Şenol Güneş ve Mircea Lucescu karşı karşıya: Beşiktaş-Dinamo Kiev

Konferans Ligi 3. eleme turunda Neftçi Bakü'yü saf dışı bırakan Beşiktaş, play-off turunda Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev'le eşleşti. Böylelikle Türk futbol tarihinde büyük yeri olan iki teknik direktör Şenol Güneş ve Mircea Lucescu birbirlerine rakip oldu.

Spor 19 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İki büyük futbol insanı Konferans Ligi bileti için karşı karşıya.

Beşiktaş, geçtiğimiz sezonu Süper Lig’de 3. sırada tamamladıktan sonra bu sezon Konferans Ligi’ne katılmak için mücadele ediyor. Siyah-beyazlılar ikinci ön eleme turunda başladıkları yolculukta önce Arnavutluk ekibi Tirana’yı ardından Azerbaycan ekibi Neftçi Bakü’yü geçtiler. Kara Kartal’ın play-off turundaki rakibi geçmişte fazlasıyla eşleştiği Dinamo Kiev oldu.

Ukrayna ekibi 3. eleme turundan başladığı yolculukta Aris’i 1-0 ve 2-1 ‘lik maçların ardından penaltılarda 6-5’lik skorla elemeyi başardı. Mircea Lucescu yönetimindeki ekip geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda Fenerbahçe’yle eşleşmiş ve turu geçmişti. Ardından play-off aşamasında Devler Ligi’nden elenen takım bu kez grup aşamasında Fenerbahçe’ye rakip olmuştu. Fenerbahçe Ukrayna ekibini evinde 2-1 ve deplasmanda 2-0 mağlup etmişti.

Türkiye’nin UEFA sıralamasındaki yükselişi durmuyorTürkiye’nin UEFA sıralamasındaki yükselişi durmuyor

Kiev ve Beşiktaş tarihlerinde 5 kez birbirleriyle eşleştiler. Bu eşleşmelerden ilki 1987 senesindeki Kupa Galipleri Kupası çeyrek finalindeydi. Son eşleşme ise 2016’daki Şampiyonlar Ligi gruplarındaydı. 10 kez karşılaşan iki takımın mücadelelerinden 6 tanesini Ukrayna ekibi kazandı. Beşiktaş 2 galibiyet aldı ve 2 maç da berabere bitti.

İki takımın rekabetinin yanı sıra teknik direktörlerin rekabetleri de son derece dikkat çekici. Beşiktaş’ın 100. yıl şampiyonluğunda takımın başında bulunan Mircea Lucescu, 2001-02 sezonunda da Galatasaray’ın başında şampiyonluk yaşadı. Şenol Güneş de 2015-16 ve 2016-17 sezonlarında olmak üzere tıpkı Lucescu gibi iki Süper Lig şampiyonluğuna sahip. Türk futbolu adına büyük önem taşıyan iki isim de belli dönemlerde Türkiye A Milli Takımı’nı çalıştırdılar. 78 yaşındaki Lucescu’nun Şubat 2019’da görevinden ayrılmasının üzerine milli takımın başına Şenol Güneş geçmişti.

Aboubakar atar,  Kartal Avrupa'da uçarAboubakar atar,  Kartal Avrupa’da uçar

Neftçi Bakü maçının ardından konuşan Şenol Güneş Türk futbolunu bu kadar yakından tanıyan ve burada çalışması haricinde Türk takımlarına sık sık rakip de olan Rumen teknik direktörle alakalı “Lucescu Türk futbolunu iyi tanıyan, değerli bir teknik adam. Başarılı bir şekilde Dinamo Kiev’in başında. Onu da tebrik ediyorum turu geçtiler. Baktığınızda rakip olduğumuz için zor bir maç oynayacağız. Bizi tanıyorlar, iyi bir takımları var. Gruplara kalmak istiyoruz.” sözlerini söylemişti.

İki ekip arasındaki ilk mücadele önümüzdeki perşembe günü saat 20.00’de Kiev ev sahipliğinde oynanacak. Karşılaşma Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle Romanya’da gerçekleştirilecek. İki takım arasındaki rekabet ve iki teknik direktör arasındaki geçmişin yanı sıra Beşiktaş-Dinamo Kiev eşleşmesi denince akla gelen unsurlardan biri de 2010-11 sezonunda Avrupa Ligi’nde oynanan maçın son dakikasında Kiev’in yakaladığı ve tarihe Kiev Karambolü olarak geçen pozisyon.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.