Resmen ilan edildi: Euro 2032 Türkiye ve İtalya’da

UEFA, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye ve İtalya ortaklığında düzenleneceğini duyurdu.

Spor 11 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Avrupa Futbol Şampiyonası Türkiye'de!

Türkiye ve İtalya, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ortak ev sahipliği yapmak adına UEFA’ya başvuruda bulundu. Söz konusu turnuva adına başka aday çıkmayınca UEFA beklenen kararı açıkladı. Euro 2032 iki Akdeniz ülkesinin ortaklaşa ev sahipliğinde düzenlenecek.

Gelen bilgilere göre turnuva iki ülkedeki 5’er stadyumun ev sahipliğinde oynanacak. İki ülke potansiyel 20 stadyumu UEFA’ya ev sahibi stadyumlar olarak sundu. Turnuvanın açılış maçı ülkelerden birinde, final maçı da ülkelerden bir diğerinde sahne alacak.

Tarihi gün... 2032 için resmi açıklama bekleniyorTarihi gün… 2032 için resmi açıklama bekleniyor

2028’e Ada ev sahipliği yapacak

UEFA yaptığı toplantının ardından 2028 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak ülkeleri de duyurdu. Buna göre İngiltere, Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti, İskoçya ve Galler şampiyonaya ortaklaşa ev sahipliği yapacak.

Büyükekşi: Gururluyuz

Mehmet Büyükekşi, Euro 2032’ye ev sahipliği yapacak olmaktan dolayı yaşadıkları gururu anlattı ve “Çok heyecanlıyız ve gururluyuz. 10 Ekim 2023’ü tarihe not düşmek lazım. 100. yılımızı Avrupa Şampiyonası ile taçlandırdık. Türkiye ile İtalya, 2032’yi birlikte düzenlemek konusunda sunum yaptık. UEFA Yönetim Kurulu onayladı. Daha önce 5 defa aday olup bir sürü hayata geçiremediğimiz, bugün hayata geçirdiğimiz sevinçli haber çok önemli. Tüm ülkemize bu sevinçli haberi verdiğimiz için mutluyuz.” dedi. Büyükekşi açılış ve kapanış yerlerinin belli olmadığını vurgulayarak “Açılış maçının nerede olacağı, final maçının nerede olacağı belli değil. Bugün konuştuğumuz şey, iki ülkenin bu turnuvayı birlikte yapabilmesidir” dedi.

İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Gabriele Gravina ise “Uzun bir süredir bu proje üzerinde çalışıyoruz birlikte. En iyi şekilde hazırlandık. İki dost ve Akdeniz ülkesi bu turnuvayı birlikte yapacak. Tüm Avrupa için güzel bir turnuva olacak. İtalya da uzun bir sürenin ardından bir turnuvayı düzenleyecek. Bunun mutluluğunu da yaşıyoruz” dedi. Sözlerine devam Gravina “Bu ortaklık kendiliğinden ve zamanla oluştu. İki ayrı güçlü ve zengin toplumun, bu önemli etkinlikte ev sahipliği yapmasına karar verdik. Turnuvayı da ortak olarak aldığımız için ayrıca mutluyum. Yarından itibaren hazırlıklara ve çalışmalara başlayacağız.” açıklamasında bulundu. 

“3 seneye ihtiyacımız var”

UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı yaptığı açıklamada “Tarihi bir gün. Mutluyum. TFF ve organizasyonda görev alacak arkadaşlara kolaylıklar diliyorum. Bütün kriterler tamamlanmıştı. UEFA’ya sunulmuştu. Bütün kriterleri karşılayan sunumlar yapıldı. UEFA tarafından kabul edildi bu. Beklentileri gördüğü için dosyalar kabul edildi. Oylama olmadan yönetim kurulu kararıyla kabul edildi. 3 seneye ihtiyacımız var. Zaten 5’er stadyum ve şehirde oynanacak. Önümüzdeki 3 sene içinde bunların tamamlanması lazım. Açılış ve final için daha karar verilmedi. Her şey yolunda, ülkemiz altyapısı, birikimi ve stadyumlarıyla, her türlü organizasyonel yeteneğiyle çok güzel ev sahipliği yapacağız. Çok güzel olacak.” sözlerini söyledi.

Daha önce 5 kez reddedildi

Türkiye, daha önce 5 kez Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak adına adaylık başvurusunda bulundu.  2008’de Yunanistan’la ortaklaşa başvuruda bulunan Türkiye, final oylamasında Avusturya-İsviçre’ye yenildi ve turnuva bu iki ülke ev sahipliğinde düzenlendi. 2012’de de adaylığını açıklayan Türkiye, bu kez ön eleme oylamasında elendi ve finalde daha fazla oy alan Polonya-Ukrayna turnuvanın ev sahibi oldu. 2016 için de başvuru yapan TFF, bu kez de Fransa’yı geçemedi ve Euro 2016 Fransa ev sahipliğinde düzenlendi. Euro 2020 için ilk aşamada başvuru yapan Türkiye, UEFA’nın turnuvayı 11 ülkenin ortaklaşa düzenleyeceğini açıklaması üzerine adaylık çalışmalarını sonlandırıp Euro 2024 için çalışmalara başladı. Euro 2024’ü de Almanya’ya kaptıran Türkiye Euro 2028 için ilk aşamada aday olduktan sonra adaylıktan çekilme kararı aldı. Euro 2028 İngiltere-İskoçya-Galler-İrlanda Cumhuriyeti-Kuzey İrlanda ortaklığında düzenlenecek.

Bir Türk futbolu hikayesi: Antalyaspor'da deprem bağışı sözde kaldı! İstifa...Bir Türk futbolu hikayesi: Antalyaspor’da deprem bağışı sözde kaldı! İstifa…

TFF son olarak Euro 2032 için İtalya ile ortak başvuru kararı aldı. Bu başvuruya göre iki ülke turnuvayı ortaklaşa düzenleyecekti. 10 stadyum 5’er 5’er dağılacak, açılış maçı bir ülkede final maçı bir diğer ülkede oynanacaktı. Söz konusu turnuva için başka aday çıkmayınca UEFA’nın resmi açıklaması beklenmeye başlandı. Turnuvanın elçileri olarak iki ülkenin efsane kalecileri Gianluigi Buffon ve Volkan Demirel seçildi. Ülke federasyonlarının heyetleri UEFA’ya sunumlarını yaptılar. Avrupa futbolunun yönetim organı da nihai olarak kararını açıkladı ve Türkiye ile İtalya Euro 2032’nin ev sahibi oldu.

Demirel: Türk insanı için özel bir gün

Turnuvanın elçilerinden olarak belirlenen Volkan Demirel yaptığı ilk açıklamada “Her Türk insanı için bugün, çok özel bir gün. 2032’de ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Misafirperverliğimizle herkesin memnun kalacağı bir turnuva olacak. Hazırı demiştim, bugün nasip etti Allah. İtalya ile birlikte bu turnuvayı düzenleyeceğiz ve tüm dünya bizi konuşacak. Bizim için futbol hayat. Bu taraf beni zorluyor açıkçası. Bilmediğim konular. Ülkem adına çok mutluyum ve gururluyum. Ülke futbolu için elimden ne geliyorsa yaparım. Yeter ki ülkeme bir katkım olsun. İnşallah Türk bayrağını en yukarıya taşıyacağız. Buffon ile çok konuştuk. İlk defa bu kadar samimi olduğumuz bir ortam var. Kaleciliğine hayrandık, karakterine de hayran oldum. Bazı insanlar bir yere geliyorsa boşuna gelmiyor. Çok doğru bir karakter ve kişilik. 2032’ye kadar Buffon ile çok karşılaşacağız. Tanıdığıma çok sevindim. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

İtalyan tarafının seçtiği elçi Gianluigi Buffon ise “Bizim için tarihi ve önemli bir gün. Çok güzel bir an. Türkiye ile bu güzel işbirliğini paylaşmak başka bir heyecan. İki ülkenin işbirliği beni çok mutlu etti.” dedi. Eski meslektaşı Volkan Demirel’den övgüyle söz eden Buffon “Volkan Demirel, gurur verici bir spor adamı. Beraber karşılıklı oynadık. Çok güzel sohbetimiz oldu. Volkan Demirel, teknik direktör şu an. Benim de İtalya Futbol Federasyonu’nda görevim var. Gelecekte Volkan ile beraber daha çok görüşeceğiz.” sözlerini dile getirdi.

Gianluigi Buffon ile Volkan Demirel, İtalya ve Türkiye’nin elçileri oldu.

İşte stadyumlar

Sporx’in haberine göre TFF’nin listede yer verdiği 10 stadyum belli. Stadyumlar arasında Beşiktaş’ın Tüpraş Stadyumu’nun olmaması dikkat çekti. Gelen haberlere göre Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapması için UEFA’ya verilen stadyum listesinde yer alan kompleksler şöyle:

  • Atatürk Olimpiyat Stadı
  • İstanbul Rams Park
  • İstanbul Ülker Stadı
  • Ankara Yeni 19 Mayıs Stadyumu
  • Konya BŞB Stadyumu
  • Bursa BŞB Stadyumu
  • Trabzon Papara Park
  • Antalya Corendon Airlines Park
  • Eskişehir Atatük Stadyumu
  • Gaziantep Kalyon Stadyumu

Turnuvaya ev sahipliği yapacak stadyumlar Ekim 2026’da açıklanacak. TFF Başkan Vekili Mustafa Eröğüt konu hakkında “Adaylık dosyamızda 10 tane stadyum var, bunların 3 tanesi İstanbul’dan. Gerisi Anadolu’dan. 5 stadyuma indireceğiz. Ekim 2026’da açılış, kapanış maçları, kura çekim yerlerini Ekim 2026’ya kadar İtalyan arkadaşlarımızla birlikte belirleyeceğiz. Dosyamızdaki 10 stadyumdan 9’u hazır halde. Sadece Ankara Stadyumu’nu şu an yapıyoruz. Önümüzdeki 1-2 sene içerisinde o stadyumun açılacağını düşünüyoruz. Bizim bir eksiğimiz yok” açıklamasında bulundu.

Beşiktaş’tan tepki

Gelen haberlerin ardından Beşiktaş, resmi sosyal medya hesaplarından stadyumlarının listede bulunmamasına tepki gösterdi. Yapılan paylaşımda “Dünyanın en güzel stadı burada” ifadesine yer verildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.