Samsun’da lider VAR!

Fenerbahçe, Samsunspor karşısında Dzeko ve Szymanski'nin golleriyle 2-0 kazandı. Fred'in attığı golün VAR müdahalesiyle iptal edilmesi büyük tartışma yarattı. İkide iki yapan tek takım olan Fenerbahçe liderliğe yükseldi.

Spor 22 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe Samsun'dan liderlikle döndü.

Süper Lig’e Gaziantep FK galibiyetiyle giren Fenerbahçe, deplasmanda Samsunspor’a konuk oldu. 11 sene sonra Süper Lig’e dönen ve ilk iç saha maçında Fenerbahçe’yi ağırlayan Samsun’da heyecan yüksekti. Bu heyecanı artıran unsurlardan biri, sarı-lacivertlilerdeki yeni transferler Fred ve Cengiz Ünder’in ilk 11’de başlaması haberi oldu. Twente maçı öncesi moral peşinde olan Kanarya, ikide iki amacıyla sahaya çıktı.

Maçın ilk kısmında özellikle Olivier Ntcham’la etkili olan Samsunspor, İsmail-Mert Hakan-Fred orta saha üçlüsüyle sahada olan Fenerbahçe’ye zor anlar yaşattı. Bu üçlüyle beraber üretkenlik anlamında sıkıntı yaşayan Kanarya ilk 20 dakikanın ardından oyunun kontrolünü bir nebze olsun eline almaya başladı. Bu kontrolü Edin Dzeko’ya yaptığı ortalarla skora dönüştürmeye çalışan ekip, bir türlü kilidi açamadı. İlk yarı 0-0 berabere bitti.

İkinci yarının başında Fenerbahçe daha atak olan taraftı. 47. dakikada Fred kale ağzında net fırsattan yararlanamadı. Ataklarını sürdüren ve rakip yarı alanda baskılı oynamaya devam eden Fenerbahçe’de beklenen gol 62. dakikada geldi. Cengiz Ünder, sağ kanattan sol ayağıyla adrese teslim bir orta yaptı. Cengiz’in Roma’dan takım arkadaşı Edin Dzeko kafa vuruşuyla takımını öne geçirdi. Cengiz, Roma kariyerinde de ilk asistini Dzeko’ya yapmıştı. İkili bu kez Fenerbahçe’de bir araya geldi ve henüz ilk maçta bu birliktelik sonuca yansıdı. Cengiz golden hemen sonra sakatlık yaşayarak kenara geldi. Milli oyuncu kenara gelirken Samsunlu futbol severlerle de ufak bir tartışma yaşadı.

Fenerbahçe’de VAR’a isyan var

Fenerbahçe oyunu kontrollü sürdürdü ve rakibine pozisyon vermedi. Sarı-lacivertlilerde 76. dakikada  Tadic’in harika pasında Manchester United’tan transfer edilen Fred topu ağlara yolladı. VAR ve AVAR’da Hakan Ceylan ile Serkan Tokat, pozisyonun en başında ofsayt belirledi. Ancak hakem hocaları topun Samsunsporlu futbolcuların kontrolüne geçmesiyle o pezisyonun bittiğini ve golün geçerli sayılması gerektiğini söyledi. Eski hakem Deniz Ateş Bitnel, “Arkadaş bu nasıl ofsayt. Top net olarak Samsunspor kontrollüne geçti! Aksiyon bitti. Gol geçerli olmalıydı” dedi.

Bu tartışma yaratan pozisyonun üstüne oyuncu değişiklikleriyle beraber sahada diri kalan Fenerbahçe yine kontrolü elden bırakmadı. Dakikalar 90+8’i gösterdiğinde oyuna sonradan dahil olan iki oyuncudan İrfan Can Kahveci asisti yaptı, Sebastian Szymanski Süper Lig’deki gol hesabını açtı. Bu golün ardından Fenerbahçe, sahadan 2-0 galip ayrıldı ve ilk iki hafta sonunda Süper Lig’de ikide iki yapan tek takım olarak liderlik koltuğuna oturdu.

Kartal’dan zemin isyanı

Maçın ardından açıklamalarda bulunan İsmail Kartal, Samsun’daki zeminden yakındı ve “Bu kadar güzel bir atmosferde daha güzel bir zeminde oynamak isterdik. Zemin biraz bizim ilk 15 dakikada oyuna tutuk başlamamıza neden oldu. Ama yavaş yavaş oyunu ele aldık. Devre arasında konuştuk. Bugün kazandık. Kazandığımız için mutluyuz. Oyuncularımı tebrik ediyorum.” dedi.

İsmail Kartal’dan maç değerlendirmesi.

Kartal’ın yeni transferlerin performanslarıyla alakalı “Yeni transferlerimizin kalitesi, takıma katacakları belli. Bundan dolayı transfer ettik ama daha tam hazır değiller. Takımın seviyesine geldiklerinde oyun gücümüze katkı verecekler. İki oyuncuya kramp girdi. Tam anlamıyla hazır değiller. Zaman içerisinde oyuncularımızın seviyesini yükselttiğimiz zaman takıma daha çok katkı sağlayacaklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Deneyimli isim “Zamanla yarışıyoruz. Bugün pazartesi, perşembe maç var. 2-2.5 gün vaktimiz var. En sağlıklı, en dinlenik oyuncularımızla Twente maçına en güzel şekilde çıkıp, güzel bir sonuçla rövanş maçına gitmek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Fred’in iptal edilen golüyle alakalı da konuşan Kartal “Daha tam olarak izleyemedik. Bakıp izleyeceğiz. Burada hakemlerin takdirine bırakmak lazım. Öyle karar verdiler. Çok fazla üzerinde durmak istemiyorum.” ifadelerini kullandı.

Cengiz Ünder: Sadece kramp girdi

Maçtan sakatlanarak çıkan Cengiz Ünder “Konuşmamıza gerek yok. Dzeko’yu çok iyi tanıyorum. Genelde bu vuruşları çok iyi yapan birisi. Onu görünce kesiyorum ben. Zaten buraya gelinde ona çok gol attıracağım dedim. Bunun devamı gelecek. Fenerbahçe formasıyla oynamak gurur vericiydi. İlk asistimi yaptım, bunların devamı gelecek. Zemin biraz ağırdı. Bizi etkiledi. Bazı oyunculara, bana da kramp girdi. Ama iyi durumdayım. Çok daha iyi olacağım. Sadece kramp girdi. Çok daha iyi olacağım” diyerek durumu anlattı.

Cengiz Ünder Fenerbahçe kariyerine asistle ‘merhaba’ dedi.

Cengiz’in asisti hakkında konuşan Edin Dzeko “Cengiz’in Roma’daki ilk asistini bana olduğunu bilmiyordum. Maçtan sonra Umut bana söyledi. Kendisi harika bir oyuncu. Takıma çok yardımcı olacağından şüphem yok. Bugün de tam hazır olmamasına rağmen bunu gösterdi. Kendisini çok iyi tanıyorum. Birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Kendisiyle sahada çok iyi anlaşıyoruz. İlk golünü bana attırdı. Roma’dan görmeye alışık olduğunuz bir şey.” dedi.

“Acun Ilıcalı ‘ağabey yapma’ dedi”

Maçın ardından kameralar karşısına geçen Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, transfer çalışmaları hakkında açıklamalar yaparak “Acun Ilıcalı’yla söylüyorum, Aston Villa ile 2 oyuncu için anlaşmıştım, ikisini de Acun aldı. Benden rica etti, ‘Ağabey yapma’ dedi. Onun da başarılı olmasını istiyoruz. Başka oyuncularla görüşüyoruz. İskandinavya’dan oyuncu ile anlaştık, kulübüyle görüşüyoruz. La Liga’dan bir golcüyle görüşüyoruz. Oyuncu çok yakın, bonservis üzerine… Suudi Arabistan etkisi fiyatları çok yukarıda tutuyor, henüz aşağı iniş başlamadı. 1 Eylül’ü bekleyeceğiz, Avrupa’da kapandıktan sonra fiyatlar normale dönsün veya vereceğiz 200-300-500 bin euro fazla para ki oyuncu alalım. Bu matematik ama harcama limitleri de var, dikkatli olmak lazım. Ben iş adamı olarak bakıyorum, Samsunspor bir ‘AŞ’, denk bütçe yapmak veya minimum açıkla sezonu kapatmak. Süper Lig’de nasıl bir yaşantı içinde olacağımızı öğreneceğiz.” dedi.

Yıldırım özellikle Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yaptıkları harcamalarla alakalı “Bu sene Galatasaray ve Fenerbahçe, kantarın topuzunu çok kaçırdılar. Bir baskı oluştu Beşiktaş ve Trabzonspor üzerinde. Başakşehir kötü başladı. Herkeste bir baskı var. Mecburen herkes bütçenin üstüne çıkacak. Öbür türlü ligin kalitesi düşer. Süper Lig’in kalitesini artırmak istiyorsak kaliteli oyuncular gelmeli. Harcama limitleri esnetilsin. Parası olan harcayabilsin.” değerlendirmesinde bulundu.

Kafamda bir tuhaflıkKafamda bir tuhaflık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.