Sezon telafi finali: Beşiktaş-Trabzonspor

Şampiyonluk yarışından erken kopan Beşiktaş ile Trabzonspor, Türkiye Kupası'nı alarak sezonu mutlu kapatmak için karşılaşacak. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Ali Şansalan'ın düdük çalacağı final 20.45'te başlayacak.

Spor 23 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Beşiktaş ve Trabzonspor Türkiye Kupası'nı müzelerine götürmek için karşılaşacak.

Türkiye Kupası’nda final günü geldi çattı. Atatürk Olimpiyat Stadı’nda dolu tribünler önünde oynanacak maçta Beşiktaş ve Trabzonspor kupayı müzelerine götürmek için mücadele edecek. Saat 20:45’te başlayacak karşılaşmayı Ali Şansalan yönetecek. Şansalan’ın yardımcılıklarını Serkan Ok ve Serkan Olguncan yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise Burak Pakkan olacak. Yaklaşık 75 bin taraftarın seyretmesi beklenen karşılaşmada Beşiktaş taraftarları doğu ve kuzey, Trabzonspor taraftarları ise batı ve güney tribünlerinde maçı takip edecek.

Beşiktaş 10, Trabzonspor 9 kez zafere uzandı

Finalistlerden Beşiktaş daha önce 16 kez final oynadığı kupada 10 kez şampiyonluk yaşadı. Son olarak 2020-2021 sezonunda kupayı müzesine götüren siyah-beyazlılar 2002 yılından beri çıktığı beş Türkiye Kupası final maçlarından da galibiyetle ayrıldı.

Trabzonspor ise daha önce 15 kez final oynadığı Türkiye Kupası’nda dokuz kez şampiyon oldu. Bordo-mavili ekip son olarak 2019-20 sezonunda kupadan zaferle ayrılmıştı.

Finalde 33 yıl sonra gelen randevu

Türk futbolunun iki köklü kulübü Türkiye Kupası finalinde tam 33 yıl sonra yeniden kozlarını paylaşacak. İki ekip en son 1989-1990 sezonunun finalinde karşı karşıya gelmiş, kazanan taraf 2-0’lık skorla siyah-beyazlılar olmuştu.

İki takım geçmişte toplam dört kez kupa finalinde karşılaştı. Beşiktaş, 1974-1975 sezonunda iki maç üzerinden oynanan finalde ilk müsabakadan 1-0 mağlup ayrılmasına rağmen rövanşı 2-0 kazanarak kupayı müzesine götürdü. ‘Kara Kartal’, 1989-1990’da ise finalde Karadeniz temsilcisini 2-0 yenerek şampiyonluğu elde etti. Trabzonspor ise 1976-1977’de iki maç üzerinden yapılan finalde (0-0, 1-0) ve 1983-1984’te uzatmalarda (2-0) Beşiktaş’a üstünlük sağlayarak kupanın sahibi oldu.

Grafik: AA

Hasan Arat ve Ertuğrul Doğan’ın hedefleri ortak: İlk kupa!

Beşiktaş Başkanı Hasan Arat ve Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak maçla ilgili aynı hayalleri kuruyor. İki başkan da göreve geldikleri günden beri ilk kupalarını birbirlerine karşı kazanmayı amaçlayacak.

Beşiktaş için Avrupa bileti anlamı da var

Süper Lig’i üçüncü sırada tamamlamayı garantileyen Trabzonspor için bu maçın getirileri şampiyonlukla sınırlı ancak Beşiktaş için anlam büyük çünkü siyah-beyazlıların gelecek sezon Avrupa kupalarında mücadele etmesinin yolu da kupadan geçiyor. Ligde beşinci sırada bulunan ve son hafta karşılaşacağı Kasımpaşa ile Avrupa vizesi almak için yarışan siyah-beyazlı ekip, kupayı kazanması halinde gelecek sezon UEFA Avrupa Ligi play-off turuna katılacak. Beşiktaş kupayı kaybetmesi durumunda ise Kasımpaşa deplasmanında yenilmemeye çalışacak. Beşiktaş ayrıca beklentilerin çok uzağında geçen sezonu kupayla kapatarak taraftarlarını da mutlu etmek istiyor.

Avcı’nın hedefi Trabzon’da dördüncü kez kürsüye çıkmak

Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı bordo-mavili kulübün başındaki dördüncü kupasını kazanma niyetinde. Bordo-mavililer ilk olarak 2020’de göreve getirilen Abdullah Avcı yönetiminde biri Süper Lig, ikisii ise Süper Kupa olmak üzere müzesine üç kupa getirirken sadece Türkiye Kupası’nda mutlu sona ulaşamadı. Abdullah Avcı hem Türkiye Kupası sevincini Trabzonspor’un başında ilk kez yaşamak hem de camiaya dördüncü kez kupa hediye etmek istiyor.

Pepe, Benkovic ve Hüseyin Türkmen son idmanda yer almadı

Bordo-mavililer son idmanı Trabzon’da yaptı.

Trabzonspor cephesinde final hazırlıkları tamamlandı. Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde gerçekleştirilen antrenmana sakatlıkları bulunan Pepe, Filip Benkovic ve Hüseyin Türkmen katılmadı.

Beşiktaş’ta eksikler Tayfur Bingöl ve Ante Rebic

Beşiktaş final antrenmanı için maçın oynanacağı stadı seçti.

Beşiktaş ise son idmanını maçın oynanacağı Atatürk Olimpiyat Stadı’nda gerçekleştirdi. Teknik direktör Serdar Topraktepe yönetiminde yapılan çalışmalarda sakatlığı sona eren Rachid Ghezzal yer alırken tedavileri devam eden Tayfur Bingöl ve Ante Rebic idmanda bulunmadı.

Serdar Topraktepe: Seyircimizi mutlu etmek istiyoruz

Türkiye Kupası finali öncesi iki takım teknik direktörleri ve kaptanlarının katılımıyla ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda söz alan Beşiktaş Teknik Direktörü Serdar Topraktepe kötü geçen sezonu kupayla telafi etmek istediklerini söyledi. İşte Topraktepe’nin açıklamaları:

“Futbolda yarın seyir zevki yüksek bir maç olmasını bekliyorum. Maçtan önce ve sonra futbolun, güzel şeylerin konuşulduğu seyredenlerin zevk aldığı bir maç olmasını temenni ediyorum. Beşiktaş her zaman şampiyonluk kovalayan bir takım. Bu sene biraz sıkıntılı dönemler geçirdik. Bu kupayı seyircimize armağan edip onları mutlu etmek istiyoruz.

Final maçları çok farklı oluyor. Futbol oynarken de final maçlarının ambiyansının farklı olduğunu yaşadık. Şimdi hoca olarak analizlerimizi yaptık. Oyuncularla fikir alışverişi yaptık. Maçın sonucu bizim açımızdan iyi olur inşallah. Beşiktaş’ta oyuncuyken hem şampiyonluk hem Türkiye Kupası kazandım. Teknik direktör olarak kupayı kazanmanın farklı bir duygu olacağına inanıyorum. Bu görev hem çok heyecanlı hem çok stresli. Yarın inşallah kazandığımızda çok farklı duygu olacağına inanıyorum.

Bütün futbolcularımız oynamak istiyor. Ufak tefek sıkıntıları olanlar var ama herkes oynamak istiyor”

Abdullah Avcı: Beşiktaş 10, biz 9 kez almışız, eşitlemek istiyoruz

Mücadele öncesi basın toplantısında söz alan Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı karşılaşmaya dair açıklamalar yaptı. Şampiyon olup Beşiktaş’la Türkiye Kupası sayısını eşitlemek istediklerini söyleyen Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Finale kalmak güzel, finalde de dost olmak güzel. İki takım da kupayı almak istiyor. Biz de Trabzonspor tarihine tekrar yaşatmak istiyoruz. Trabzonspor tarihine bakınca kupalarla dolu. Sene içindeki inişlerin çıkışların olduğu bir süreçte iki takım da kazanma arzusuyla sahada olacak

Final oynamak farklı duygu. Anlar ve bireysel performans belirleyici olacak. Son iki aydır çıkış halindeyiz. Sahanın içinde oyunu sonuna kadar hak eden, oyunun konuşulduğu, iyi oyunun ve performansın konuşulduğu bir final arzu ediyoruz. Kaybedenin kazananı alkışladığı bir futbol festivali olması, toplumumuzdaki insanları saha içine yönlendirme açısından bir fırsat diye düşünüyorum. Finaller oynamak oyuncu için de teknik adamlar için de çok önemlidir. Herkes kazanmıştır aslında. Yarıştığın bütün kategorilerde oyunu ve oyuncuları geliştirmeye çalıştık ve kupalar almak istedim. Final oynayan herkes başarılıdır. Futbolun iyileştirici gücü var, bunun dışına çıkmayalım.

Kupa kazanmak bizim için ulaşılabilir iki hedeften biriydi. Kupa kazanmak, büyük camialarda ileriye doğru pozitif bakmanı gerektiriyor. Altı aydır önümüzdeki senenin planlaması için çalışıyoruz. Bu daha hızlı hareket etmemizi sağlayacak. Sezon başı planlaması yapıldı, transferlerin yüzde 50’si bitti. Kupayı kazandıktan sonra ertesi gün kendini cesaretli hissediyorsun”

Herkes sonunda olmaktan korktuğu insana dönüşür: Caulker'dan Pirlo itirafıHerkes sonunda olmaktan korktuğu insana dönüşür: Caulker’dan Pirlo itirafı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.