Real Madrid’in büyük borcun altında

Real Madrid, Santiago Bernabeu’yu yenileme projesi için toplamda 1,6 milyar euro’luk taahhüdün altına girdi.

Spor 3 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Madrid rekor borcun altına girdi.

Real Madrid, yenilediği mabedi Santiago Bernabeu’nun inşaatının tamamlanması için 360 milyon euro değerindeki 3. kredisini çekecek. Böylelikle kulübün kredi borcunun 1,6 milyar euro’yu bulması bekleniyor.

Real Madrid başkanı Florentino Perez’in hedefi stadyum yenileme projesiyle beraber yılda 150 milyon euro geliri katlayarak 300 milyon euro’luk gelir elde etmek.

Pandemi öncesi son sezon olan 2019-20’de kulüp, stadyum gelirlerini 128 milyon euro olarak açıklamıştı. 11 Kasım’da açıklanacak olan 2022-23 mali yılı hesaplarında Real Madrid’in 843 milyon euro gibi bir rakam bildireceği düşünülüyor. Stadyumun inşası tamamlandıktan sonra kulüp yönetimi bu gelirin 1 milyar euro sınırını aşmasını hedefliyor.

Real Madrid Rodrygo’yla da ‘devam’ dediReal Madrid Rodrygo’yla da ‘devam’ dedi

Real Madrid’in yeni stadyum projesi tamamen bitince ticari ve catering alanlarının kiralanması, müze, spor ve spor dışı etkinlikler, fuarlar, konserler, özel localarla birlikte sezonluk biletler dahil 300 milyon euro civarında bir gelir elde edeceğine dair analizler de var.

Real Madrid, bu büyük proje için çok uzun süreli ve bir o kadar da büyük bir kredi taahhüdünün altına girdi.

Kulüp tarafından 575 milyon euro’luk çekilen ilk kredi 2019 yılında resmileşti. İlk kredi, Real Madrid’e 30 yıllığına ve yüzde 2,5 faiz oranıyla verildi. Real, bu krediyi 2049 yılı sonuna kadar yılda 29.5 milyon euro’luk taksitler halinde ödeyecek.

Arsene Wenger: Real Madrid'i 3 kere geri çevirdimArsene Wenger: Real Madrid’i 3 kere geri çevirdim

Real Madrid, 2021 yılında sahanın altında bulunan ve etkinlikler için çimin kaldırılmasını sağlayan sistemi finanse edebilmek için 225 milyon euro’luk bir kredi daha çekti. Stadyumun çok amaçlı şekilde kullanılmasını sağlayacak bu kredi ise kulüp tarafından 27 yıl geri ödeme ve yüzde 1.53 faiz ile alındı.

Yönetim, 11 Kasım’da düzenlenecek Genel Kurul’da delegelerden kulübü 360 milyon euro daha borçlandırmak için izin isteyecek.

Çekilen üçüncü krediyle beraber kulüp toplam 1.16 milyar euro borcun altına girmiş olacak ve ödenecek toplam miktar faizlerle birlikte 1.6 milyar Euro’yu aşacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.