Spor dünyasında Ortadoğu gerilimi: Sınır dışı istemi, hakaret…

Filistin ile İsrail arasındaki gerginlik spor dünyasını etkiliyor. Almanya'da Fas asıllı Hollandalı futbolcu Nasır Mezravi bazı siyasiler tarafından hedef gösterildi. Eski İsrailli futbolcu Dudu Aouate ise Filistin'e destek veren Karim Benzema'ya 4 dilde hakaret etti.

Spor 17 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İsrail bombardımanı sürürken sporcular arasında tartışma yaşanıyor.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ adını verdiği bir operasyonla saldırdı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirdi. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girdi. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı. Bölgede yaşananlar dünyanın dört bir yanında hayatın her alanından insanlar arasında tartışmalara neden oldu. Spor dünyası da istisna değil.

Almanya’nın Bayern Münih takımında forma giyen Fas kökenli Hollandalı futbolcu Nasır Mezravi, kendi sosyal medyasında Mescid-i Aksa’nın fotoğrafına yer vererek Kur’an-ı Kerim’den alıntı yaptı. Mezravi, “Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma” yazdı.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili milletvekili Johannes Steiger futbolcunun hem kulüple ilişiğinin kesilmesi hem de sınır dışı edilmesini istedi. Steiger, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Nazilerin, Yahudi Kulübü adını verdiği Kurt Landauer’in kulübü işlerin bu şekilde devam etmesine izin veremez. Sevgili FC Bayern lütfen hemen kovun. Ayrıca onun Almanya’dan sınır dışı edilmesi için devletin tüm seçenekleri kullanılmalıdır” dedi.

İsrail-Hamas savaşının ABD'deki kurbanı: 6 yaşındaki çocuk öldürüldüİsrail-Hamas savaşının ABD’deki kurbanı: 6 yaşındaki çocuk öldürüldü

Mezravi de Bild gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kendimi ve neyi savunduğumu açıklamak zorunda kalmam gerçekten hayal kırıklığı yaratıyor. Dışarıda binlerce masum insanın öldürüldüğü bir durum var. Benim duruşum, bu dünyada barış ve adalet için çalışacağımdır. Bu da her türlü teröre, nefrete ve şiddete karşı olacağım anlamına geliyor. Bu yüzden neden benim hakkımda tam tersi düşünüldüğünü ve neden nefret dolu gruplarla ilişkilendirildiğimi anlamıyorum. Kontrolden çıkan bu korkunç çatışma nedeniyle her gün masum insanlar öldürülüyor. Hepimiz buna karşı olmalı ve buna karşı sesimizi yükseltmeliyiz. Bu insanlık dışı bir durum.”

İlk günden bugüne: İsrail-Hamas savaşının zaman çizelgesiİlk günden bugüne: İsrail-Hamas savaşının zaman çizelgesi

Benzema’ya dört dilde hakaret

Cezayir asıllı Fransız yıldız futbolcu Karim Benzema, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Tüm dualarımız, kadınları ve çocukları ayırt etmeyen adaletsiz bombalamaların bir kez daha kurbanı olan Gazze sakinleriyle” dedi. İsrailli eski kaleci Dudu Aouate, Karim Benzema’ya Arapça, İngilizce, Fransızca ve İbranice “Çok iyi… Sen büyük bir o… Bunu yapmayın… Sen bir o…” yazdı. 2014 yılında futbolu bırakan Aouate, İsrail kulüplerinin yanı sıra La Liga’da Racing Santander, Deportivo La Coruna ve Mallorca’da da oynamıştı. Dudu Aouate’nin yapmış olduğu paylaşıma kısıtlama getirdi. Kısıtlamada, “Görünürlük kısıtlandı. Bu gönderi X’in tacize karşı kurallarını ihlal ediyor olabilir” denildi.

İsmail Kartal, Filistin’e destek verdi.

İsmail Kartal: Bütün dünya seyirci kalıyor

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal da yaşananlara sessiz kalmadı. Basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen İsmail Kartal, İsrail’i kınayarak şöyle konuştu: “Filistin’de yaşananlar bir müslüman olarak beni çok üzüyor. Allah oradakilere yardım etsin. İnsanlar, çocuklar çaresiz. Halimize çok şükür. İnsani olarak orada olanlar beni çok üzüyor. Orada insanın insana saygısının kalmadığı bir ortam var ve bütün dünya buna seyirci kalıyor. Maalesef güçlü olan ‘gücüm var ezerim geçerim’ diyebiliyor.”

Kerem Aktürkoğlu isyan etti: Filistin...Kerem Aktürkoğlu isyan etti: Filistin…

Nurmagomedov: Sayıların önemi yok

Karma dövüş sanatlarının ilk Müslüman şampiyonu unvanına sahip Dağıstanlı sporcu Khabib Nurmagomedov, İsrail ordusunun saldırıları altındaki Filistin için dayanışma mesajı verdi. Nurmagomedov, sosyal medya hesabından, “Filistinliler, Allah sizinle olduğu sürece sayıların hiçbir önemi yoktur” dedi.

İsrail hükümeti Filistin asıllı Gigi Hadid'i sosyal medyadan tehdit etti: Seni görüyoruzİsrail hükümeti Filistin asıllı Gigi Hadid’i sosyal medyadan tehdit etti: Seni görüyoruz

Filistin maçlarını Cezayir’de oynayacak

Öte yandan Cezayir Futbol Federasyonu, Cezayir’in, Filistin Milli Futbol Takımı’nın 2026 Dünya Kupası ve 2027 Asya Kupası elemelerindeki tüm maçlarına ev sahipliği yapacağını duyurdu. Afrika ülkesi ayrıca, bu karşılaşmalarla ilgili tüm masrafları üstlenecek. Filistin, 2026 Dünya Kupası elemelerinde ilk maçı olan Avusturalya karşılaşmasını 21 Kasım 2023’te Cezayir’de yapacak.

Hamas saldırılarından İsrail'i sorumlu tutan Harvard öğrencileri tek tek fişlendiHamas saldırılarından İsrail’i sorumlu tutan Harvard öğrencileri tek tek fişlendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.