Saras için kupa almanın pozisyonu yok: Hem koç hem oyuncu…

Fenerbahçe'de sezon ortası göreve gelen Sarunas Jasikevicius koç olarak ilk kupasını kazandı. Oyunculuk döneminde de Türkiye Kupası sevinci yaşayan Saras sarı-lacivertlilerle koç olarak da bu sevinci yaşarken yaptığı hamlelerle dikkat çekti.

Spor 20 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe Basketbol Takımı, Sarunas Jasikevicius'la sezonun ilk kupasına uzandı.

Fenerbahçe Basketbol Takımı sezon ortasında Dimitris Itoudis’le yollarını ayırdı. Kanarya bu kararı EuroLeague’de alınan üst üste mağlubiyetler ve ligde alınan Anadolu Efes, Beşiktaş yenilgileri sonrası verdi. Yunan koç ayrıldıktan sonra göreve o an boştaki en gözde koçlardan Sarunas Jasikevicius geldi.

Litvanyalı isimle beraber fikstür avantajını da değerlendiren Kanarya yükselişe geçti. Hem ligde hiç mağlubiyet almadan Efes’i geride bırakıp liderliğe çıktılar hem de EuroLeague’de ilk dört sıra için yeniden iddialı konuma geldiler. Üstelik bunları bir süre 3-4 numara pozisyonundaki sakatlıklar arşa çıkmışken başardılar. O süreçte takıma yapılan tek ekleme Amine Noua oldu. Oyuncunun verimi tartışılırken ortaya koyduğu performanslar 1 aylık olan kontratını sezon sonuna dek uzatmayı başardı. Öte yandan Saras döneminde Sertaç Şanlı, Tarık Biberovic gibi isimlerin de katkısı arttı. Bu katkının artması yerli rotasyonundaki zenginliğe olumlu yansıdı. Dyshawn Pierre’in uzun süreli sakatlığı süresince Tarık, Giorgos Papagiannis’in formunun düştüğü süreçte de Sertaç kendilerini gösterip Saras’ın vazgeçilmezleri oldular.

Litvanyalı koçla sakatlıkların da etkisiyle EuroLeague’de son dönemi özellikle deplasmanda verimsiz geçiren Kanarya şubat arasını yerel kupa zaferiyle moral depolayarak geçirmek istedi. Tarık çeyrek final maçında formunu sürdürdü, Fenerbahçe Aliağa Petkim’i saf dışı bıraktı.

Fenerbahçe Beşiktaş'ın 100'ünü düşürdüFenerbahçe Beşiktaş’ın 100’ünü düşürdü

Itoudis’le yolların ayrılması sürecinde etkili olan mağlubiyetlerden biri Sinan Erdem deplasmanında Beşiktaş’tan alınmıştı. Söz konusu maçta taraftar olayları da gündem olmuştu. Bu maçın bir nevi rövanşı bu kez Sarunas Jasikevicius yönetimindeki Fenerbahçe’nin Dusan Alimpijevic yönetimindeki Beşiktaş’ıyla kupa yarı finalinde oynandı. Tarık ve Sertaç gibi yerli statüsündeki oyunculara dokunuşu malum olan Saras, Beşiktaş maçına rakibin en büyük tehditlerinden Derek Needham’ı genç Mert Emre Ekşioğlu ile savunarak başladı. Emre o kadar iyi bir performans ortaya koydu ki maçın skoru bir ara 48-15’e geldi, Fenerbahçe rövanşı 99-68’le aldı. Saras bile maç sonunda “Bu kadar rahat geçmesini beklemiyorduk” diyecekti.

Ancak kupa kazanmayı hem oyunculuk hem de koçluk döneminde düstur haline getirmiş Saras için finale çıkmak yetmezdi. Finalde başarı gelmediği sürece alınan farklı sonucun kıymet-i harbiyesi yoktu. Anadolu Efes 13, Fenerbahçe ise 8. Türkiye Kupası zaferi için sahne aldı. Kanarya’nın final için tercih ettiği kadroda uzun rotasyonu için yalnızca iki oyuncu yer alıyordu: Sertaç Şanlı, Johnathan Motley. Giorgos Papagiannis yabancı sınırına takılıyordu, bunun dışında Nigel Hayes-Davis haricinde kısa beşte fiziksel olarak beş numara pozisyonuna çekilebilecek bir oyuncu dahi yoktu. Ancak Saras’ın Fenerbahçe’si rakibine özellikle pota altında kurduğu üstünlükle başarıya ulaştı. Ribauntlarda 40-31 üstünlük sağlayan Fenerbahçe, 16-7 hücum ribauntu farkıyla sonuca uzandı. Bunda Jasikevicius’un Barcelona’da da birlikte çalıştığı Yunan oyun kurucu Nick Calathes’in ribauntlara yaptığı katkı da etkili oldu. Final maçının en değerli oyuncusu seçilen deneyimli isim karşılaşmayı 10 sayı, 11 ribaunt, 7 asistle bitirecekti.

Karşılaşma bittiğinde skor tabelası 80-67 Fenerbahçe lehineydi. Sarunas Jasikevicius, hem koç hem oyuncu olarak Türkiye Kupası kazanan ilk yabancı olarak tarihe geçti. 2011’de takımıyla oyuncu olarak bu başarıya uzanan Saras, koçluk kariyerinde Fenerbahçe çatısı altında ilk zaferine böyle uzandı. Hem Mert Emre’den aldığı katkı hem az uzunlu rotasyon tercihi beğeni topladı. 1 Mart itibariyle EuroLeague macerasına devam edecek Fenerbahçe artık heybesinde Türkiye Kupası apoletiyle yoluna devam edecek ve iddialı olduğu iki kulvarda Saras yönetiminde şampiyonluk arayacak.

Taraftarlar 'Zaferin Rengi' filmini futbol maçına çevirdiTaraftarlar ‘Zaferin Rengi’ filmini futbol maçına çevirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.