yer alacak Rus ve Belaruslu sporcular açılış törenine katılmayacak. Gazze’ye yönelik saldırılarına devam eden İsrail’in Olimpiyat Oyunları’ndan men edilmesi çağrıları ise cevapsız kaldığından İsrailli sporcular açılış töreninde yerini alacak. Açılışa İsrail’in Cumhurbaşkanı İsaac Herzog’un da aralarında olduğu 110 devlet ve hükümet liderinin katılması bekleniyor.

Türkiye 191. sırada

Oyunlarda Türkiye törende 191. sırada geçiş yapacak. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan milli boksör Busenaz Sürmeneli ile milli okçu Mete Gazoz Türk bayrağını taşıyacak. Olimpiyatların doğuş yeri olarak adlandırılan Yunanistan kafilede ilk sırada yer alacak. İkinci sırada ise mültecilerin takımı olacak. Oyunların ev sahibi Fransa ise son sırada törene katılacak.

Mete Gazoz için Paris 2024'te erken finalMete Gazoz için Paris 2024’te erken final

32 branş 329 etkinlik

Olimpiyatlarda 32 branşta toplam 329 etkinlik yapılacak, 10 bin 500 sporcu, madalya mücadelesi verecek. Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda yer alan karate ve beyzbol branşları organizasyondan çıkarılırken Paris 2024 Olimpiyatları’nda ilk kez breakdans branşı olacak. Paris 2024’te mücadeleye sahne olacak branşlar şöyle: Atletizm, atıcılık, badminton, basketbol (3×3 basketbol, basketbol), binicilik (at terbiyesi, engel atlama, 3 günlük yarışma), bisiklet (BMX serbest stil, BMX yarış, dağ, yol, pist), boks, breakdans, cimnastik (artistik, ritmik, trampolin), eskrim, futbol, güreş, (grekoromen, serbest), golf, halter, hentbol, hokey, judo, kano (akarsu slalom, durgunsu), kaykay, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, ragbi, su sporları (yüzme, maraton yüzme, atlama, sutopu, senkronize yüzme), dalga sörfü, okçuluk, tekvando, tenis, triatlon, tırmanış, voleybol (plaj voleybolu, voleybol), yelken.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Paris 2024’e özel reklam filmi


Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan oyunlarda Türkiye’yi temsil edecek ‘Team Türkiye’ kafilesinde 18 spor dalında 54 kadın, 48 erkek olmak üzere toplam 102 milli sporcu yer alacak. Böylece Londra 2012’den sonra ikinci kez kafiledeki kadın sporcu sayısı erkek sporculardan daha yüksek oldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı oyunlar için özel reklam filmi hazırladı. Kurtuluş Savaşı görüntüleriyle başlayan filmde Türkiye’nin ilk kez Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla alınan 16 Ocak 1924 tarihli Bakanlar Kurulu kararına atıfta bulunularak 100 yıl önce Paris’te düzenlenen Olimpiyat Oyunları’na katıldığı hatırlatılıyor. Milli sporcuların 100 yıllık olimpiyat mücadelesinde kazandığı madalyaların ve sevinç görüntülerinin yer aldığı reklam filmi, ‘100 yıl sonra yeniden aynı ruhla Paris’teyiz’ sloganıyla sona eriyor.

Olimpiyata ayak basan ünlüler!Olimpiyata ayak basan ünlüler!

Futbol ve hentbol sonuçları

11 Ağustos tarihine kadar sürecek Paris Olimpiyatları’nda futbol ve hentbol branşlarında karşılaşmalar yapıldı. Alınan sonuçlar şöyle…

Futbol (Kadın): İspanya – Japonya 2-1
Nijerya- Brezilya 0-1
Almanya – Avustralya 3-0
Kanada – Yeni Zelanda 2-1
ABD – Zambiya 3-0
Fransa – Kolombiya 3-2

Hentbol (Kadın): Brezilya -İspanya 29-18
Danimarka- Slovenya 27-19
Almanya – Güney Kore 22-23
Hollanda – Angola 34-31
Fransa – Macaristan 31-28
Norveç -İsveç 28-32

 

Boksta doping şoku... Olimpiyat başlamadan Türkiye fire verdiBoksta doping şoku… Olimpiyat başlamadan Türkiye fire verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.