Portekiz’e karşı milli hüzün! İş son maça kaldı

Türkiye, Euro 2024'teki ikinci maçında çok kötü bir oyunla Portekiz'e 3-0 yenildi. Milliler gruptan çıkmak için son maçta Çekya ile berabere kalmak zorunda. Savunmada Abdülkerim Bardakcı cezalı duruma düştü, Samet Akaydin sakatlandı.

Spor 22 Haziran 2024
A Milli Takım, Avrupa Şampiyonası'nda Portekiz'e mağlup oldu.

Avrupa Futbol Şampiyonası F Grubu’nda Türkiye, ikinci maçına Portekiz karşısına Dortmund’daki Signal Iduna Park Stadyumu’nda çıktı. Maçta Alman hakem Felix Zwayer düdük çalarken sarı duvar isimli tribünü kırmızı duvara çeviren Türk taraftarlar tıpkı Gürcistan maçında olduğu gibi çoğunluktaydı. Türkiye, ilk maçında Gürcistan’ı 3-1 , Portekiz ise Çekya’yı 2-1 yenerek ikinci maçlarına çıktı.

İtalyan antrenör Vincenzo Montella, ilk maçtan farklı olarak yorgunluk belirtisi gösterdiğini söylediği Arda Güler yerine Yunus Akgün’le başladı. Diğer kanatta da Kenan Yıldız yerine Kerem Aktürkoğlu vardı. İlk maçın son bölümünde sakatlanarak kenara gelen Mert Müldür yerine de Zeki Çelik forma giydi. Kaleci Mert Günok da hissettiği ağrılar nedeniyle kadroda yer almadı. Türkiye’nin 11’i Altay Bayındır; Zeki, Samet Akaydin, Abdülkerim Bardakcı, Ferdi Kadıoğlu, Kaan Ayhan, Orkun Kökçü, Hakan Çalhanoğlu, Kerem, Yunus, Barış Alper olarak şekillendi. Portekiz ise Diogo Costa, Cancelo, Ruben Dias, Pepe, Nuno Mendes, Palhinha, Vitinha, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Leao, Ronaldo 11’yle sahada yerini aldı.

İtalyan antrenör Vincenzo Montella maç öncesi bu 11 hakkında “Futbolcularımızı korumak için bu değişiklikleri yapmalıyız. Son iki gündür koruduk Arda’yı, belirli bir yorgunluğu vardı. Onunla ve doktorla konuştuk. Riske girmek istemedik. Tüm kalbimle umuyorum ki ona ihtiyacımız olmaz ikinci yarıda da. Yunus’u koymamız çok doğal şu anda. Oradaki, kanattaki futbolcular en çok efor sarf eden futbolcular. O yüzden Yunus’u tercih ettik bugün” dedi.

İlk dakikanın bitiminde Portekiz hızlı çıktı, Bernardo Silva çevirdi, Cristiano Ronaldo şutunu attı top Altay’da kaldı. 6’da Kaan, Zeki’ye uzun gönderdi. Onun ortasına Kerem hareketlendi, Ruben Dias araya girdi.  Sol kanattan gelişen atakta Rafa Leao topu Mendes’in önüne bıraktı, onun pasına Orkun Kökçü uzaklaştırmak istedi, top arka tarafa açıldı, Bernardo Silva attığı şutla durumu 1-0 yaptı.

25’te Abdülkerim Bardakcı girdiği ikili mücadele sonrası sarı kart gördü ve Çekya maçında cezalı duruma düştü. 29. dakikada Joao Cancelo, Ronaldo’ya ara pas attı, oyuncu hareketlenmedi, Samet Akaydin boşta kalan topu Altay Bayındır’a göndermek istedi, ikili arasındaki anlaşmazlıktan dolayı top kaleye yöneldi, Abdülkerim’in çizgiden çıkarma çabası sonuçsuz kaldı, Portekiz Samet’in kendi kalesine golüyle durumu 2-0 yaptı.

31’de Kerem Aktürkoğlu sol çaprazdan fırsat yakaladı ancak kaleci Costa’ya takıldı. 35’te Bruno Fernandes’in sağ çaprazdan şutu auta çıktı. 39’da Rafa Leao hakemi aldatmaya yönelik hareketten sarı gördü. Oyuncu Çekya maçında da aynı sebepten sarı görmüştü. Gürcistan maçında cezalı duruma düştü. 42’de Samet Akaydin, Leao ile girdiği ikili mücadele sonrası sarı kart gördü. Zeki de aynı pozisyonda itirazları nedeniyle sarı kartla cezalandırıldı. 45. dakikada Yunus atağa kalktı, onu düşüren Palhinha sarı gördü. İlk yarı 2-0 bitti. Opta verilerine göre Türkiye (3) – (2) Portekiz, EURO 2004’ten (5; Yunanistan – İspanya) bu yana ilk yarısında en fazla sarı kart çıkan Avrupa Şampiyonası maçı oldu.

İkinci yarı başında Orkun Kökçü kenara gelirken Yusuf Yazıcı oyuna girdi. Portekiz cephesinde sarı kartı olan futbolcular Leao ve Palhinha yerine Ruben Neves ve Pedro Neto oyuna dahil oldu.  Milliler ikinci yarıya istediği gibi başlayamadı. 55’te tribünlerden Arda Güler sesleri yükselmeye başladı. Aynı dakikanın son saniyelerinde Ruben Neves savunma arkasına gönderdi, Abdülkerim topu ıskaladı ve müdahale edemedi. Ronaldo topu götürdü, yanındaki Bruno Fernandes’e bıraktı, Fernandes boş kaleye yuvarladı ve durum 3-0 oldu. Ronaldo UEFA verilerine göre Avrupa Şampiyonası’ndaki sekizinci asistini yaptı ve bu alanda zirveye çıktı. Ronaldo aynı zaman turnuva tarihinin en golcü oyuncusu.

Golün ardından Kaan Ayhan ve Kerem Aktürkoğlu kenara geldi, İsmail Yüksek ve Kenan oyuna dahil oldu. 68. dakikada minik bir futbolsever sahaya girip Ronaldo’nun yanına gitti fotoğraf çektirip kenara geldi. 70. dakikada Yunus oyundan çıktı ve Arda oyuna girdi.

Sahaya girip Ronaldo’yla fotoğraf çektiren minik.

Türkiye’nin tehlikeli ataklarına karşı Pepe hatasız bir şekilde oynadı. 82’de bir taraftar daha sahaya girerek Ronaldo’ya koştu ve fotoğraf çektirmek istedi. 90. dakikada Portekiz çok oyuncuyla geldi. Bernardo Silva’nın şutunda Merih araya girdi ve golü önledi. Duraklama anlarında sahaya bir taraftar daha girdi ve yine Ronaldo’yla fotoğraf çektirmek için ona koştu. 90+4’te bir kişi daha sahaya indi. Portekiz sahadan 3-0 galip ayrılarak puanını altı yaptı ve gruptan lider olarak çıkmayı garantiledi. Türkiye üç puanda kaldı.

Türkiye gruptaki son karşılaşmasında 26 Haziran Çarşamba akşamı Çekya ile saat 19.00’da karşı karşıya gelecek. Portekiz ise aynı gün ve aynı saatte Gürcistan’la mücadele edecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.