Paris’te sorunlar bitmiyor, sporcular şikayet ediyor
Fransa'da evsiz göçmenler yaklaşan olimpiyat oyunları nedeniyle otobüslerle Paris dışına sürüldü. Macron'un olimpiyatlar sırasında Paris'i 'ihtişamlı' gösterme çabasıyla başlattığı bu girişim tepkilere neden oldu.
Fransa, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları öncesinde başkentteki evsiz nüfusunu azaltmak için kapsamlı bir ‘temizleme operasyonu’ başlattı. Bu çerçevede binlerce evsiz, şehir dışındaki geçici barınma merkezlerine taşındı. Uygulama birçok sivil toplum kuruluşu tarafından ‘sosyal temizlik’ olarak nitelendirildi ve büyük tepki topladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olimpiyatların ülkenin ihtişamını sergileyeceği sözünü vermişti. Ancak Olimpiyat Köyü binlerce insanın sokak kamplarında, barınaklarda ya da terk edilmiş binalarda yaşadığı Paris’in en yoksul banliyölerinden birinde inşa edildi.
Paris’te üst düzey bir hükümet yetkilisi olan Christophe Noel du Payrat’a göre, geçtiğimiz yıl boyunca polis ve mahkemeler çoğu bekar erkeklerden oluşan yaklaşık 5 bin kişiyi şehirden tahliye etti. Şehir yetkilileri bu kişileri Lyon ya da Marsilya gibi şehirlere giden otobüslere binmeleri için teşvik ediyor.
Fransa hükümeti bahar aylarından bu yana Paris’teki evsizleri şehrin farklı bölgelerine taşımak amacıyla 10 geçici bakım merkezi kurdu. Toulouse, Bordeaux, Angers ve Strasbourg gibi şehirlerde kurulan bu merkezler, evsizlerin Paris sokaklarından çıkarılmasına olanak tanıyor. Özellikle 60’tan fazla Fransız kuruluşu, bu uygulamanın Olimpiyatlar öncesi şehrin imajını düzeltmeye yönelik bir girişim olduğunu ve evsizleri mağdur ettiğini belirtti.
Paris’te evsizlere yönelik gıda dağıtımı projeleri de bu süreçte yasaklandı. Ancak, yaklaşık 30 derneğin tepkisi sonrası bu yasak, idari mahkeme tarafından iptal edildi. Hükümetin uygulamaları, özellikle göçmenler, kadınlar ve çocuklar gibi savunmasız gruplar üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Rapora göre, son 13 ayda 12 bin 545 kişi yer değiştirdi ve bu süreçte çadır kamplarının yıkımı da hız kazandı.
Paris ve çevresinde yaşayan 100 bin evsiz için yeterli barınak alanı yok. Bu sayı Fransa’daki toplam evsiz nüfusunun yarısına tekabül ediyor. Bu nedenle hükümet geçen yıl ülke genelinde 10 geçici barınak kurdu.
Hükümet otobüs taşımanın Olimpiyatlarla bağlantılı olduğunu reddediyor. Ancak ilk olarak L’Équipe gazetesi tarafından haberleştirilen ve bir hükümet konut yetkilisinin amacın “olimpiyat alanlarına yakın yerlerde sokakta yaşayan insanları tespit etmek” ve oyunlar öncesinde onları taşımak olduğunu söylediği bir e-posta basına servis edildi.
Olimpiyatların kalbi, yaklaşık her üç kişiden birinin göçmen olduğu Seine-Saint-Denis ülkedeki en yüksek orana sahip. Hükümet bölgeyi yeniden geliştirmek için milyarlarca dolar harcadı.
Olimpiyat Köyü yakınlarındaki terk edilmiş bir çimento fabrikasından çıkarılan Çadlı Muhammed İbrahim “Olimpiyat Oyunları yüzünden kovulduk” dedi. İbrahim Paris’in güneyinde, polisin Nisan ayında sakinlerini tahliye ettiği boş bir binaya taşındı. Bir otobüs onları iki saat güneybatıya, Orleans’ın dışındaki bir kasabaya götürdü.
Otobüste bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti’nden Oumar Alamine de “Size rastgele bir bilet veriyorlar. Eğer Orleans’a giden bir biletse Orleans’a gidersiniz” diye konuştu.
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, hükümetin yıllardır evsizlere kalıcı çözüm bulma konusunda yetersiz kaldığını ve bu yükün belediyenin omuzlarına bırakıldığını ifade etti. Hidalgo, belediyenin her hafta evsiz ailelere konut sağlamak için çaba sarf ettiğini ancak hükümetin daha fazla destek sağlaması gerektiğini vurguladı.
Olimpiyat Komitesi, sosyal politikaların hükümetin sorumluluğunda olduğunu belirterek, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmedi. Ancak, eleştiriler ve evsizlere yönelik uygulamalar Olimpiyatların başlamasına kısa bir süre kala hala tartışma konusu olmaya devam ediyor.