Premier Lig’e son bilet Luton Town’ın

Championship play-off finalinde Luton Town ve Coventry City karşı karşıya geldi. 90 dakikası ve uzatmaları 1-1 biten maçta Luton Town, penaltılarda 6-5 kazandı ve Premier Lig’e yükselen ekip oldu.

Spor 28 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Premier Lig için son bilet Luton Town'a gitti.

İngiltere Championship’te play-off finali büyük heyecana sahne oldu. Futbolun en pahalı maçı olarak nitelendirilen mücadelede kazanan ekip Premier Lig’e çıkacak ve Premier Lig yayın hakları, maç günü gelirleri, reklam gelirleri gibi gelirlerle beraber önümüzdeki üç sezon için yaklaşık 170 milyon sterlin kazanacaktı.

Bundesliga: Her daim bir haysiyet meselesiBundesliga: Her daim bir haysiyet meselesi

İşte bu ekonomik ve manevi açıdan son derece önemli maça iyi başlayan Luton oldu. Takım, 23. dakikada Jordan Clark’la öne geçti. İlk yarı böyle bitti. 66’da Coventry, Gustavo Hamer’le skoru dengeledi. 90 dakika 1-1 tamamlandı. Uzatmalarda da gol sesi çıkmadı ve maç penaltılara gitti. İlk penaltıyı kullanan Luton, istatistiksel açıdan avantaja sahipti. Ancak iki takım da ilk 5 penaltıda hata yapmadı. 6. penaltıda Coventry’den Dabo vuruşu auta yolladı ve Luton Town, tarihinde ilk kez Premier Lig’e yükseldi. Takım, galibiyeti henüz maçın başında bir anda yerde kalan ve hastaneye kaldırılmak durumunda kalan Kaptan Tom Lockyer’e armağan etti. Oyuncunun durumunun iyi olduğu, tek üzüntüsünün takımla beraber kutlamalara katılamaması olduğu bildirildi. 

Apartman gibi stadyum

Luton Town, 2011-14 arasını 5. Lig, 2014-18 arasını 4. Lig, 2018-19’u 3. Lig’de geçirdikten sonra 2019’da yükseldiği Championship’te 4 sezon mücadele etti. Ocak 2014’ten beri takım kadrosunda bulunan Pelly-Ruddock Mpanzu, 5. Lig seviyesinde Premier Lig’e kadar aynı takımda mücadele eden tarihteki ilk oyuncu oldu. Takım, tarihinde ilk defa Premier Lig vizesi aldı ve lige sadece stadyumlarıyla dahi renk katacakları kesin.

Luton, maçlarını girişi yukarıdaki gibi olan bir stadyumda oynuyor. Maça gelen deplasman takım taraftarları ise stadyuma girmek için çevredeki apartmanların bahçelerinden geçmek durumunda kalıyorlar. Kenilworth Road isimli 10.356 kapasiteli stadyum 1905 senesinde inşa edilmiş ve o tarihten beri yenilene yenilene Luton Town’a ev sahipliği yapmış.

Premier Lig’de sezonun futbolcusu Haaland!Premier Lig’de sezonun futbolcusu Haaland!

Bleacher Report’un haberine göre takım, stadyumu Premier Lig standartlarına uygun hale getirmek için 10 milyon dolar harcamak durumunda. Neyse ki Luton, futbolun en pahalı maçını kazanıp Premier Lig’e yükselerek kasasına yüklü bir para koydu. Şayet ligde kalıcı olabilirlerse kazandıkları bu miktar daha da artacak.

1885’te kurulan Hatters (Şapkacılar) lakaplı takımın tarihindeki tek majör kupa 1988 yılında finalde Arsenal’ı mağlup ederek kazandıkları Lig Kupası’ydı. Takımın İngiliz futbolunun en üst liginde bulunduğu son sene ise 1992’ydi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.