Federasyon onu engelleyince kendi ligini kurdu

Salimata ‘Sali’ Sylla, başörtüsüyle basketbol oynayacağı günleri bekliyor. Fransa’da 3. Lig takımlarından Aubervilliers'in formasını giyen oyuncu son olarak 8 Ocak tarihinde parkeye adım atabildi.

Spor 8 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sali, başörtüsüyle basketbol oynayabileceği günleri bekliyor.

25 yaşındaki Sylla ya da basketbol sahalarındaki lakabıyla Sali 11 yaşında ablalarının tavsiyesiyle başladığı basketbolda kariyer sahibi oldu. Oyuncu, parkede 3 yıl önce taktığı başörtüsüyle mücadele etmek istedi. Sylla ve takımı 8 Ocak’ta Escaudain kentine gittiler. Burada yapacakları karşılaşma öncesinde Sali büyük bir şok yaşadı. Maçın başlamasına iki dakika kala koçu ona başörtüsü nedeniyle oynamasına izin çıkmadığını söylendi. Sali soluğu hakemlerin yanında aldı. Kararın nedeni Fransa Basketbol Federasyonu’nun (FFBB) tüzüğünde yazan “kafayı örten tüm aksesuarların ‘oyuna elverişsiz’ olarak değerlendirildiği” kuraldı.

EuroLeague bu sezon bir başka: Kazan ya da evine dönEuroLeague bu sezon bir başka: Kazan ya da evine dön

Yaşananların sonucu: Ball.Her

Sylla yaşadığı olayın ardından Ball.Her isimli bir lig kurdu. Sylla, kurduğu ligin amacından söz ederek “Herkes için sağlıklı alanlar oluşturmak istiyorum. Sahada ve dışında kendimizi aşağılanmış durumda bulmamız söz konusu olamaz. Bu nedenle, ‘Ball.Her’ Kadın Ligi, seçtiğimiz ve sevdiğimiz basketbolun tadını çıkarabilmemiz için ayrımcılık ve adaletsizlik gözetmeksizin tüm kızları kabul etmek için burada” dedi. Sylla, 2017’den bu yana hem FIBA hem de Fransa Basketbol Federasyonu mevzuatında başörtüsüyle oynamaya engel bir durum olmadığını, yaptığı itiraza federasyondan henüz bir yanıt gelmediğini anlattı. 2024 Paris Olimpiyatları’nda başörtüsü takan kadınların da bulunacağını vurgulayan sporcu, Fransa’da başörtülü kadınların ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi. Sylla ayrıca aynı ülkedeki hentbol federasyonunun başörtüyle maçlara çıkılmasına izin verdiğini vurguladı.

Burası NBA: Benim hatam, kafana bastım...Burası NBA: Benim hatam, kafana bastım…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.