Sarı Melekler Avrupa’da yarıda kaldı, Türkiye’de zirveye uçtu

Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı uzun ve yorucu sezonu iki kupayla tamamladı. Kupa Voley ve Sultanlar Ligi zaferleri yaşayan takım çok istediği Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale kadar ilerleyebildi.

Spor 23 Nisan 2024
Fenerbahçe, Sultanlar Ligi'nde iki kez üst üste şampiyon oldu. İşte o yolculuğun hikayesi.

“Mutluyuz ama buruk bir mutluluk. Bu takımı Avrupa şampiyonu olsun diye kurduk.”

Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı sezon boyunca 999 sayı bularak tarihi bir performans ortaya koyan yıldız pasör çaprazı Tijana Boskovic’in topu dışarı göndermesiyle şampiyonluğa uzandı. 24-22 geri düştüğü sette geri dönen ve durumu 27-25’e getiren Kanarya maçı 3-0, seriyi 3-2 kazanarak Eczacıbaşı’nın umutlarını sona erdirdi, tarihinin yedinci şampiyonluğuna ulaştı. Dördüncü maçtan sonra yaptığı ‘kürsü’ açıklamasıyla tepki çeken Ferhat Akbaş’ın Görüntülü Değerlendirme isteğiyle kutlama için bir müddet bekleyen Sarı Melekler sayı kararının resmileşmesiyle büyük sevinç yaşadı.

Takım soyunma odasından şampiyonluk tişörtleri ve melek kanatlarıyla döndü. Eda Erdem Dündar yedi blok yaparak yıldızlaştığı maçta en iyi orta oyuncu olurken Gizem Örge en iyi libero, Ana Cristina en iyi smaçör, Bojana Drca en iyi pasör, Melissa Vargas en değerli oyuncu ödülü aldı. Tijana Boskovic en iyi pasör çaprazı ödülü için anons edildiğinde beş bin Fenerbahçe taraftarı onu ayakta alkışladı. Zorlu final serisinin sonunda tarihinin yedinci şampiyonluğuna uzanan Fenerbahçe üst üste ikinci kez bu başarıyı elde ederken Eczacıbaşı’nın hasreti de 12 seneye çıkıyordu. Kupa seremonisi sonrası yayıncı kuruluşa konuşan Ali Koç bu metnin en başındaki sözleri dile getiriyordu. Fenerbahçe’de her şey tamam, bir şey eksik kalmıştı. Eksik kalan belki de Stefano Lavarini’nin koltuğuna mal oluyordu. Ancak bir gerçek vardı ki Fenerbahçe sezonu duble yaparak kapatıyordu…

Sultanların sultanı değişmedi: Fenerbahçe şampiyonSultanların sultanı değişmedi: Fenerbahçe şampiyon

Formsuz başlayan sezon iyi bitti

Fenerbahçe’de Zoran Terzic dönemi bittikten sonra takımın başına kimin geleceği soru işaretiydi. Kulüp altı senelik Sultanlar Ligi hasretini sonlandırdıktan sonra Avrupa’da dramatik şekilde VakıfBank’a elenmenin cezasını Terzic’e kesti. Sırp hocayla sözleşme uzatılmadı, deneyimli isim Rusya yolunu tuttu. Dinamo Ak Bars’a giden Terzic’in yerine Polonya Milli Takımının da koçu olan Stefano Lavarini geldi. Macris yerine Bojana Drca transfer edilirken Filenin Sultanlarıyla inanılmaz bir yaz geçiren Melissa Vargas’ın Çin döneminde onun yerini doldurmak için Magdalena Stysiak transfer edildi. Ana Cristina sezona sakatlığı nedeniyle başlayamadı. Arina Fedorovtseva ise Rus Milli Takımı’nın turnuvalara katılamamasından dolayı yaz sezonunu profesyonel voleybol oynamadan geçirecekti.

Yeni koçu, yeni pasörüyle Fenerbahçe, yıldız çaprazı olmadan, smaçörlerinden biri formsuz diğeri sakatlıktan nedeniyle oynayamaz haldeyken sezona girdi. Durum böyle olunca Şampiyonlar Kupası maçını VakıfBank’a kaybettiler. Bu kayıp uzun süre alınacak tek mağlubiyetti. Stysiak ve Drca giderek uyum sağladı, Fenerbahçe Arina’nın da ritim bulmasıyla ligde yenilmez takım hüviyeti kazandı. Şampiyonlar Ligi’nde beklendiği gruptan rahat çıktılar. Stuttgart eşleşmesinde alınan deplasman mağlubiyeti adeta nazar boncuğu olarak değerlendirildi. Yaşadığı omuz sakatlığıyla Çin sezonunun büyük kısmında forma giyemeyen Melissa Vargas da takıma döndükten sonra uyum sağlama aşamasındaydı.

Uyum süreci bir yana normal sezon sonuna gelinirken Fenerbahçe için korkunç senaryo yaşandı. 8 Mart’ta Fenerbahçe Ülker Stadyumu önünde heykeli açılan efsane Eda Erdem iki gün sonraki THY maçında sakatlandı. Milano’ya karşı Şampiyonlar Ligi yarı finali ilk maçında oynayamadı, takım blok performansı veremedi, karşılaşma 3-0 bitti. İkinci maça da yetişemedi kaptan. Buna rağmen 5 bin 500 taraftarının desteğini arkasına alan Kanarya İtalyan ekibini 3-1 yendi. Altın set, son üç sefer olduğu gibi yine başa bela oldu ve kaptanından yoksun takım 15-11’le kaybederek çok istediği Şampiyonlar Ligi kupasında sona varamadan hüsran yaşadı.

Bu yenilgi sonrası ülke sezonuna dönen Kanarya 23-24 Mart tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Kupa Voley dörtlü finalinde sahne aldı. Önce THY’yi sonra Eczacıbaşı’nı mağlup ettiler. Kupayı müzelerine götürdüler. Takımın kupayla katıldığı FB TV programına gelen Ali Koç Şampiyonlar Ligi’ni kast ederek “Güzel bir kura çekmiştik. Olan oldu umarım ders alırız, Lig kupası için hiçbir mazeret yok” demişti. Lavarini’ye de mesaj içeren bu konuşmanın ardından Ana Cristina ve Arina gibi isimlerin transferi için eski koç Zoran Terzic’e de mesaj göndermişti. Başkan lig kupasını kesin olarak istediğini birkaç kez daha yineledi. Bu isteği geri çevirmeyen Fenerbahçe önce normal sezonun son haftasında Eczacıbaşı’nı mağlup edip normal sezon liderliğini aldı, ardından THY’yi iki maçta geçerek finale yükseldi.

Finalde kadro darlığının azizliği yeniden ortaya çıktı. Lavarini’nin hamlelerinde gecikmekle eleştirildiği seride beşinci maça 2-2 gelindi. Eczacıbaşı’nda Ferhat Akbaş oyuna Naz Aydemir Akyol, Alexa Gray, Beyza Arıcı gibi isimlerle etki etme imkanı yakalarken Fenerbahçe’de Meliha’nın savunma için oyuna dahil olması dışında etkili bir hamle gelemiyordu. Fetisova ve Stysiak gibi isimler sezon içi olduğu kadar formda değildi. Ancak beşinci maçta kendi seyircisi önüne çıkan Kanarya özellikle 37 yaşındaki efsane kaptan Eda Erdem’in blok performansıyla rakibinin direncini kırdı. Serinin yıldızlarından Ana Cristina kusursuza yakın oynarken Arina ve Melissa da kendini gösterdi, maç 3-0, seri 3-2 bitti.

Sarı Melekler, şampiyon olduğu an böyle kutladı.

Gelecek sezon planı hazır

İki kez üst üste şampiyon olan Fenerbahçe’de Başkan Koç bir pozisyon hariç transfer çalışmalarının bittiğini söylemişti. Gece saatlerinde birçok voleybol içerik sayfasında* transferlere dair bilgiler yayıldı. Arina Fedorovtseva’nın Tianjin’e gideceği ve sezon sona erdikten sonra Fenerbahçe’ye döneceği belirtildi. Son birkaç senedir aynı şekilde Fenerbahçe’de forma giyen Vargas’ın ise sezon başından itibaren sarı-lacivertli formayı terleteceği belirtildi. Fenerbahçe Türk pasör olarak Fransız ekibi Nantes’tan Arelya Karasoy’u transfer etti. Bojana Drca ile sözleşme uzatıldı. Öte yandan 2014-2022 yılları arasında Fenerbahçe forması giyen Dicle Nur Babat takıma döndü. Fenerbahçe Meryem Boz, Buse Ünal, Ergül Avcı gibi isimlerle yoluna devam etmeyecek. Öte yandan Stefano Lavarini ardından takımın yeni sezondaki başantrenörü İtalyan Marco Fenoglio olacak. Son olarak Polonya’da Chemik Police’yi çalıştıran Fenoglio takımıyla Polonya Ligi şampiyonu olmuştu.

*Bilgiler, Voleybolun Sesi, Voleybol Plus ve Voleybol Magazin isimli içerik üreticilerinden alınmıştır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.