En büyük rekora hazırlanıyordu: Dünya rekortmeni maratoncu 24 yaşında öldü

Kenyalı maratoncu Kelvin Kiptum geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. 24 yaşındaki atlet halen dünya rekorunu elinde bulunduruyor. Sporcunun kullandığı ayakkabı satışa çıkar çıkmaz tükenmişti.

Spor 12 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Aracıyla ağaca çarpan Kelvin Kiptum kurtarılamadı.

Geçen yıl ekim ayında koşulan Chicago Maratonu’nda 2 saat 35 saniyelik derecesiyle dünya rekoru kıran Kenyalı atlet Kelvin Kiptum antrenörü Gervais Hakizimana ile birlikte geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. 24 yaşındaki atlet ülkesi Kenya’da aracını ağaca çarptı. Kiptum yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı.

Kiptum 2 Aralık 1999’da Eldoret’in Chepsamo köyünde doğdu. Babası eski bir koşucu, annesi ise voleybolcu olan Kiptum Iten’deki St. Patrick Lisesi’ne gitti. Orada Kenya şampiyonlarını eğitmesiyle tanınan İrlandalı Colm O’Connell ile çalıştı. Kiptum’un uzun mesafe koşularındaki profesyonel yolculuğu 2016’da başladı. İsmi 2018’de Eldoret yarı Maratonu’nu 1:02:01 gibi etkileyici bir dereceyle kazanmasıyla duyuldu. İlk uluslararası yarışı olan Lizbon Yarı Maratonu’nda beşinci oldu. Ertesi yıl Kazablanka ve Beyrut’ta zafer kazandı. Kiptum artık herkesin bildiği bir atletti. 2020’de Valencia yarı maratonunda yeni bir kişisel rekora imza attı ve 58:42’lik derecesiyle altıncı oldu. 2022 yılı Kiptum için dönüm noktasıydı. Valencia Maratonu’nda ilk kez kürsüye çıktı ve tarihte maratonda iki saat iki dakika sınırını aşan üçüncü kişi unvanını kazandı.

Kelvin Kiptum, Chicago Maratonu’nda dünya rekorunu kırdı.

2023’te kariyerinde zirve yaptı

Kiptum’un kariyerinin zirvesi olağanüstü hünerini sergilediği 2023 Londra Maratonu’nda geldi. Geoffrey Kamworor’u geçmeyi başararak 2:01:25’lik şaşırtıcı bir süre ile Eliud Kipchoge’nin önceki rekorunu geride bıraktı. Bu zaferin ardından Kiptum 2023 Chicago Maratonu’nu resmi olmayan 2:00:35’lik sürede bitirerek Kipchoge’nin 2:01:09’luk dünya rekorunu kırdı. Kiptum geçenlerde, nisan ayında Rotterdam’daki resmi maratonu iki saatten kısa sürede koşan ilk atlet olmayı planladığını açıklamıştı. Ancak trafik kazası buna engel oldu.

Kelvin Kiptum’un erkekler dünya maraton rekorunu kırarken giydiği ayakkabılar.

Kelvin Kiptum’un pistteki benzersiz başarısı ona büyük maddi kazançlar sağladı. Chicago Maratonu’ndaki rekordan sonra 150 bin dolarlık ödülün sahibi oldu. Kelvin Kiptum’un o yarışta giydiği Nike’ın Alphafly 3 ayakkabısı piyasaya sürüldükten sadece iki dakika sonra tükendi. Ayakkabılar ultra hafif malzemelerden yapılmış, karbonla güçlendirilmiş ve özel duyarlı köpük içine yerleştirilmiş yapıları nedeniyle öne çıkıyor. Nike sitesinde bu ürün için ‘Şu anda mevcut değil’ yazısı var.

En hızlı yedi maraton süresinden üçüne sahip

Kiptum’un Chicago Maratonu’nda elde ettiği dereceyle vatandaşı Eliud Kipchoge’e ait rekoru 34 saniye geliştirmesinin ardından bu yaz Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek 2024 Olimpiyat Oyunları’nda maraton mücadelesinin büyük çekişmeye sahne olması bekleniyordu. Rekortmen atlet geçen yıl Londra Maratonu’nu da kazanmıştı. Kiptum tarihteki en hızlı yedi maraton süresinden üçüne sahip.

23'lük Kelvin Kiptum'dan maraton rekoru23’lük Kelvin Kiptum’dan maraton rekoru

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.