Provedel tarihe geçti ancak o tek değil: İşte golcü kaleciler

Ivan Provedel, Lazio ve Atletico Madrid arasında oynanan Şampiyonlar Ligi maçının 90+5. dakikasında attığı kafa golüyle maça denge getirdi. Provedel takımı Lazio'ya 1 puan getirdi ve tarihe geçen golü attı. Ancak o yalnız değil. İşte futbol tarihinin golcü kalecileri...

Spor 21 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Golcü kaleciler, Provedel'in tarihi kafa vuruşuyla akıllara geldi.

Ivan Provedel, sezonun ilk Şampiyonlar Ligi akşamına damga vuran isim oldu. Lazio ve Atletico Madrid, İtalya’nın başkenti Roma’da karşı karşıya geldi. İki takımın oyun tarzı ve özellikle Atletico Madrid’in defansif yaklaşımı nedeniyle programda futbol severlerin tercih edeceği ilk maçlardan gözükmeyen mücadele tarihi bir sona sahne oldu. Maçı 1-0 geride götüren Lazio son dakikada atakları sıklaştırdı. Gol bulma ümidiyle ileri çıkan Ivan Provedel, ceza alanı içine gelen ortaya çok iyi hareketlendi. Provedel kafa vuruşunu çivi çakar gibi sert bir biçimde yaptı ve topu ağlarla buluşturdu. Provedel’in bu golü maça denge getirmekle kalmadı Lazio’ya da hayati bir puan kazandırdı.

Gol, Şampiyonlar Ligi gecesinin en çok konuşulan konusuna dönüştü. Bu güzel kafa vuruşunun ardından Provedel’in kariyerine forvet olarak başladığı, 15 yaşından itibaren kaleye geçerek bir Serie A kalecisine dönüştüğü hatırlandı. Provedel, geçen sezonun ilk Serie A maçında önündeki meslektaşı Maximiano Lopes 6. dakikada direkt kırmızı kart görünce kaleye geçti. Oyuncu eldivenleri bir daha çıkarmadı. Lopes geçtiğimiz yaz LaLiga takımlarından Almeria’ya transfer olurken Provedel, Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Lazio’nun vazgeçilmez file bekçisi oldu.

Bunun dışında akıllara hemen Şampiyonlar Ligi’nde gol atan kaleciler geldi. Provedel’in golünden önce penaltı haricinde ağları havalandıran son isim milli kaleci Sinan Bolat’tı. Sinan bu golü 2009 senesinde atmıştı ve o dönem Standard Liege forması giyiyordu. Sinan’dan önce Şampiyonlar Ligi’ne golleriyle damga vuran kaleciyse Alman Hans Jörg Butt olmuştu. Butt 2009, 2002 ve 2000 tarihlerinde ağları havalandırmıştı. Tarihteki golcü kalecilerden biri olarak öne çıkan Butt, 1994-2012 yılları arasında bir dönem Bayer Leverkusen ve Bayern Münih gibi takımların da formasını giydiği kariyeri boyunca 33 gole imza atmıştı. Şampiyonlar Ligi’nde penaltı golü atan son kaleci ise Nijeryalı Vincent Enyeama’ydı. Enyeama 2010’daki eleme safhasında Hapoel’in kalesini korurken gole imza atmış ve kariyeri boyunca da 24 kez havalandırmıştı. Butt ve Enyeama’nın golleri penaltıdan gelmişti. Bu açıdan Sinan ve Provedel’in attığı gollerin anlamı ve tarihteki yeri de onları farklı bir noktaya koyuyor.

Bu gol tarihe geçer! Şampiyonlar Ligi’nde geceye Provedel damgasıBu gol tarihe geçer! Şampiyonlar Ligi’nde geceye Provedel damgası

Tarihin en golcü kalecileri

Tarihin en golcü kalecileri listesine göz attığımız zaman Güney Amerika etkisini görmemek elde değil. Golcü kaleci kavramı, işin tekniğini sokakta öğrenen Latinler için çok da yabancı bir kavram olmanın uzağında. Tarihin en golcü 5. futbolcusu enteresan saç stili ve kalecilik tarzıyla tarihte iz bırakan Kolombiyalı Rene Higuita. Higuita’nın 24 senelik futbolculuk kariyerinde tam 43 golü var.

Dördüncü sıradaki isim bu kez Perulu. Johnny Vegas Fernandez, 20 senelik kariyerine 45 gol sığdırmış bir kaleci. Üçüncü sıradaki Jorge Campos ise Kuzey Amerika efsanelerinden. Meksika’da Pumas UNAM, ABD’de LA Galaxy formalarını uzun süre terleten kaleci 16 senelik kariyerine 46 gol sığdırmış.

Listede ikinci sırada Jose Luis Chilavert var. 1982-2004 yılları arasında kale koruyan file bekçisi sadece Zaragoza ve Strasbourg takımları için kıtayı terk etmiş. Paraguaylı kariyerine 67 gol sığdırmış.

Golcü kaleciler deyince akla gelen ilk isimde elbette Brezilya ve Sao Paulo efsanesi Rogerio Ceni. Ceni, 25 sene süren ve sadece Sao Paulo’da forma giydiği özel kariyerine tam 131 gol sığdırmayı başarmış. Takımı adına hem penaltıları hem de serbest vuruşları kullanmasıyla ünlü Ceni, 61 golü serbest vuruştan atarken 69 golü de penaltıdan atmış. Ceni’nin kariyerinde 5 maçta 2 gol atmışlığı var.

Golcü kaleci denince akla gelen ilk isim Rogerio Ceni.

Listede tanıdık isim

Listenin ilk 5 sırasının dışına çıktığımız an bizi tanıdık bir isim karşılıyor. Ülkemizde Kayserispor ve Bursaspor gibi takımlarda forma giyen, Bursa’yla 2009-10 sezonunu Süper Lig şampiyonu olarak tamamlayan Bulgar Dimitar Ivankov kariyeri boyunca 42 gole imza atmış. Listenin 6. sırasındaki Ivankov, bu gollerden 6 tanesine Bursa’da 6 tanesine Kayseri’de haneye yazdırmış.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.